POSTED IN Olje-Energi

For godt til å være sant?

Vil bilene i fremtiden bruke vann som drivstoff?

8 kommentarer
Print Friendly, PDF & Email

Hydrogenbiler kan snart tankes opp med vann.

Av Sofie Persson.

Håpet er at biler skal ha den nye teknologien innen fem år.

Amerikanske forskere har utviklet en ny metode som gjør at vann kan omdannes til hydrogengass i bilen. Innen fem år håper man at bilene kan kjøres med den nye teknologien.

Vanligvis deler dagens katalysatorer vannmolekyler til hydrogen og oksygen gjennom elektrolyse i materialer med de dyre edle metallene platina og iridium. Nå har forskere ved Illinois Institute of Technology utviklet en ny katalysator som i stedet er laget av nikkel, kobolt og jern. Det vil være mye billigere og vil også vare opptil 600 timer.

Teknologien, som presenteres i det vitenskapelige tidsskriftet Advanced Materials, gjør at man skal kunne fylle vann på hydrogenbiler, der den omdannes til hydrogen direkte i bilen.

Har du tilgang på vann, har du allerede det som kreves for å kjøre fremtidens brenselcellekjøretøy, for mindre enn det koster å vaske oppvasken, sier forskerne. De mener teknologien bør kunne implementeres på biler innen fem år.

Det er flere steg før det når bilproduksjon. For det første er materialutvikling veldig viktig, det samme er den tekniske delen. Materialet skal skaleres opp, og deretter skal materialet og ytelsen testes. Da vil neste trinn være å bruke den i biler. Det er vårt håp, sier professor Sameh Elsaidi ved Illinois Tech.

Fra Nya Dagbladet, publisert 20 mai 2024.
Oversatt fra svensk av Northern Light. Linker i orginalartikkelen.
Orginalartikkel: Vätgasbil kan tankas med vatten.

Forsidebilde: Yoann Boyer

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.

8 kommentarer. Leave new

 • Dette høres interessant ut. Men når noe høres for godt ut til å være sant eller mulig, er det som oftest det. Produksjon av grønt hydrogen har samlet et krafttap og kostnadstak på 60-70%, alt tatt i betraktning. Produksjon ved elektrolyse, transport til fabrikk, varaproduksjon, lagring og distribusjon. Elektrolysen alene har et krafttap på ca. 35%, så her er det å håpe at optimismen hos forskerne slår til.

  Svar
  • At noen mennesker engang skjønte at hestebærsj/dyrebærsj kunne brukes til å øke mat/plantevekst
   var jo sikkert også for godt til å være sant en gang. Og at elektrisitet kunne lages av fossekraft, – fra ‘der trollet og huldra bodde’.

   «Seid AS vil øke verdien av norsk naturgass. I stedet for å sende den sørover til forbrenning, vil de demontere molyekylene til hydrogen og rent karbon.
   Seid AS har utviklet en metode basert på ikke-termisk plasma. Teknologien aksellererer elektroner til en viss hastighet som «skytes» mot metanmolekylene i gassen. Enden på visa er at CH4 (metan) blir dekomponert til C (karbon) og H2 (hydrogen).
   Metoden Seid har utviklet, bruker kun en sjettedel av energien som skal til for alternativ hydrogenproduksjon, som er elektrolyse av vann. Det krever rett og slett mye mer energi å bryte opp vann til bestanddelene hydrogengass og oksygen.  
   – Å ta vannmolekylet fra hverandre krever for mye energi. Det er mye lavere energibinding i naturgass enn i vann. Norsk naturgass har dermed en fantastisk mulighet til å bli en kilde til hydrogen med lavt utslipp. I tillegg vil vi få norsk lavkarbon til å bruke i annen produksjon.’
   https://www.tu.no/artikler/han-vil-gi-norsk-naturgass-nytt-liv/546159

   Svar
  • Øyvind Aarsnes
   21 mai 2024 16:45

   Ta en titt på denne, dette var jeg klar over for over 30 år siden https://www.youtube.com/watch?v=6spwRbYfbuA

   Svar
 • Biler som bruker vann som drivstoff har blitt laget før.
  Vi vet jo alle hvordan disse «oppfinnerne» endte opp, og hvorfor.

