POSTED IN Krig-fred, USA

Fred, avspenning og nedrustning i sikte?

Nei, Biden utnevner stadige nye krigskåte folk.

1 kommentar
Print Friendly, PDF & Email

Utnevnelsen av McGurk og en rekke andre kyllinghauker i utenrikspolitikken lover ikke godt for den nye kommende Midt-Østen-politikken som en evt. Biden-administrasjon vil føre.

Men for store deler av det som kaller seg venstresiden og det forøvrige politiske etablissementet er det å bli kvitt figuren Trump viktigere enn at vi risikerer en ny krigs-omdreining i Midt-Østen med nye lidelser og flyktningestrømmer som følge.

Antony John «Tony» Blinken er en tidligere amerikansk diplomat. Den nye utenriksministeren og en av kyllinghaukene til Biden.

Meldingen under bekrefter dette sammen med en rekke andre utnevnelser som peker dessverre i den samme retningen. Ny opprustning og konfrontasjonspolitikk.

For USAs fattige er dette svært dårlig nytt for det er de som må betale regningen i mange ulike former, bl.a. ved at guttene og jentene deres blir drept og lemlestet for å tjene USA-imperialismen.

Knut Lindtner

Biden utnevner Midtøsten-rådgiver som sa opp da Trump ville trekke seg ut av Syria. 

Brett McGurk fungerte som utsending for anti-ISIS-koalisjonen helt til 2018. Han trakk seg da Trump annonserte sin hittil uoppfylte plan om å trekke seg helt ut av Syria. 

Dave Decamp for Antiwar

Fredag 08 januar offentliggjorde Joe Biden nominasjonen til Brett McGurk, en engasjert talsmann for USAs tilstedeværelse i Syria, til å tjene som Midtøsten-koordinator i Det nasjonale sikkerhetsrådet.

McGurk fungerte som USAs utsending for den internasjonale anti-ISIS-koalisjonen under både president Obama og president Trump fra 2015 til 2018. I desember 2018 trakk McGurk seg etter at president Trump kunngjorde sin plan om å trekke USA ut av Syria.

Flykningene er i stor grad et resultat av USAs kriger

I januar 2019 skrev McGurk en åpen artikkel for The Washington Post hvor han kritiserte Trumps Syria-politikk og advarte mot at  USAs tilbaketrekning ville etterlate et vakuum for ISIS, Iran og Russland. Der skrev McGurk også at siden det vil være færre amerikanske tropper i Syria, burde Washingtons mål begrenses til å støtte de kurdisk-ledede syriske demokratiske styrker (SDF) og støtte Israels bombekampanje i Syria mot «iranske trusler.»

President Trump trakk seg egentlig aldri helt ut av Syria. Han bare reduserte tilstedeværelsen. I 2018 var det omtrent 2000 amerikanske tropper i landet. Nå er det anslagsvis 600 amerikanske soldater i igjen i Syria, selv om det er vanskelig å anslå det reelle antallet. Den tidligere amerikanske utsendingen til Syria, Jim Jeffrey, som trakk seg i november, innrømmet i et intervju at han «alltid spilte et «renkespill» for å skjule det virkelige antallet amerikanske tropper i Syria.

Brett H. McGurk er en amerikansk diplomat, advokat og akademiker som tjente i eldre nasjonale sikkerhetsstillinger under presidentene George W. Bush, Barack Obama og Donald Trump (Fra Wikipedia)

McGurk er også en knallhard kritiker av Tyrkias rolle i Syria, og Tyrkia er heller ingen fan av ham. Tyrkerne ser på McGurk som hjernen bak bevæpningen av kurdiske styrker i Nord-Syria. Nærmere bestemt de kurdiske folks sikkerhetsstyrker (YPG), som styrer SDF og er tilknyttet PKK, en gruppe Ankara ser på som en terrororganisasjon.

I 2017 ba Tyrkia om å få fjernet McGurk fra sin posisjon som utsending for anti-ISIS-koalisjonen med bakgrunn i hans støtte til kurdiske styrker. “Brett McGurk, USAs spesial utsending i kampen mot Daesh [ISIS], gir definitivt og tydelig støtte til PKK og YPG. Det ville være gunstig hvis denne personen byttes ut, sa den tyrkiske utenriksministeren Mevlut Cavusoglu den gangen.

Oversatt av: J Bjoerkmo

Forsidebilde:
Luis Fernando Pimentel

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.

1 kommentar. Leave new

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Fill out this field
Fill out this field
Skriv inn en gyldig e-postadresse.

Neste innlegg

Oljeprisen:

Nå sitter Russland i førersetet.

Forrige innlegg

Stormingen av Kongressen:

Russiske reaksjoner.

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.