POSTED IN Globalisering, Handelskrig, Økonomi

Frihandelsavtale i Asia.

Et strategisk nederlag for USA.

0
Print Friendly, PDF & Email

Denne frihandelsavtalen er svært stor og egentlig dramatisk for USA. To av de fem landene i det store signal-etteretnings-nettverket til USA «5 eyes» er nettopp Australia og New Zeeland. Vi må regne med at USA har lagt et enormt press på dem for ikke å delta, men de gjør det likevel.

Kina har utsatt Australia for et tilsvarende økonomisk press og deres valg var enten å bli sugd ned i den økonomiske avgrunnen eller undertegne. Forut for avtalen har Kina stoppet import av helt sentrale australske eksportprodukter for å understreke alvoret.

Kan Australia blokkere Huawei etter denne avtalen?

Jeg vet ikke noe om New Zeeland, men regner med at de sto overfor et lignende press/valg. Så får en jo se hvordan disse landene forholder seg fremover til kinesiske produkter som f.eks. de til Huawei.

Også helt sentrale allierte til USA som Japan og Sør-Korea deltar. Nei, dette ser ikke bra ut for omringningen av Kina som USA satser på og som utenriksminister Pompeo var nylig på rundreise i regionen for å få til.

I siste instans trumfer økonomien alle løfter om kjærlighet under kapitalismen. Spise eller bli spist, det er jungelloven.

Knut Lindtner

Ny frihandelsavtale i ASIA uten USA

Det store og overveldende i Asia i dag er selvsagt at Regional Comprehensive Economic Partnership etter åtte år forhandlinger, eller to amerikanske presidentperioder, er blitt undertegnet på den halvårlige ASEAN-konferansen som er avviklet pr. moderne teknikk.

Landene som deltar.

I tillegg til de ti  ASEAN-land er Kina, Japan, Sør-Korea, Australia og New Zealand medlemmer. Folketallet i handelsunionen er omlag 2,2 milliarder og representerer tretti prosent av verdens økonomiske virksomhet, 

USA falt tidlig av lasset under forhandlingene, også India henimot sluttfasen. Inderne frykter import av billige kinesiske varer. 

Før undertegnelsen av avtalen hadde mange land som nevnes handels- og frihandelsavtaler med hverandre. De vedvarer til de enkelte land får tid til å legge inn de bestemmelsene som nå er gitt i RCEP. 

Fra årets møte hvor avtalen ble undertegnet.

Kommentarer viser til at med avtalen har Kina styrket sin økonomiske betydning for både regionens og verdens handel. De høyteknologiske land Japan og Sør-Korea har likedan fått handelsfordeler som vil gjøre konkurranse fra EU og USA vanskeligere. 

Handelsblatt i Hamburg  skriver at tysk eksport til ASEAN årlig har vært 300 milliarder Euro, som nå fryktes å bli lavere.  Flere aviser peker på at med RCEP blir verdens økonomiske tyngdepunkt flyttet til Australasia, og at USAs mulige forsøk på å gjenopplive deres forsøk på å danne en amerikansk-asiatisk handelsavtale vil møte enorm motstand. 

Flere kommentatorer mener at mest bemerkelsesverdig er at Australia og New Zealand er fullverdige medlemmer i unionen, store råstoffeksportører som de er. 

Økonomien i RCEP-regionen over tid. Kinas dominerende posisjon er åpenbar.

Som følge av RCEP og mulige endringer i de militære styrkeforhold innen regionen er ikke kommentarer blitt registrert, men handelsavtalen kan med tiden åpne for også militærstrategiske forskyvninger. Om litt vil vel også slike betraktninger komme på trykk.

Som ventet var australierne noe reserverte. Men de innrømmer også at de må holde økonomien i gang. Uten eksporten til Kina kan det fort knipe.

Råvareetterspørselen i verden er preget av lavkonjunkturen. Kina har økonomisk oppgang på mer enn 6% fra 2. til 3. kvartal i år. 

Einar Magnus Ødegård fra Filippinene.

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Fill out this field
Fill out this field
Skriv inn en gyldig e-postadresse.

Neste innlegg

De store mediene:

I dag helt avgjørende for USA-imperialismen.

Forrige innlegg

Det er skremmende stille:

Finnes det ingen kritiske stemmer?

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.