  Svar
 • «…vann som drivstoff…»

  Og kanskje fortsatt atomatisert produksjon av det mest kjedelige og fysisk slitsomme arbeidet, med maskin-‘slaver’. Så vi endelig får ‘arbeidsløshet’.
  Nå altså enda mindre forurensning fra transport og oljeproduksjon.
  Hva skal vi gjøre da?
  Hva skal vi fylle dagene med?
  Hva skal parti-politikere fylle dagene med?
  Hva skal vi okke oss over da?

  Samarbeide?

  …..Hva sa du sa du ?

  Svar
  • » Hva skal parti-politikere fylle dagene med?»
   Vi får jo rimligere velferd, men.

   Men, men…hvordan skal politikerne/staten få skattelegge dette; skattelegge luft & vann..?

   Skjønt de skattelegger jo innbyggernes (fordel av å bo i) egen bolig.
   En bolig man har bygget, betalt og vedlikeholder sjøl.
   Så dette greier det sikkert.
   For (den døde) staten lever av penger.
   Og vil ikke at (det levende) samfunnet får velferd hvis den ikke kan styres av staten/politikerne.

   Svar
 • Northern Light.
  21 mai 2024 16:31

  Hvis denne nye teknologien lar seg realisere innen så kort tid, vil etterspørselen etter olje naturlig nok bli mye lavere og dermed prisen på råolje. Så lav at den dyre utvinningen fra havbunnen fra Norsk sokkel kanskje ikke vil lønne seg. Det vil fremdeles være et stort behov for olje, til for eksempel smøremiddel og flybensin, med det kan dekkes av oljeutvinning på landjorden.

  Da vil det Norske oljeeventyret være over, men med funnene av enorme forekomster av mineraler og metaller på norsk sokkel, vil utvinningen av disse erstatte oljeeventyret. Forhåpentligvis, hvis vi kan forhindre at den globale storkapitalens politikere på Stortinget, gir lisenser og utvinningsrettigheter med kontrakter, som gjør at utenlandske selskaper og ikke det norske folk får inntektene.

  Kan vi ikke hindre «våre» politikere i dette, vil de kaldblodig overlate de enorme inntektene fra metall og mineralutvinningen til Wall Street. En kan være sikker på at BlackRock, Statestreet og Vanguard vet om forekomstene, og allerede har en strategi på hvordan de skal få kontrollen over dem med hjelp av deres politikere på Stortinget. Det har allerede blitt gitt en mengde lisenser uten at det har gjennomgått en demokratisk prosess, og uten at vi har fått vite hvordan kontraktene fordeler inntektene mellom selskapene og staten. De fleste nordmenn er intetanende, storkapitalens presse og media holder det unna nyhetsbildet.

  Svar
  • N.L.:
   «Da vil det Norske oljeeventyret være over, men med funnene av enorme forekomster av mineraler og metaller på norsk sokkel, vil utvinningen av disse erstatte oljeeventyret.

   Ja, hva vil skje om f.eks. oksygen ble lett tilgjengelig. Slik at innbyggerne kunne puste uten avgifter?
   Velstand? Eller en stats- økonomisk katastrofe?

   😉

   Nå er det jo velstand , uten parti-politikere og avgifter. Om så, eventuelt uten olje. – Og uten oksygen-kontroll. Den er heldigvis fri for stats-avgifter. Vi kan puste fritt en stund til, foreløpig.
   Men det blir selvfølgelig mindre velstand for parti-politikere som kranglerer om mer/mindre kontroll på skatter og avgifter.
   Dette er deres hobby/yrkes- aktivitet. -mens de påberoper seg å være de viktigeste for å lage velstand og likhet for befolkningen. Sosialisme? Kapitalisme? Shit samma.
   Staten og pengene er viktigere enn samfunnet. (?)

   Men folk har ikke oppdaget det politiske stats-bedrageriet.
   Enda.

   Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Fill out this field
Fill out this field
Skriv inn en gyldig e-postadresse.

Neste innlegg

Israels strategi:

Flykt! Løp for livet!

Forrige innlegg

Grenseoverskridende samarbeid gir enorme gevinster.

Russland og Kina knyttes sammen i de østlig grenstrakter.

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.