POSTED IN Midt-Østen

For å svekke Tyrkia:

Arabiske stater støtter kurderne i Nord-Syria.

0
Print Friendly, PDF & Email

Det som sjelden fremgår av nyhetsmeldingene fra Midt-Østen er konflikten mellom ulike muslimske stater som følge av kampen om religiøst lederskap. At Egypt og andre arabiske stater støtter finansielt SDF (kurdernes militære organisasjon) er nok et uttrykk for denne konflikten. Erdogan er medlem av Det Muslimske Brorskapet som også den siste valgte presidenten i Egypt var. Men han ble styrtet i et militærkupp. 

Det egyptiske statskuppet 2013 fant sted 3. juli 2013. Den egyptiske hærsjefen general Abdel Fattah el-Sisi ledet en koalisjon for å fjerne Egyptens president, Mohamed Morsi, fra makten og suspenderte den egyptiske grunnloven av 2012. Wikipedia 

Det er også en langvarig konflikt mellom Tyrkia og Saudi-Arabia om den religiøse ledelsen av den muslimske verden. Vi vet fra den europeiske historie at slike konflikter kan bli meget betente, for å si det mildt. 

Men under slike konflikter ligger det gjerne økonomiske motiver. Religionen blir ofte påskuddet og kamuflasjen for økonomisk egenvinning. Og Thierry Meyssan skriver at bakom dette står USA som ønsker en nydelig av Midt-Østen med svekkete statsdannelser slik at landene lettere kan plyndres. Det kartet som oberst Peters publiserte for nydeling kan i den sammenhengen sees som en antydning til slike planer. Ifølge dette kartet må Tyrkia kraftig årelates. De skal være hovedleverandøren til en ny kurdisk stat.

Peters kart

Vi kan ikke vite om dette er reelt for vi har ikke tilgang til det som skjer på bakrommene. Men dette er ikke helt usannsynlig. Og meldingen under passer egentlig som hånd i hanske til denne og lignende spekulasjoner.

Det betyr ikke at jeg har noen spesiell sympati for den nåværende tyrkiske ledelsen. Det viktigste er å prøve å få en oversikt over hvilke krefter som er i sving og de motivene som driver konfliktene. Uten at en har det blir en lett tilskuere til et spill hvor en ikke vet noe om deltagerne og spillereglene.

Knut Lindtner

Egypt koordinerer støtte til de syriske kurderne for å kjempe mot Tyrkia.

Det kurdiske SDF får betydelig militær og finansiell støtte.

Av Jason Ditz.

Etter at USA trakk ut sin støtte til det kurdiske SDF i Syria, har det ikke vært mye snakk om at de får utenlandsk hjelp.

Samtidig fortsetter tyrkiske styrker å ordne opp med dem i det nordøstlige Syria.

Så rapporteres det nå at Egypt står i spissen blant de arabiske Gulf-statene for å starte opp med å skaffe «en større militær assistanse» til SDF. Og de gjør det med den hensikt å tilrettelegge for en kamp mot Tyrkia.

De forente arabiske emirater er en føderasjon i Midtøsten. Landet består av syv stater kalt emirater og grenser til Oman og Saudi-Arabia. Hovedstaden er Abu Dhabi, mens Dubai er den største byen. Wikipedia

Egypt har også gitt SDF et diplomatisk kontor i Kairo, og en TV-stasjon.

Dette har resultert i at De Forente Arabiske Emirater og Saudi-Arabia begge blir involvert, og de skaffer finansiell støtte til kurderne.

Dette kommer naturligvis ikke helt ut av det blå. Tyrkia har terget på seg disse landene med sin tunge støtte til Libyas Regjering på Nasjonal grunn (GNA), samtidig som Egypt og de andre støtter general Khalifa Hafter.

Slik fører det til at det nå strømmer inn våpen til kurderne. Dette kan ses på som hevn for at Tyrkia sender hjelp til GNA i Tripoli.

Oversatt av Ingunn Kvil Gamst

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Fill out this field
Fill out this field
Skriv inn en gyldig e-postadresse.

Neste innlegg

Vindkraft:

En rådyr politisk flopp.

Forrige innlegg

Merkel:

Syriakrigen var ingen borgerkrig.

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.