POSTED IN Kina

For hundre år siden fremgikk USAs storhet fra Manhatten

I dag viser Kina sin styrke fra Shenzhen.

0
Print Friendly, PDF & Email

Denne artikkelen handler overfladisk om et tårn men handler i virkeligheten om Kina og det som skjer der nå i et forrykende tempo. Byen Shenzhen var en fattig liten fiskelandsby like ved Hong Kong for 30-40 år siden. Nesten ingen utenfor Kina hadde hørt om den. I dag har dette vokst frem som en storby. Jeg siterer fra Wikipedia:

Shenzhen - Wikipedia

Shenzhen er en kinesisk storby i provinsen Guangdong ved Kinas kyst mot Sørkinahavet. Byen ligger tett opp mot Hongkong. Befolkningen anslås til 4 millioner, men hele storbyområdet, innenfor administrasjonsenheten som er en subprovinsiell by, har 8,27 millioner innbyggere, det vil si flere enn Hongkong. Wikipedia

Både byen og tårnet fortelle om det som nå skjer i Kina i motsetning til USA som er i stort forfall på alle måter. Våre medier forsøker fortsatt av alle krefter å pumpe opp USA nå som en hullete varmluftballong. Den løftet en gang USA frem til verdens fremste og mest fremgangsrike stat. Men det var for lenge siden. Nå er den og USA ikke lenger funksjonell.

Knut Lindtner

Shenzhen bygger et kult tårn

Zaha Hadid Architects (ZHA) har vunnet konkurransen om å designe det nesten 400 meter høye Tower C, en av en klynge med nye tårn som skal bygges på den ambisiøse «Shenzhen Bay Super Headquarters Base» i Kina.

Det slående designet har en åpen, terrassert grunndel med offentlig rom som knytter seg til omkringliggende parkland og strekker seg opp i hjertet av dobbelttårnet. ZHA kaller det et «fremtidens tårn».

Shenzhen Bay Super Headquarters Base er ment som et kommersielt knutepunkt for å tiltrekke seg globale selskaper, med plass til rundt 30.000 mennesker, sier ZHA.

ZHA beskriver Tower C som en «flerdimensjonal, vertikal by» som gir «søylefrie og naturlig opplyste kontorlokaler» sammen med detaljhandel, servering, hotell og konferansesenter.

Tower C’s dobbeltisolerte påhengsvegg i glass vil ha hulrom å trekke inn luft gjennom, som gir naturlig og hybrid ventilasjon.

Akvaponiske hager på terrasserte nivåer vil filtrere luftforurensning, mens lavflyktige, organisk sammensatte materialer vil motvirke innendørs forurensninger.

ZHA sier at 3D-modelleringsverktøyene optimaliserte effektiviteten i den arkitektoniske massen, orienteringen og fasade-til-gulv-forholdet.

Kilde: Global Construction Review

Link som forklarer «akvaponisk»:

https://www.nibio.no/nyheter/fiskeoppdrett-og-planter-i-samme-system

Link som forklarer «påhengsvegg»:

https://snl.no/p%C3%A5hengsvegg

Det er forøvrig det danske arkitektfirmaet Henning Larsen som står bak byutviklinga i Shenzhen:

https://henninglarsen.com/en/projects/featured/1827-shenzhen-super-bay-hq-zone/

Oversatt av Askeladden

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Fill out this field
Fill out this field
Skriv inn en gyldig e-postadresse.

Neste innlegg

Covid vaksine:

Samme mønster overalt?

Forrige innlegg

Det dreier seg ikke om Gaza, men om Israel.

Støtter vesten Israels sekterisme har vi langsiktige problemer.

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.