POSTED IN Midt-Østen

Fastlåst i indre konflikter:

Palestinerne er i innbyrdes krig.

2 kommentarer
Print Friendly, PDF & Email

Palestinasaken

Av Jan Hårstad

Her leser vi i Klassekampen at det 29. november skal være fakkelmarkering for det palestinske folk.

Avisas dekning av livet i Palestina siden valget i 2006, som Hamas vant, har vært merkverdig for å si det mildt. En har i stort underkjent at det pågår borgerkrig i det palestinske folk fra 2006 til i dag.

Om man kort skal forklare denne merkelige tradisjonen på «venstresida» må man rygge tilbake til Stalin-epoken hvor man på russisk holdt seg med to ulike betydninger for begrepet SANNHET.

Pravda – Wikipedia

PRAVDA betyr den høyere ideelle sannhet.

ISTINA betyr konkret fakta basert sannhet.

Når man i Norge skal skrive om den palestinske saken holder man seg til Pravdaversjonen av sannhet uttrykt i parolen det palestinske folk som en samlet foreteelse.

Ingenting kunne være lengre borte fra istina-sannhet.

Forleden ble det i den hebraiske avisa Maariv meldt at forsvarsminister Benny Gantz på et eksklusivt møte på California University hadde oppfordret USA og EU til å øke finansieringen av selvstyremyndigheten ledet av Fatah, omtalt her som PA.  Helt åpenbart var ikke denne oppfordringen ment som offisiell israelsk politikk for de offisielle talspersoner for Israel i Norge fortsetter å framstille Norges støtte til PA som fryktelig.

I grove trekk. USA ville på begynnelsen av 2000 at det skulle holdes demokratisk valg i Palestina. På dette tidspunkt hadde allerede den islamske Hamas-bevegelsen blitt mektig og alle trodde at et valg ville bidra til en PA-seier som igjen ville svekke Hamas legale posisjon.

På grunn av den ekstreme korrupsjon og dugløyse som hersket i PA, vant Hamas valget ganske suverent.

Etter at både PA og USA hadde kommet seg over sjokket, fant man ut at Hamas måtte knekkes militært og for denne borgerkrigen utdannet USA selv PA-soldater og veltet etterretning og våpen inn i PA.

Mahmoud Abbas – Wikipedia
Mahmoud Abbas, også kjent som Abu Mazen, er en akademiker og politiker. Han har vært president i den delvis anerkjente staten Palestina siden 2005 og leder for PLO siden 2004. Mahmoud Abbas var en av stifterne av Fatah, den største fraksjonen i PLO. (Wikipedia) Han sitter fortsatt som president. En tør ikke lyse ut nyvalg for da vil han antagelig tape.

Så kom det til borgerkrig sommeren 2007 med rundt 300 døde palestinere. Forferdelig brutalt som stammet fra et akkumulert hat siden rivalen  Hamas ble stiftet i 1987. I sin glimrende bok «Kill Khalid» skriver Paul McGeugh inngående om blodbadet, forferdelig lesning. Anbefales sterkt.

Egypt har gjort en del anstrengelser om å avslutte broderkrigen og jevnlig innkalt partene til konferanser i Cairo. Etter en uke forelå det alltid et skriv om palestinsk enhet og etter en måned dukket borgerkrigen opp igjen.

Årsaken til dette er naturligvis at PA og Hamas står for to vidt forskjellige oppfatninger av hvordan den palestinske saken skal løses. PA skal ha en To-stats løsning basert på velvilje fra det Internasjonale Samfunn. Hamas mener at staten Israel må oppløses, fjernes.

Disse to linjene er overhodet ikke forenlig. PA samarbeider med israelske innlandsetterretning Shin Bet og CIA for å temme Hamas og allierte. Nå har denne krigen flyttet seg til Vestbredden og det ligger i luften : en ny barbarisk borgerkrig står på dagorden.

PA har gjort noen drastiske feil. De utsatte nye valg i Palestina i redsel for at Hamas også skulle vinne disse. Og de drepte en kjent korrupsjonskritiker på Vestbredden. Det å være korrupsjonskritiker innen de PA kontrollerte områdene er direkte livsfarlig.

Det jeg her skriver kan du lese på hundrevis av blogger, men det er absolutt ikke noe for «venstresida» som holder seg til den gamle tradisjonen med PRAVDA, den ideelle sannhet.

Det palestinske folk i dag er delt i to og forbereder seg på et stort militært slag om hvem som skal styre Vestebredden og regjeringskvartalet i Ramallah. Det kan vi på forhånd si vil bli grusomme hendelser. Det ser vi allerede av trefninger nå.

Knut Lindtner har lagt til bilder m/tekst.

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.

2 kommentarer. Leave new

 • Når krybba er tom øker aggresiviteten. Palestinerne mangler vann og det meste og er avhengig av bistand. Hamas har ifølge internasjonal rett i at : å motsette seg okkupasjon med alle midler, inkludert væpnet motstand , er en rettighet gitt til folk under okkupasjon.

  Svar
  • Jan Hårstad
   1 desember 2021 16:20

   Etter at jeg hadde skrevet denne artikkelen tok jeg meg inn på bloggen til palestineren Abdel Bari Atwan
   (raialyoum.com) som 29 november forteller interessante saker.
   Seks palestinere rømte fra et israelsk fengsel og tok seg til JENIN som er sentral for Islamsk Jihad og Hamas. israelsk Shin Bet fant dem fort og da sier sjefen for islamsk Jihad,Ziyad al-Nakhalah,at dette skyldtes et samarbeid med Abbas PA. Du snakker.
   Så strekker Hamas seg langt for å imøtekomme Israels ØKONOMISKE LØSNING på konflikten,bygge
   enorme industriområder. Til dette skriver Atwan: «Islamsk Stat og Hamas er på vei mot en dyp uenighet og muligens en konfrontasjon.»
   Skulle denne prognosen stemme,så blir det første gang at den islamske blokken deles.

   Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Fill out this field
Fill out this field
Skriv inn en gyldig e-postadresse.

Neste innlegg

Det passer seg ikke å informere om slikt.

Japan har valgt en helt annen Covid-strategi.

Forrige innlegg

De store mediene i USA omskriver virkeligheten i anti-rasismens navn:

Bilen er morderen, ikke sjåføren.

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.