POSTED IN Krig-fred, Økonomi

Follow the money:

Krig er god butikk.

3 kommentarer
Print Friendly, PDF & Email

Av Terje Sørensen

Her følger to artikler fra «Russia Today» om hvordan penger til militærhjelp til Ukraina ender opp i US-amerikanske lommer. Artiklene er oversatt av meg, og illustrasjonen «FOLLOW THE MONEY» er min kreasjon.

Artikkel 1, 6. mars 2024:

Pentagon hevder økonomisk bonanza fra å bevæpne Ukraina

Lloyd Austin har hevdet at arbeidere fra Texas til Ohio drar nytte av Washingtons kampanje for å anskaffe våpen til Kiev.

Ukraina-konflikten er en velsignelse for den amerikanske økonomien, da den har gjort det mulig å skape flere jobber i den amerikanske militær-industrielle sektoren, har forsvarsminister Lloyd Austin sagt.

Pentagon-sjefen talte på et møte i Det hvite hus’ konkurranseråd tirsdag, der han lovet at Washington ville fortsette å presse på for en sterkere forsvarsindustri, spesielt i lys av konflikten mellom Ukraina og Russland.

Austin hevdet at amerikansk militærbistand til Kiev ikke bare har «reddet liv» og holdt Ukraina inne i kampen, men også har styrket den amerikanske økonomien.

«Disse investeringene har utvidet fasilitetene og skapt arbeidsplasser for amerikanske arbeidere. Og våpnene vi har sendt til Ukraina for å hjelpe til med å forsvare seg, er laget i Amerika av amerikanske arbeidere over hele landet – fra Texas, til Ohio, til Arizona,» la han til.

Ukraina-konflikten har også understreket behovet for å forbedre militærproduksjonen, ifølge Austin, som understreket koordinering med Washingtons allierte. Han oppfordret videre amerikanske lovgivere til å vedta en nasjonal sikkerhetspakke som ville øremerke $ 60 milliarder til Kiev. Lovgivningen er fortsatt stanset i Kongressen på grunn av motstand fra republikanere, som har krevd at Det hvite hus adresserer sikkerhetskrisen på grensen til Mexico.

USA har vært Ukrainas viktigste militære støttespiller og besørget Kiev våpen for rundt $ 45 milliarder mellom januar 2022 og januar 2024, mens de totale forpliktelsene har nådd mer enn $ 70 milliarder, ifølge Kiel Institute for the World Economy. Rapporter har antydet at USAs press for å bevæpne Ukraina har lagt en betydelig belastning på landets egne lagre.

Mens tjenestemenn i administrasjonen til president Joe Biden har hevdet at mesteparten av midlene til Ukraina blir brukt inne i USA, har noen republikanere kritisert Det hvite hus for å tildele skattebetalernes dollar til utenlandske nasjoner i stedet for direkte å takle problemer hjemme.

Ifølge en meningsmåling fra Pew Research Center i desember mener 31 prosent av amerikanerne at USA gir for mye støtte til Ukraina, mens 29 prosent sier at dagens bistandsnivå er omtrent riktig.

Russland har gjentatte ganger fordømt vestlige våpenforsendelser til Ukraina, og advart om at de bare vil forlenge konflikten. Det russiske utenriksdepartementets talskvinne Maria Zakharova sa i desember at USA sannsynligvis vil fortsette å fyre opp under Ukraina-konflikten i 2024, så lenge de slipper unna med å trekke midler fra amerikanske skattebetalere.


Artikkel 2, 25. februar 2024:

Det meste av Ukraina-hjelpen «går rett tilbake» til USA

Pengene som Washington bevilger til Kiev støtter arbeidsplasser i Amerika, har den høytstående funksjonæren i utenriksdepartementet sagt
Washington bruker mesteparten av pengene som er bevilget som bistand til Ukraina på våpenproduksjon hjemme, sa USAs fungerende viseutenriksminister Victoria Nuland i et intervju med CNN denne uken.

I en kommentar til den ventende hjelpepakken som Kongressen ikke klarte å godkjenne før hun dro på vinterferie, sa Nuland at hun har «sterk tillit» til at den vil passere, da den adresserer USAs egne interesser.

«Vi må huske at hoveddelen av disse pengene går rett tilbake til den amerikanske økonomien, for å lage våpen, inkludert godt betalte jobber i rundt førti stater over hele USA,» uttalte hun, og la til at støtten til Ukraina i Amerika «fortsatt er sterk».

