POSTED IN Midt-Østen

Fotball-VMs Qatar har en fin overflate.

Men skinnet bedrar.

1 kommentar
Print Friendly, PDF & Email

Norge tjener milliarder på slavestaten Qatar

Qatar arresterer utenlandske journalister og setter dem på glattcelle. VM – komiteen i Qatar truer, med hjelp av et norsk advokatfirma, å saksøke det norske fotballstidskriftet Josimar fordi de publiserer en kritisk artikkel om rettergangen mot en journalist som har undersøkt forholdene for gjestearbeiderne. Alt dette har vakt stor oppmerksomhet. Men få skriver om hvordan at norske virksomheter tjener milliarder på sin forbindelse med Qatar.

NRK skriver:

  • «Oljefondet har også investert i Qatar. Fra 2019 til 2020 nesten sjudoblet oljefondet investeringene i Qatar fra 735 millioner til snaut 5 milliarder
  • «I tillegg har Seadrill anleggsmidler for 1,2 milliarder kroner i landet. Equinor, Aker Solutions, Wilhelmsen og Jotun er blant de andre norske aktørene som har kontorer i Qatar.»
  • «Og så er det laksen. Norge eksporterte 1112 tonn laks til Qatar i fjor. Totalt importerte og eksporterte norske bedrifter varer til og fra Qatar for over 800 millioner kroner i 2020.»

Storstilt  50 års markering i 2019

12 november 2019 var det en omfattende markering i Doha i Qatar for å feire 50 års- dagen for det økonomiske samarbeidet mellom Qatar og Norge. Fra norsk side var disse til stede (se bildet over): Kronprins Haakon, daværende næringsminister Thorbjørn Røe Isaksen og konsernsjefene Geir Håøy (Kongsberg Gruppen), Hilde Merete Aasheim (Hydro), Svein Tore Holsether (Yara) og Elgar Sætre (Equinor).  Delegasjonen møtte blant annet statsoverhodet sheik Tamim bin Hamad Al-Thani, olje- og energiministeren, Saad Sherida Al-Kabi og handels- og industriminister Ali bin Ahmed Al Kuwari. Toppmøtet er lite omtalt i norske medier.

Bildet er fra den storstilte 50 -års markeringa av de økonomiske forbindelsene mellom Qatar og Norge. Vi ser blant annet kronprinsen og daværende næringsminister Thorbjørn Røe Isaksen. Bildet er henta fra sidene til det norske kongehuset.

Samme religion som Saudi – Arabia

Qatar har fra slutten av 1800 – tallet blitt styrt av kongefamilien Al – Thani.  Den nevnte emiren (statsoverhodet) sheik Tamim bin Hamad Al-Thani overtok tronen i 2013 etter sin far Hamid bin Khalfa Al Thani. Hamid etablerte  i 2005 investeringsfondet Qatar Investment Authority (QIA) som har investeringer over hele kloden og er en av verdens største statlige fond på linje med Oljefondet. De ekspanderte kraftig etter finanskrisa. De har store investeringer blant annet i Glencore.


____________________________________________________________________________________
Innlegget er hentet fra Øyvind Andresens blogg
____________________________________________________________________________________

Qatar har 2,7 millioner innbyggere der 80 prosent av dem er ulike innvandrere som arbeider under svært dårlige arbeidsforhold. Kongefamilien bekjenner seg til den samme wahhabismen som i Saudi-Arabia, og de to landene er salafistiske stater, skriver Store norske leksikon.

Norge og Qatar: Brødre i krig og fred

USA har sin største base i Midtøsten i Qatar, der landet har bidratt i alle USAs kriger i området, inklusive Irak- krigen i 2003. Landet spilte en avgjørende rolle i den væpnede kampen mot Gaddafi i Libya i 2011. Ifølge Ola Tunanders bok «Libyakrigen» fra 2018 (side 50) stod de med 5000 spesialsoldater fra Qatar i Libya da «opprøret» starta. De kom med penger og våpen til islamistene i al-Qaida.

