POSTED IN Norge

For de som har lite realfaglig kunnskap.

Noen fakta om jorden vi lever på.

6 kommentarer

JORDA I KOSMOS

Steinar Åge Brenden

Jorda kretser om Sola. Banen er svakt elliptisk, men avstanden til Sola varierer så lite at dette har ganske liten effekt på årstider og temperatur. En annen sak er det at jordaksen heller med Jordas baneplan. Denne hellinga skaper årstidene, disse er speilvendte mellom den nordlige og sørlige halvkule. I områda rundt ekvator skifter vær lite, årstidene er like. På midlere og høge breddegrader er årstidene markerte. Nær polene har man til dømes både en mørketid der Sola alltid er under horisonten, som veksler med midnattsol, der Sola aldri går under horisonten.   

The solar system: Facts about our cosmic neighborhood | Live Science
Jorda er den 3. nærmeste kloden i forhold til solen. Avstandene er langt større enn de som fremkommer på bildet.

Det er årstidene som dominerer i temperaturmønsteret på midlere og høge bredder. Ser man på Jorda som et eple, kan atmosfæren sammenlignes med skallet på eplet. Den består av en gassblanding. Sjøl om atmosfæren er tynn, er den avgjørende for alt liv. Ikke minst er CO2-gassen viktig. Den sørger for at temperaturen på Jorda er høg nok til at liv kan eksistere. Å bestemme middeltemperaturen på Jorda er vanskelig, men den settes ofte til 15°C. Uten CO2 vil den ligge på -18°C. Livsformer slik man kjenner de ville ikke finnes. Andre viktige gasser er oksygen O2 og vanndamp H2O. Oksygenet er viktig for åndinga. Vanndampen styrer varme-omsetningen i atmosfæren og betyr mye for de værfenomener som skapes, slik som stormer og uvær av ulike slag.    

Sola er Jordas varmekilde. Den varmer opp jordoverflata. Jordoverflata, i særlig grad havet, varmer så opp atmosfæren. At havet er så viktig skyldes dets høge varmekapasitet, det holder lenge på varmen.

Det er skilnaden i temperatur mellom ekvator og pol som driv værmaskinen. Den skaper høgtrykk og lågtrykk og derav strømmene i atmosfæren, de store vindsystema. Ved ekvator er det lågtrykk. Så finnes de store subtropiske høgtrykk. Deretter finns vestavindsbeltet, der og Norge er plassert. Her er ofte skiftende vær, med vekslende lågtrykk og høgtrykk. Ved polene er det ofte høgtrykk med kald utstrømmende nordøstvind. Jo større temperaturforskjell mellom låge og høge bredder, jo sterkere værsystem.

Where is the magnetic North Pole headed?
En global temperaturstigning vil først og fremst merkes i polområdene

 

Ifølge klimapanelet IPCC, skal den største temperaturstigninga skje på høge bredder ved polene. Dette betyr mindre temperturskilnad ekvator-pol og følgelig svakere værsystem (stormer). Dette følger av lovene i termodynamikken. 

Jorda har ei flytende kjerne (egentlig ytre kjerne). Dette sammen med jordrotasjonen skaper et magnetfelt kring Jorda. Dette feltet (sammen med atmosfæren) er avgjørende for alt liv. Fordi magnetfeltet fanger opp sterk og farlig kosmisk stråling av ulike slag (både fra Sola og verdensrommet ellers) og hindrer det å nå jordoverflata. Og det skaper strålingsbelte omkring Jorda, ofte kalla van Allen- beltene etter oppdageren.    

Slik kosmisk stråling er viktig for skydekket omkring Jorda. Skydråpene dannes rundt kondensasjonskjerner. I den kosmiske stråling finns partikler som kan tjene som kondensasjonskjerner. Dette avheng stort sett av solaktiviteten. Sola påvirker slik hvor mye skyer som til enhver tid finns omkring Jorda. En kombinasjon av sterk solaktivitet og lite skyer kan skape oppvarming av Jorda.

Forsidebilde: NASA

Tidligere publisert på derimot.no1 har lest innlegget i dag.
Innlegget er lest totalt 2 562 ganger.

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.

6 kommentarer. Leave new

 • En god/beskrivende artikkel om systemet som er etablert gjennom milloner av år.
  Så er det dessverre noen gale «vitenskapsmenn» som vil overstyre ved å blokkere lyset fra sola, og bestemme hvilken temperatur som er den rette for planeten.
  https://gemini.no/2021/09/bor vi blokkere-sola-for-klimaets-skyld/?

  Svar
  • Bjørnar Bolsøy
   25 september 2021 5:05

   Frikar,

   Legg merke til at Steinar Åge Brenden fullt ut støtter historien om Holocaust, i likhet med hva jeg bekrev i grundige detaljer i vår tråd med «Espen» for en tid siden:

   https://friheten.no/component/cobalt/artikkel/15-politikk-samfunn/8440-holocaust?Itemid=122

   «Under tyskernes fremmarsj på Østfronten (fra juni 1941) ble også mange jøder likvidert og lagt i massegraver. Spesielle «innsatsgrupper» var satt på dette oppdraget. De arbeidet svært brutalt og effektivt.
   Vi har nevnt grupper utenom jødene når det gjelder holocaust. Sigøynere og rom – folk ble rammet. Et sted mellom 200 000 og ½ million romfolk døde av slike forfølgelser. Og mellom 2 og 3 millioner sovjetrussiske krigsfanger ble drept. Om lag 2 millioner ikke – jødiske polakker omkom. Det var også målrettet forfølgelse av homofile, Jehovas vitner, frimurere og folk med psykiske lidelser.

