VI KAN IKKE STOLE PÅ MEDIENE, VI KAN IKKE STOLE PÅ FN, OG VI KAN IKKE STOLE PÅ FORSKNINGEN
Av Morten Jødal
Folk flest er ikke klar over det, men svært mye av forskningen gir gale svar. Innen medisinsk forskning regner man med at minst 50 prosent av publisert fagfellevurdert forskning, spesielt i de prestisjefylte tidsskriftene, har forskningsfunn som ikke kan oppnås i nye studier. Man kaller dette for «the replication crises».
Innen miljøforskningen – altså den forskningen som er forvaltningsrelevant – er antakeligvis prosenten langt høyere. Det skyldes i stor grad at forskerne har et følelsesmessig og ideologisk fundament for sin forskning, som gir føringer for de resultater som publiseres.

Dette er bakgrunnen for at forskere som fysikeren Stefan Ramsdorf og fire andre «prominente forskere» den 28 juni 2017 gikk ut med den tidligere klimasjefen i FN; Christina Figueres – i tidsskriftet Nature – og hevdet at «Verden har tre år på seg til å unngå klimakatastrofe». Vi er nå ett år og 7 dager på overtid for denne dommedagsprofetien. Og mediene fulgte lydig opp disse skremslene, som vi nok en gang kan slå fast tok feil. Slik har de holdt på i snart femti år. Journalistene i VG, Dagbladet og de andre mediene kommer imidlertid til å holde fram med å spre ubegrunnet frykt, og politiske partier vil fundere sin eksistens på slike løgner.
Verden er full av overdrivelser, som gir oss en gal virkelighetsoppfatning. Det er et elendig utgangspunkt for å fatte gode politiske beslutninger.
Forsidebilde: Annie Spratt
1 har lest innlegget i dag.
Innlegget er lest totalt 229 ganger.