POSTED IN Ytringsfrihet

Fritt Ord vil stanse uavhengige medier.

Hvor får de pengene fra?

3 kommentarer
Print Friendly, PDF & Email

Fritt Ord tjener stort på skatteparadiser

Av red. PSt

Fritt Ord-stiftelsen er en av de største norske kundene til Nicolai Tangens hedgefond. Stiftelsen hadde ved utgangen av fjoråret verdier for til sammen en kvart milliard kroner plassert hos Tangen, fordelt på to fond som begge er hjemmehørende på Cayman Islands. Dette skrev Finansavisen i 2020.

Fritt Ord har vært investert hos Tangen helt siden han startet opp i 2005, og avkastningen har vært særdeles god. Samlet realisert og urealisert avkastning var pr. utgangen av 2019 på til sammen 312 millioner kroner.

Fritt Ords direktør Knut Olav Åmås har ingen problemer med å forsvare investeringen:

– Vi gjør løpende vurderinger av våre investeringer, med tanke på både etiske og finansielle problemstillinger. Vi har tett og god dialog med aktørene som forvalter midlene våre, og vi stiller strenge krav til dem.

Cayman Islands er rangert som nummer 1 blant skatteparadisene. I 1998 ga OECD en definisjon av skatteparadisene og det som gjør dem attraktive for kapitalen.

 • Ingen eller bare nominell skatt.
 • Mangel på informasjon.
 • Mangel på transparens (gjennomsiktighet/åpenhet)
 • Ingen vesentlig virksomhet

Åmås sier at Fritt Ord gjør «løpende vurderinger» av «både etiske og finansielle problemstillinger», men han er nøye med å ikke påstå at Tangen og ACO kan tilby ham transparens. Det verken kan eller vil de gjøre.

Når penger er investert i skatteparadiser er det ingen, unntatt investorene og deres nærmeste, som aner hvor pengene tar veien. Skatteparadiser er organisert økonomisk kriminalitet, som er definert som «lovlig». Ikke en gang Norges bank klarte å få ut Tangens hemmeligheter, ikke en gang om medinvestorene hans:

«Mafiadödaren» Roberto Saviano skrev i The Guardian i 2017:

Skatteparadis er der kriminell kapitalisme og lovlig kapitalisme møtes og smelter sammen. Jeg har sagt dette før, men det tåler å gjentas. Det samme er det faktum at mafiaorganisasjoner var de første til å opprette og legge til rette for hvitvaskingsmekanismer gjennom skatteparadiser.

Lovlig kapitalisme har lært av kriminell kapitalisme at i pengenes verden er det bare regelbrytere som overlever. Narkotikasmuglere var pionerene for en frimarkedsmodell som sakte har blitt adoptert av den lovlige økonomien.

Kokain kombinerte alle pilarene i moderne kapitalisme: hastighet, globalisering og økonomisk makt. Ingen steder vises denne syntesen bedre enn i skatteparadiser.

All forskning, alle tilgjengelige data tilsier at skatteparadiser er organisert kriminalitet. Befinner pengen seg først der, er det ikke mulig å si hvor de havner eller hvem som drar fordel av det. Der er profitt fra industri, handel og spekulasjon blandet med inntektene fra narkotikatrafikk, våpensmugling og menneskehandel.

Dette er der finanseliten møter annen organisert kriminalitet, og kom ikke å si at det er mulig å skille snørr fra barter.

Fritt Ord har tjent over 300 millioner via skatteparadiset Cayman Islands, og synes det er helt greit, etisk og finansielt.

«Fremme ytringsfriheten» med de rikeste av de rike

«En unik konstellasjon går sammen om en ny arena for ærlige, folkelige og inkluderende debatter om store utfordringer for Norges fremtid. Bak initiativet står Stiftelsen Fritt Ord, Ferd, Forskningsrådet og Amedia.»

Dette skrev Fritt Ord på sine nettsider i juni 2021.

