POSTED IN Sanksjoner, Økonomi

Frikobler USA og EU seg virkelig fra Kinas økonomi?

Eller importerer de bare kinesiske varer via tredjeland til høyere priser?

1 kommentar
Print Friendly, PDF & Email

De-globalisering: Hvor mye og til hvilken pris?

Av Karsten Riise

Bidens Kinas handelspolitikk er latterlig. En artikkel i New York Times (NYT) i dag 28. august 2023 setter alvorlige spørsmålstegn ved politikken til USAs president Biden og EU-kommisjonens president Ursula von der Leyen for å «fjerne risikoen» (faktisk frikople) deres vestlige økonomier fra Kina.


Ja, amerikansk import fra Kina har falt betydelig det siste året, men amerikansk import fra land som Vietnam og Mexico har fylt ut hullene etter Kina og forsynt USA med nøyaktig de samme produktene som Kina pleide å levere til USA. Men enda verre for Bidens politikk: disse landene, som Vietnam og Mexico, importerer selv mer fra Kina av nøyaktig de samme varene, som de nå eksporterer mer til USA. Med andre ord, Kinas eksport til USA avtar ikke på langt nær så mye som handelsstatistikken viser. I stedet for å eksportere direkte til USA, eksporterer Kina bare via andre land som Vietnam og Mexico, ofte gjennom kinesiskeide selskaper der. Se dette.

Ikke bare har Biden mistet målsettingen om å faktisk frikoble den amerikanske økonomien fra Kina. Verre er det at kostnadene for amerikanske forbrukere øker gjennom Bidens anti-Kina handelspraksis. EU bør også legge merke til det. Ingen strategisk forbedring for vesten av «frakobling», bare høyere kostnader for vestlige forbrukere.

Anti-globaliseringsagendaen til Biden og von der Leyen blir fortsatt utført så godt de kan få det til. Men det vil ta mer tid og ha betydelig større kostnader for USA og EU. I mellomtiden ser vi at vestlige jobber som flyttet til Kina IKKE kommer tilbake til USA eller EU. Eksportrelaterte jobber flytter bare fra Kina til andre land i det globale sør.

Karsten Riise er en Master of Science (Econ) fra Copenhagen Business School og har en universitetsgrad i spansk kultur og språk fra Københavns Universitet. Han er tidligere Senior Vice President Chief Financial Officer (CFO) i Mercedes-Benz i Danmark og Sverige.

Han er en jevnlig bidragsyter til Global Research.

Forsidebilde: Bermix Studio

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.

1 kommentar. Leave new

  • wasan Totland
    2 september 2023 14:22

    Anti-globaliseringsagendaen til Biden og von der Leyen blir fortsatt utført så godt de kan få det til.

    Skal det være anti?

    Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Fill out this field
Fill out this field
Skriv inn en gyldig e-postadresse.

Neste innlegg

Big Pharma’s makt blir mer synlig nå!

YouTube har en ny sensur-politikk for å slå ned på såkalt «medisinsk feilinformasjon».

Forrige innlegg

Ungarns utenriksminister:

EU sliter nå voldsomt på grunn av ukrainakrigen.

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.