POSTED IN NATO

Flere tegn til Nato-oppløsning:

EU-land vil satse på egne våpen.

1 kommentar
Print Friendly, PDF & Email

Tyske og franske våpenprodusenter ønsker  å redusere US-utstyr (teknologi) i våpenproduksjonen.

Frankrike og Tyskland ønsker å redusere sin teknologiske avhengighet overfor USA – en Nato-alliert – og stole i større grad på egne produkter med hensyn til produksjonen av militært utstyr. Det er den tyske avisen Welt am Sonntag som sier dette.

De vil prøve å fase ut USA-teknologi i helikopter-konstruksjon, de vil konstruere en ny angrepsrifle og konstruere nye jagerfly.

De som har den mest avanserte teknologien har alltid fordeler under kriger.

Beskyttelsen av egne sensitive data er en av grunnene som ligger bak anstrengelsene for større uavhengighet av USAs krigsindustri skriver avisen. Med den store USA-kontrollen av våpenproduksjonen kan de også kontrollere våpeneksporten til andre land.

Uten ITAR (Traffic in Arms Regulations, som regulerer våpeneksporten) kan Europeiske land oppnå større frihet for sin egen våpeneksport og ikke være avhengige av USA.

En annen fordel med Europeisk (EU) våpenteknologi er at de kontrollerer den selv og kan forhindre at den ikke havne i ikke-europeiske land. (USA?)

Det er ingen tilfeldighet at denne nyheten slippes like etter meldingen om USAs troppereduksjon fra Tyskland. Og dette henger naturligvis sammen med at EU går svanger med en egen EU-hær som skal ivareta Unionens imperialistiske interesser globalt.

Og skal EU komme i en slik posisjon kan de ikke ha doble militære utgifter, både til Nato etter USAs oppskrift (2% av BNP) og samtidig bygge opp sitt eget militære verktøy, sin egen hær. EU-hæren er i praksis i dag ikke eksisterende – stort sett bare på papiret og til parader.

Det er ikke minst viktig i denne sammenhengen at alle større våpeninnkjøp til Nato-land (F-35 som verste eksempel) skjer via de private våpenprodusentene i USA slik at kanskje 90% av pengene til slike investeringer havner i USA.

Innkjøpene av dette flyet har vært en økonomisk katastrofe for land som Norge (52 fly) for de er så beheftet med feil at de står på bakken i lange perioder for reparasjoner. Men for USA-produsenten Lockheed Martin gir de kjempegevinst.

Logikken er at alle landene samordner sine våpen og dermed innkjøp for at de skal blir kompatible (like) over hele Nato-området. Men da havner europeiske våpenprodusenter i skvis fordi Nato er USAs allianse og det krever at USA-produserte-våpen skal brukes. USAs våpenprodusenter er dessuten størst med størst utvalg.

Dermed blir andre Nato-land sin våpenindustri sulteforet.

Også dette bidrar til oppløsning av alliansen for EUs ønske om egen krigsmakt lar seg ikke økonomisk forene med USAs ønsker for Nato og våpenkjøp i USA. Har ikke EU sin egen våpenindustri kan de heller ikke virkeliggjøre sine imperialistiske stormakts-drømmer.

Vi konstaterer at det nå er bevegelse på en rekke områder mot Natos oppløsning og den blir mer og mer sannsynlig. EUs egen stormaktsambisjoner virker i den samme retningen slik denne siste meldingen tyder på.

Knut Lindtner

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.

1 kommentar. Leave new

  • USA sin store skrekk er at EU skal løsrive seg helt fra NATO og lage sin egen allianse som ikke har som målsetting å utvide et råttent imperie verden over. Dette kan ha vært årsak til at USA støttet Storbritannia sin utmelding av EU.

    Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Fill out this field
Fill out this field
Skriv inn en gyldig e-postadresse.

Neste innlegg

Tidl Høyestrettsdommer og EU-kommisjonen:

Nav-dommene er riktige

Forrige innlegg

Lydriket Norge:

EØS er skandalen, ikke norske trygdevedtak

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.