   Hvor mange døde i disse forfølgelsene av jøder og andre? Det er anslått et minimumstall på 11 millioner. I tillegg kom de som omkom som følge av selve krigshandlingene. »

   […]

   Vi har tidligere nevnt at om lag 6 millioner jøder omkom i tiden 1935 – 1945. Tallet er vanskelig å anslå nøye, det kan være høyere. Tyskland kapitulerte 7.-8.mai 1945. Adolf Hitler hadde begått selvmord 30.april 1945. I Nürnberg ble det ført rettssak mot naziforbryterne, gjerne kalt Nürnberg – prosessen. Rettssaken pågikk fra 20.november 1945 – 1.oktober 1946.

   Detet var hovedprosessen mot de ledende naziforbryterne. Det var 24 tiltalte. Av disse ble 12 dømt til døden. 7 fikk fengselsstraff, varierende fra 10 år til livstid. 3 ble frifunnet. (En begikk selvmord før rettssaken begynte. En tiltale ble frafalt). Det stenografiske referatet fra saken utgjør over 4 millioner ord. Dette tilsvarer 16 000 trykksider, trykt i over 50 bind. «

   Svar
 • Planter og trær puster CO2. Reduserer vi CO2 får vi mer ørken!
  Planter og trær renser luften for mennesker. Reduserer vi CO2, får vi færre trær og planter, og vi mennesker får mindre renset luft å puste!
  DETTE ER MÅLET FOR KLIMA-AKTIVISTENE!
  (Mer ørken og mindre ren luft for oss.)

  Havet er den største CO2-kilden. Jo mer solen varmer opp havet, jo mer CO2 produserer havet. Disse temperatur variasjonene har vi hatt i millioner av år fra lenge før mennesket kom, og havet har produsert mer og mindre CO2, avhengig av temperaturen i havet. Klimaendringer er skapt av sola.

  Svar
  • «DETTE ER MÅLET FOR KLIMA-AKTIVISTENE!».
   Det virker ikke som de ikke har noe komplett gjennomtenkt verdensbilde for hvordan resultatet skal bli. Å diskutere om hvordan samfunnet til ihuga klimaforkjempere skal fungere, er som å diskutere om gud finnes med Jehovas vitne.

   Svar
 • Petter Tuvnes
  25 mars 2022 13:38

  Feil! Det er ikke CO2 som bestemmer temperaturen på jorden. Les mer her:
  Global temperatur og klimaendringer forklart.
  https://www.klimarealistene.com/2022/02/23/global-temperatur-og-klimaendringer-forklart/
  Ingen bevis for at utslipp av CO2 gir målbare endringer i klima:
  https://www.klimarealistene.com/2020/01/24/ingen-bevis-for-malbare-co2-bidrag/
  Jorden er flat i FNs drivhusmodell.
  https://derimot.no/modeller-til-besvaer-jorden-er-flat-i-fns-drivhusmodell/
  Hvor er klimakrisen?
  https://resett.no/2021/05/06/hvor-er-klimakrisen/

  Svar
 • «Sola er Jordas varmekilde. Den varmer opp jordoverflata. Jordoverflata, i særlig grad havet, varmer så opp atmosfæren. At havet er så viktig skyldes dets høge varmekapasitet, det holder lenge på varmen.»

  Det skjer klimaforandringer, det har det jo alltid gjort. Så får vi samtale om disse. – Og glede oss over når vi har det bedre og forberede oss når vi får det verre. Enten det blir varmere ller kaldere.
  Men vi trenger ingen frykt og klima-KRISE- religion. Med prester & latin.

  Og kanskje spiller varmen, og utveksling av både varme og vete fra jordas indre også en rolle. Underlig om ikke?

  ‘Mange havbunnsplater stagnerer midlertidig nær overgangen til den nedre mantelen, på 600-700 kilometers dyp. Der vil også mye av det resterende vannet bli frigjort, fordi hovedmineralet bridgmanitt i den nedre mantelen kan inneholde svært lite vann.
  Mineralet ringwooditt – som finnes i overgangssonen mellom øvre og nedre mantel – kan derimot inneholde mye vann. Opptil 2-3 vektprosent.
  Her er det teoretisk sett plass til seks ganger vannmengden i verdenshavene.’
  forskning.no/geologi/finnes-det-et-stort-hav-inne-i-jorda/2087835

  Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Fill out this field
Fill out this field
Vennligst skriv inn en gyldig e-postadresse.

Next Post

Utdrag fra Putins tale:

Russland vil bli en frigjøringskraft for den tredje verden

Previous Post

Kaos over hele verden:

FNs sjef for matforsyning sier at hungersnød vil føre til destabilisering av land

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.