Etter seieren i Tripolis i april, vaia det qatarske flagget over Gaddafis residens og hovedkvarter. Som kjent var Norge alliert med Qatar og NATO i krigen mot Libya.  I løpet av fire måneder slapp seks norske F-16-fly i alt 588 bomber over Libya.

brown boat
Skyline fra hovedstaden Doha. En by med over 1 million innbyggere.

Qatar  har også vært dypt involvert i krigen i Jemen. De har støtta islamister, blant annet al Qaida,  under krigen i Syria,  noe de åpent innrømmer.

E24 Dine Penger meldte 14/3 2018 om en historisk stor kontrakt mellom Qatar og Kongsberg Gruppen.  Det første programmet i samarbeidet, til en verdi av 15 milliarder kroner innebærer at Kongsberg Gruppen skal levere fjernstyrte våpenstasjoner og kommunikasjonsutstyr til 490 nye pansrede kjøretøy som franske Nexter skal levere til Qatar.

Samarbeidet med Qatars myndigheter innebærer at de sammen med Kongsberg Gruppen har etablert et nytt felles selskap, kalt BK Systems. Dette vil ha hovedkontor i Qatar Science & Technology Park og en administrerende direktør fra Kongsberg Gruppen.

Hydro eier halvparten av en av verdens største aluminiumfabrikker Qatalum. Resten eies av Qatar Petroleum. Equinor er på vei inn i Qatar, mens Yara nettopp solgte 25% av sine aksjer i  urea- og ammoniakkprodusenten Qatar Fertiliser Company for 1 milliard dollar.

Qatar er en slavestat

Kronprinsen og Isaksen besøkte også ILOs kontor i Doha i 2019, antagelig for å høre om arbeidsforholdene for arbeiderne i Qatar. Det er avdekka groteske forhold for de arbeiderne som skal bygge VM – anleggene.

NRK skrev 8/10 2019  om hvordan hundrevis av gjestearbeidere i Qatar dør mens de sover. Årsaken er sannsynligvis umenneskelig stress med 10 timers arbeid i 45 grader. Qatar opererer med et system utbredt i regionen kalt «Kafala-systemet». Det bygger på en sponsorordning hvor migrantarbeidere har vært bundet til sin arbeidsgiver, og ikke har kunnet bevege seg fritt eller bytte jobb, hatt uverdige boforhold og blitt nektet lønn.

Ifølge Amnesty har over 15 000 utenlanske arbeidere mista livet i Qatar siden landet ble tildelt VM i 2010 og til 2019. Av disse var 37 dødsfall direkte knyttet til stadionbygging. Det er ingen tegn til bedring.  Besøket til Kornprisen og næringsministeren på ILOs kontor i Qatar ser ikke ut til å ha påvirka arbeidsforholdene for arbeiderne der.

Etter besøket i Qatar dro Isaksen direkte til USA der han samme uke deltok på Tangens hemmelige seminar Back to University, avslørt av VG. Det var mot embetsverkets anbefalinger. Kronprinsen var også invitert, men han deltok ikke.

Knut Lindtner har lagt til bilde m/tekst

Forsidebilde: Florian Wehde

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.

1 kommentar. Leave new

  • Penger og makt er alltid kjekt. Ledelsen i NFF reiser til Qatar i desember på smøretur og sportsvasking, sikkert på første klasse med høy sigarføring. Og da spiller ikke etikken noen rolle, selv ikke når Norge nå er ute av fotball VM.

    Jeg vet ikke hvem som betaler for gildet, om det er idretten eller oljepengene i Qatar. Og det betviles at menneskerettigheter kommer på dagsorden. Men kanskje ledelsen i idretts-Norge foretrekker gourmetmat og dyre viner fremfor breddeidrett og verdier?

    Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Fill out this field
Fill out this field
Skriv inn en gyldig e-postadresse.

Neste innlegg

De store mediene i USA omskriver virkeligheten i anti-rasismens navn:

Bilen er morderen, ikke sjåføren.

Forrige innlegg

Korona dreier seg ikke om helse. Den dreier seg om frihet.

Enten vinner en frihetsbevegelse eller så går verden under.

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.