Ferd er kontrollert av milliardæren Johan H. Andresen og har en egenkapital på 47 milliarder kroner. De er altså en av Norges definitivt største kapitalgrupper. Amedia er et av de største mediehusene i Norge, den nest største aviseieren, har en egenkapital på 2,5 milliarder og eier Nettavisen og en drøss med lokalaviser i hele Norge. Amedia er en av eierne av Faktisk.no, mediehusenes sensurinstans for å bekjempe uavhengige konkurrenter.

Denne alliansen er det som skal «fremme ytringsfriheten», og vi har nylig sett hvordan de gjør det.

Nesten alle forfattere, journalister og medier i Norge er finansiert av eller avhengige av goodwill fra Fritt Ord, staten, de store mediehusene eller finanskapitalen, så vi kan ikke vente oss at de kaster seg på kritikken mot dette systemet.

Innlegget er hentet fra Steigan.no

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.

3 kommentarer. Leave new

 • Reidar Kaarsbø
  20 januar 2023 21:51

  Jeg søkte etter midler fra «Fritt ord» til å gi ut boken min «20 år etter 11. september 2001» på papir. Pengene skulle gå til språkvask, korrektur og ombrekking og burde være «innafor» de frie ordene de oppgir å støtte.

  Jeg ble først forbauset over avslaget, men senere har jeg forstått at det er for mye fritt ord i denne boka, og jeg tar det som et stort komplement fra «Fritt ord» at jeg er refusert. Når andre tar seg bryet å maile meg og takke for et godt stykke arbeid, er det mye mer verdt enn anerkjennelse fra «Fritt ord».

  Boken ligger gratis tilgjengelig i pdf-format på hvamenerpartiene dot com og er lastet ned et par tusen ganger, til tross for at Google oftest IKKE viser relevante treff fra boken når man søker på stoff som omhandles i den.

  Svar
 • Denne artikkelen er viktig, om det kjøpte ufrie ord i Norge.
  Faktiskno og Fritt ord sin kampanje mot fri og sann journalistikk i steiganno er oppsiktsvekkande og sjuk.

  ‘Følg pengane’ er eit grunnleggande prinsipp for sanningsøken av makt.
  Norske medier? Norsk journalistikk? Fins det?

  Ein tilfeldig kjedeleg sørlending har tent milliarder av kroner ved å flytte digitale tall frå eine sida av skjermen til den andre. Sittande på sitt kontor i London. Milliardar til eiga lomme er neppe mogeleg utan gode ‘inside’ kontakter. Dei fleste i miljøet vil nok vere samde.

  City of London med over åtte hundre bankar i sentrum av byen er verdens eldste og største skatteparadis med internasjonal kriminell kvitvasking i megaformat, skjult bak stor legal bankdrift.

  City of London eig delvis Wall Street og The Fed, den amerikanske pengeprenta.

  For å tene milliardar på pengeflytting treng du tips frå The City, og du må truleg forplikte deg til gjenytelse. No har kanskje dei kriminelle bankfolka i London sin mann i Oljefondet, verdens største. Fire ganger så stort som det russiske som forsvann over natta.

  Oljefondet kan bli demontert og tappa stegvis, med store grønne tilskot til tvilsame klimaprosjekt. Og dersom klimakrisa er ein bløff, kanskje oljefondet blir ein bløff også?

  Bankfolka er med i World Economic Forum som har sin eigen agent i den norske regjeringa i kraft av WEFpresident Barth-Eide. Han er i god gang med latterlege milliardprosjekt subsidiert av dine barns pensjonsfond.
  Det er pengane som rår, har du høyrt heile livet. Kven styrer pengane, og kven eig dei?

  Svar
  • Tror oljefondet tar kvelden samtidig som dollaren gjør det. Det eneste jeg er sikker på er at «vanlige folk» ikke kommer til å se mye av de pengene.

   Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Fill out this field
Fill out this field
Skriv inn en gyldig e-postadresse.

Neste innlegg

Helikopterstyrten i Ukraina.

Kannibalisme i den ukrainske ledelsen?

Forrige innlegg

Med navnet «Verden» i tittelen lurer de deg til å tro de er til for å hjelpe oss.

Hvem? Verdens Økonomiske Forum og Verdens helseorganisasjon.

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.