POSTED IN Endring av politikken, Norge

Festivalen Palmesus eies nå av et USA-fond.

Palmesus i skatteparadis.

0
Print Friendly, PDF & Email

Av Øyvind Andresen, publisert 20/7 – 2021

I mai ble det kjent at Palmesus ble kjøpt opp av investeringsselskapet Superstruct Entertainment som står bak 30 festivaler i Europa, blant annet Øyafestivalen i Oslo. Men Argument Agder kan avsløre at det er det amerikansk oppkjøpsfondet Providence Equity som eier Superstruct Entertainment. Providence Equity har hovedkontor i USA, men opererer med jurisdiksjon på Cayman Islands.
______________________________________________________________________________________
Innlegget er hentet fra Argument Agder
______________________________________________________________________________________

Palmesus er Skandinavias største strandfest og arrangeres hvert år i begynnelsen av juli på Bystranda i Kristiansand. Det er 40 000 besøkende, og støttespillerne er sponsorer fra næringslivet og flere hundre frivillige.

Det hele startet som et lokalt initiativ i 2009, men er altså nå overtatt av amerikansk storkapital. Providence Equity er et av verdens største innvesteringsfond som har spesialisert seg på media, undervisning og underholdning.

Denne typen fond har vokst enormt de siste tiårene under den nyliberale kapitalismen, der jakten på kortsiktig profitt er helt dominerende.

Providence Equity er et fond i kategorien private equity (PE), som er betegnelsen på innvesteringsfond eller oppkjøpsfond som i utstrakt grad lånefinasierer sine oppkjøp. Et PE-fond er ofte organisert som et partnerskap med begrensa ansvar der andelene ikke omsettes på børs, og hvor deltagerne gjerne er store institusjonelle investorer eller velstående enkeltpersoner.

Strategien for slike fond er å kjøpe opp og sikre seg kontroll over oppkjøpsobjektet, restrukterere det og selge det for en høyere verdi i løpet av noen år. Slike fond har økt enormt de siste tiårene under den nyliberale kapitalismen, der jakten på kortsiktig profitt er helt dominerende.

Ofte bruker PE-fond postboks-selskaper i skatteparadis for å slippe unna skatt. Slik er det også med de nye eierne av Palmesus. Ifølge en oversikt fra SEC, det amerikanske finanstilsynet, opererer Providence Equity fra skatteparadisene Cayman Islands og Delaware, selv om hovedkontoret er byen Providence i staten Rhode Island.

Vi ønsker lykke til, men ingen bør glemme at overskuddet vil flyte fra Bystranda inn i lommene på noen av verdens rikeste mennesker.

Eierne og grunnleggerne av PE-fond er blant verdens rikeste. Grunnleggeren og daglig leder for Province Equity, Jonathan Milton Nelson, er ifølge Forbes god for 2,1 milliarder dollar. Han er ifølge Hong Kong Exchange News oppført som «shareholder» (aksjeeier) i postboks-selskap nr. 309 i Ugland House, Grand Cayman, Cayman Islands.

landscape photography of two pergolas near body of water
Det er fint på Cayman Islands

Palmesus på Bystranda ble avlyst de to siste årene pga. covid-19. De fikk, som Argument Agder tidligere har skrevet om, 27,1 millioner kroner fra Kulturrådet, for å dekke tapet for 2020. Men neste år vil Palmesus trolig fortsette som før, til glede for titusener av festglade ungdom og med støtte fra lokale sponsorer og frivillige.

Vi ønsker lykke til, men vil minne om at overskuddet kommer til å flyte fra Bystranda ned i lommene på noen av verdens rikeste mennesker. Og de er blitt rike, ikke minst fordi de driver aggressiv skatteplanlegging ved hjelp av verdens mest hemmelighetsfulle skatteparadis.

Forsidebilde: Artem Beliaikin

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Fill out this field
Fill out this field
Skriv inn en gyldig e-postadresse.

Neste innlegg

Israelske angrep i Syria fortsetter.

Men missilene skytes nå ned i økende grad.

Forrige innlegg

Skottland: 5522 døde 28 dager etter vaksinering.

Antall vaksinedøde overstiger nå Korona-døde.

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.