Lovgivere i Representantenes hus blokkerte tidligere denne måneden et lovforslag forespurt av USAs president Joe Biden om en hjelpepakke til en verdi av $ 60 milliarder, hvorav det meste er øremerket våpen. Det er ventet at de vil gjenoppta diskusjonene om pakken etter at de møtes igjen 28. februar.

USAs utenriksminister Antony Blinken sa også nylig at rundt 90 prosent av den økonomiske bistanden til Ukraina går til innenlandsk produksjon av våpen og utstyr. På en pressekonferanse den 20. desember (2023) sa han at ytterligere transjer ville «være til nytte for amerikansk næringsliv, lokalsamfunn og styrke den amerikanske forsvarsindustrielle basen».

Ifølge Tysklands Kiel-institutt, som sporer internasjonal støtte til Kiev, bevilget Washington nesten € 68 milliarder ($ 73,7 milliarder) i bistand til Ukraina mellom 24. januar 2022 og 15. januar 2024, inkludert anslagsvis € 43 milliarder ($ 46,6 milliarder) i militærhjelp.

Kiev har imidlertid i økende grad krevd mer hjelp fra sine vestlige støttespillere. For flere dager siden advarte Ukrainas president Vladimir Zelenskyj besøkende amerikanske lovgivere om at Kiev ville «tape krigen» mot Russland uten Washingtons bistand, ifølge Chuck Schumer, flertallsleder i det amerikanske senatet.

Russland har kritisert USA og andre vestlige stater for deres militære støtte til Kiev, og hevdet at de bare drar ut konflikten.

Ifølge en nylig undersøkelse fra Harris Poll og Quincy Institute, støtter et økende antall amerikanere ikke amerikansk militærhjelp til Kiev med mindre det er knyttet til fredssamtaler. Bare 22 % av respondentene sa at Washington burde fortsette «betingelsesløst» å gi Ukraina økonomisk hjelp, mens 48 % sa at ny finansiering må være betinget av fremgang mot en diplomatisk løsning. Rundt 30 prosent mener USA bør stanse all bistand.


Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.

3 kommentarer. Leave new

 • Glimrende illustrasjon Terje den er så to the point. RILUM(Rett i Lomma Uten Moms). Takk for oversettelsen av oppvekkende artikler. De ler seg skakke disse slurpende grådige psykopatene. Bidens, Pelosis og Kerrys sønner er alle ansatt i Burisma i Ukraina. Disse sjakalene som vil «eie alt», plyndrer land etter land for realverdier med verdiløse papirpenger som de uhemmet trykker opp. Ha, ha, men min ånd får dere aldri! Sjekk hva Lindtner skriver om distraksjonen. Jo, J.K. Rawlings er anmeldt for å ha krenket en mann ved å kalle ham MANN, når han identifiserte seg som kvinne. Disse «magikerne» lager store oppslag om oppkonstruerte absurditeter slik at «sauene» fores med «kampsaksaker» værdt å kjempe for????

  Svar
 • «Kiev har imidlertid i økende grad krevd mer hjelp fra sine vestlige støttespillere.»

  Hvem snakker vi om? Den vestlige verden med USA i førersetet?

  Ukraina har fått mye mer hjelp enn noen annet ikke-alliert land, takket være Biden’s.
  Det er med på å uthale krigen, som allerede er tapt. Putin kommer aldri til å trekke seg ut med halen mellom bena, og det vet USA.

  Men så lenge de tjener penger på krigen, er det vel verd prisen. Dvs. mange flere døde og lemlestede på begge sider.

  Svar
 • Ifølge Diesen og Steigan går den russiske økonomien fantastisk som følge av krigen de uprovosert startet i 2022. Både Iran og Nord-Korea har tjent store summer på å selge våpen til Russland.

  Steigan og Lindtner nevner aldri at Russland er verdens nest største våpen eksportør. Putin tjener milliarder av dollar på krigen han startet.

  Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Fill out this field
Fill out this field
Skriv inn en gyldig e-postadresse.

Neste innlegg

CDC, USAs folkehelseinstitutt:

Covid er ikke farligere enn en sesonginfluensa

Forrige innlegg

Hva er det en har gitt store deler av befolkningen?

Covid-vaksinen fyller ikke vaksine-kriteriene og derfor en den ingen vaksine.

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.