POSTED IN Filippinene

Filippinene:

Ny krise i forholdet til USA.

0
Print Friendly, PDF & Email

Meldingen under føyer seg inn i en serie med tidigere meldinger om USA-imperiets oppløsning. Den er ikke overraskende og denne utviklingen har ligget lenge i kortene. Kinas Silkeveiprosjekt (BRI) retter seg naturligvis mot Filippinene som er nabo på den andre siden av Sør-Kinahavet.

Davao er en by på sørsiden av øya Mindanao i Filippinene. Byen har cirka 1,45 millioner innbyggere fordelt på 2 444 km². Duterte var borgermester i byen før han ble valgt til landets president. Wikipedia.

I motsetning til USA tilbyr Kina investeringer i landets næringsliv som vil kunne løfte dette folkerike landet ut av fattigdommen. Duterte er ingen kommunist men han kjenner landet som tidligere vellykket borgermester i en av landets største byer. 

Han er frittalende og vi kjenner uttalelsen hans om president Obama som «en horesønn». Ser en bort fra enkelte av hans mer fargerike utspill betyr dette som nå skjer at USA er i ferd med å miste taket på en av sine nærmeste allierte i Asia. 

Filippinene er ikke noe lite land med sine vel 100 millioner innbyggere. Selv om det er fattig er det et stort utviklingspotensiale i landet hvis en får til den politiske prosessen som må til. Kampen mot narkotikaondet er en del av dette.

President Duterte og Kinas president Xi

Jeg kjenner ikke til hvordan dette skjer i Filippinene, men innser at det må taes i bruk helt andre metoder enn de vi sverger til i Norge på grunn av landets manglende økonomiske ressurser. På den andre siden er det kommet alarmerende meldinger om en svært hardhendt bruk av virkemidler i narkotikakrigen som nå føres.

Til tross for kritikken er Duterte fortsatt en svært populær president i befolkningen.

Det er et farlig spill som nå pågår mellom den filippinske regjeringen og USA. Men fra et større globalt perspektiv er dette egentlig uttrykk for en global prosess hvor Kina vokser frem på bekostning av USA.

Hvorvidt tiden er inne for et en ulykke eller en annen type dødsfall til presidenten på Filippinene vet jeg ikke noe om, men at han er i fare for dette tror jeg.

Knut Lindtner

«Det er på tide at vi stoler på oss selv»: Filippinene vil si opp militæravtalen med USA.

Forholdet mellom de to tradisjonelle allierte er nå på et bunn-nivå etter at Manila har advart USA om at de det går mot slutten på avtalen som tillater amerikanske tropper å sette foten på filippinsk jord. 

Tirsdag sendte Manila en formell henvendelse til USAs ambassade om at det er slutt på Visiting Forces Agreement (VFA).

Salvador «Sal» San Buenaventura Panelo er en filippinsk advokat som fungerer som presidentens talsperson for president Rodrigo Duterte. Wikipedia.

President Rodrigo Duteres talsmann Salvador Panelo sa at dette skjedde for at Filippinene skal bli uavhengig av Washington i militærsaker.

Det er på tide at vi stoler på oss selv. Vi vil styrke vårt eget forsvar, og ikke stole på noe annet land.

Panelo fortalte reporterne at hans land er åpne for å undertegne VFAer med andre land så lenge de er «gjensidig gunstige, ikke én-sidige».

VFA-avtalen med USA ble undertegnet i 1998. Avtalen regulerer adgangen for USAs skip, fly og soldater på Filippinene. Den lar også troppene å være immune mot anklager fra lokale autoriteter for forbrytelser utført på filippinsk jord.

Avgjørelsen om å avslutte denne VFA-avtalen kommer etter at USA forrige måned kansellerte et visum for den tidligere filippinske politisjefen, senator Ronald dela Rosa. Han er beskyldt av Human Rights Watch (HRW) for å stå i spissen for utenomrettslige drap under Dutertes krig mot narkotika.

Ronald Marapon dela Rosa, også kjent som Bato, er en filippinsk politiker og pensjonert generalsekretær i politiet som for tiden tjenestegjør som senator for Filippinene siden 2019. Wikipedia 

Duterte selv har altså truet med å gjøre slutt på det militære samarbeidet med USA, dersom de ikke omgjør beslutningen om å kansellere dela Rosas visum.

USA og Filippinene har lenge vært strategiske partnere i den asiatiske delen av Stillehavet. Washington har ofte støttet Manila i diplomatiske uoverensstemmelser med Beijing om skipstrafikken i Sør-Kina-Havet.

Men forholdet mellom de to statene har vaklet etter at Duterte inntok president-embetet i 2016. 

Tjenestemenn fra USA har kritisert Dutertes kamp mot de mektige narkotika-kartellene, og beskyldt han for brudd på menneskerettighetene.

Den filippinske lederen har avvist angrepene. Han sier at det er nødvendig med harde midler’ for å fjerne den narkotika-relatert organisert kriminaliteten som har plaget landet.

Oversatt av Ingunn Kvil Gamst

https://www.rt.com/news/480544-philippines-us-agreement-scrapped/

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Fill out this field
Fill out this field
Skriv inn en gyldig e-postadresse.

Neste innlegg

Politikus:

Irland og Tyskland: kriminalisering av anti-establishment.

Forrige innlegg

3. februar i Syria:

Stort nederlag for Erdogan.

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.