POSTED IN Diverse

Flyulykken i Belgorod.

Skyldtes sannsynligvis informasjons-svikt på ukrainsk side.

2 kommentarer
Print Friendly, PDF & Email

Flyulykken i Belgorod hvor mange ukrainske krigsfanger døde.

Av Knut Lindtner

Det har vært endel uklarheter rundt denne flyulykken 24.01.24 og ukrainske myndigheter har vært tilbakeholdne om å ta ansvaret for det som skjedde. De hevder nå at de ikke ble informert om at flyet skulle ankomme. Det var 65 døde krigsfanger til utveksling med russiske krigsfanger og en besetning på 6 og 3 andre ledsagere som også døde.

De russiske myndigheter hevder at de ble informert og det er faktisk det mest sannsynlige. Hvorfor dette skjedde er et helt annet spørsmål. Den rimeligste forklaringen var at infomasjonen om flyet ikke nådde frem til de som betjente de ukrainske antiluftskyts-systemene og at flyet ble skutt ned som følge av en tragisk feil.

Fra ulykkesstedet

Hvis de ble skutt ned med hensikt er det vanskelig å se hva en hadde igjen for det. Flyet var fullt av ukrainere på vei hjem, bare mannskapet ombord var russere.

Men det er i de ukrainske myndighetenes interesse å legge ansvaret for denne tragedien over på Russland og det er på en måte forståelig. Vi kan ikke avgjøre dette, men bringer her noe av den russiske forklaringen. Det er slikt norske medier ikke gjør og tausheten om dette i etterkant tyder på at denne forklaringen er rett.

Vi har altså fått tilgang til en utskrift på norsk om hva en i Russland sier om det som skjedde og om hvordan mediene i Ukraina endrer fortellingen om den historien:

Den ukrainske siden hevder at den publiserte listen over døde krigsfanger ikke er pålitelig, fordi den inneholder 17 personer som ble utvekslet 3. januar 2024. Det er imidlertid bare ett sammenfall på listen. Russiske medier hevder at listen over 65 personer publisert av sjefen for RT Margarita Simonjan ble avtalt tre dager før tragedien. Når det gjelder sammenfallet, handler det om krigsfangen Maksim Anatoljevitsj Konovalenko, som faktisk var på listene for utveksling 3. januar, men han ikke ble utvekslet i siste øyeblikk. Han var om bord på den styrtete IL-76.

Journalisten Anatolij Sharij publiserte en liste med 300 navn, som ble overlevert til den ukrainske siden for godkjenning før utvekslingen. Denne informasjonen dukket opp på nettet i desember 2023. I utgangspunktet valgte den ukrainske siden 173 personer fra listen. De ble vekslet ned russiske krigsfanger 3. januar 2024. Andre personer fra denne listen over 300 fløy i dag på IL-76.

Andrei Jusov

Uttalelser fra Hovedetterretningsdirektoratet i Ukrainas forsvarsdepartement om at ingen angivelig informerte dem er løgn. Representant for Hovedetterretningsdirektoratet Andrej Jusov bekreftet at utvekslingen ble avtalt 24. januar 2024. Samtidig hevder Forsvarsdepartementet i Den russiske føderasjonen: «Den ukrainske ledelsen visste utmerket godt at i dag, i henhold til etablert praksis, ville ukrainske militære bli fraktet med et militær transportfly til Belgorod flyplass for utveksling.»

Mest sannsynlig gjorde ukrainerne en feil. De ventet på et annet fly, men endte opp med nedskytting av et fly med krigsfanger. Det kan blant annet bevises av det faktum at rapporter i ukrainske medier om nedskytingen av IL-76 om morgenen begynte å forsvinne brått midt på dagen.

For eksempel, på «Ukrainskaja Pravda» nettstedet ble overskriften til nyheten om IL-76-ulykken redigert: overskriften «Et IL-76-fly styrtet i Belgorod-området i Russland: De ukrainske væpnede styrkene sa det var «deres arbeid»» ble endret til «Et militærfly IL-76 styrtet i Belgorod-området i Russland».

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.

2 kommentarer. Leave new

 • Jeg håper at det er at du har rett, men jeg tror at denne nedskytingen var # en villet handling #.

  – Legg merke til denne uttalelsen fra et parlamentsmedlem i Duma’en igår; # de skal ikke bare tiltales for mord, men ogsà forsøk på mord#

  – Det var utstedt våpenhvile i område pga fangeutveksling.
  – ADS kan ikke tracke flyene ( det var faktisk 2 X ,IL – 76) før de er innenfor mål området, dvs relativ kort distanse. Det er bare amerikansk satelitt system som kan gjøre i dette tilfellet.
  -Pressetals mann for DIU Andrei Yaslov har sagt offisielt at de hadde informsjon om det var en viktig senior offenlig person ombord. Les forsvarsjefen e.l.
  Legg merke til hva noen # plumpa# ut i Duma’en.
  – Det er spekulasjoner om at dette var et fransk ADS i bruk med fransk personell, som svar for angrepene mot den franske fremmedlegionen i Kharkov.
  Frankrike har formannskapet i sikkerhetsrådet i FN, og ville ikke ta saken øyeblikkelig som Russland ba om.

  Noen av puntktene er hentet fra Slavyangrad

  Svar
 • Torfinn Slettebø
  26 januar 2024 17:45

  Dei som høyrde domen i Haag i dag, full av sitat frå israelske leiarar, vert slått av skilnaden mellom israelsk og russisk omtale av motstandaren. Putin kallar ukrainarane «broderfolk», og har sjølvsagt aldri hatt planar om å utrydda dei.

  Når Israel no får ein smekk, kan dei dela han med våpenleverandør USA.

  Flott initiativ frå Sør-Afrika. Noreg er på hælane.

  Gode ord frå Scott Ritter:

  https://sputnikglobe.com/20240126/scott-ritter-people-of-new-regions-are-russians-in-their-hearts-and-souls-1116408692.html

  Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Fill out this field
Fill out this field
Skriv inn en gyldig e-postadresse.

Neste innlegg

Lavrov i intervju:

Trump vil ikke føre til endring i forholdet vårt.

Forrige innlegg

Noen vil senke temperaturen på kloden.

Men det er kulden, ikke varmen som dreper.

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.