POSTED IN Endring av politikken

«Falken» om Hviterussland:

Går det mot tettere forhold Hviterussland/Russland?

0
Print Friendly, PDF & Email

Falken, «vingårdenes falk» som han omtaler seg, er en sveitsisk født blogger bosatt i Florida, USA. Han har beskrevet seg som sønn av russisk fødte emigrerte foreldre. Han behersker russisk språk og fremhever at han er en russisk-ortodoks kristen. Hans analyser av situasjonen i Øst-Europa, særlig Russland og Ukraina er vel verdt å studere for de bygger på kunnskaper og løpende vurderinger/oppdateringer. Han har tidligere arbeidet som konsulent for et etterretningsbyrå (uklart hvilket) under Balkan-krigene på 1990-tallet. Det foreligger ingen bilder av han.

Knut Lindtner

Falkens logo

The Vineyard of the Saker, 13/8: 

Hviterussiske sikkerhetsstyrker (opprørspoliti og e-folk) har nådeløst knust opposisjonen og akkurat nå ser de ut til å ha kontroll. 

Jeg baserer første konklusjon på en klar og plutselig endring av Lukasjenkos tonefall som nok en gang berømmer Putin og Russland og nå spiller fint i håp om at Kreml glemmer det som har skjedd før, men det skjer trolig ikke. Etter at internett er åpnet på nytt og Hviterussland og Vesten beskylder hverandre gjensidig, er flere medier inne i bildet (video og bilder fra Minsk og andre hviterussiske byer), og det ser ut til at følgende har skjedd:

Aleksandr Grigorjevitsj Lukasjenko er en hviterussisk politiker som har vært president i Hviterussland siden 20. juli 1994. Før Lukasjenko startet i politikken arbeidet han som direktør i et statseid jordbrukkollektiv. Wikipedia

Mens mange utvilsomt protesterer oppriktig og fredelig, går kriminelle, betalt med US-dollars, straks til direkte voldelige angrep på sikkerhetsstyrkene: Politi lynsjes, kjøres ned og beskytes av folk i fremmede staters tjeneste. En person tas til fange under kampene med 10.000 US-dollar på seg. «Det er mine penger» sier han som forklaring, som om noen med sunn fornuft bærer så store pengesummer midt i slike opptøyer. Andre tas til fange med kniver, baseball-køller, molotov-cocktails, sjokk-granater fra Polen, fyrverkeri, etc. Mange opprørere har flere kriminelle dommer bak seg og er velkjent av myndighetene. Sist men ikke minst, har noen av opprørerne ukraina-inspirerte nazi-tatoveringer over hele kroppen. 

Det er forutsigbart når opprørspolitiet svarer med samme mynt og begynner å slå hardt ned på lovbrytere og rammer tilfeldige uskyldige, deriblant journalister, også russiske. Det ser ut til at det hviterussiske sikkerhetsapparatet foreløpig har overtak, og at flere bråkmakere som tas til fange av e-tjenestene er fra Ukraina og Polen. Den viktigste opposisjonsfigur, som offisielt får 10 % av stemmene, har nå reist til Litauen. 

Som en ser av kartet vil Hviterussland ha en overordentlig sikkerhetsmessig betydning for Russland slik også f.eks. Ukraina har det

Konklusjon

Mens komplottet for å skape en krise mellom Hviterussland og Russland rives opp takket være russiske e-tjenester, pågår fortsatt kampen for å skifte ut Lukasjenko. Den vil fortsette. Folk reagerer reelt på vold fra hviterussisk politi. Dessuten er hviterussisk økonomi i trøbbel, og Russland kan ikke i evighet «ha Belarus på ryggen». Lukasjenko har for det tredje sittet lenge ved makten og «mellom to stoler». Det må endre seg. Men vil det endre seg til det bedre eller til det verre? Sikkert vil Moskva nå kreve at Lukasjenko sparker sin anti-russiske utenriksminister Makei og sjef for hviterussiske e-tjeneste, Vakulchik, om de to har en viss æresfølelse, vil de trekke seg straks. De må gjøre det for å fornye samtaler om enhet mellom Hviterussland og Russland.

Når det gjelder Lukasjenko, må han følge opp sine uttalelser og svare på sanksjoner fra USA og EU. Nå har åpenbart Hviterussland ingen økonomiske spaker mot Vesten, men det Minsk bør gjøre er å redusere omfang av sitt diplomati osv. i land som er mest intervenerende: USA, Ukraina og Polen. Det vil ikke bare være rettferdig, men helt forsvarlig, for nå er det 100 % klart at disse statene står bak dagens krise, og de vil gjøre alt de kan for å gjøre Hviterussland til samme bandittland de har sørget for i et lidende Ukraina. Så ser det ut til at opposisjonen, både den delen som opptrer lovlig og den andre nå snakker om sin innledende fiasko og vil ta til orde for en omgruppering den kommende helgen.

Hviterussland har 9,5 millioner innbyggere og et areal på 2/3 av Norges.

Nå trenger ikke US/Israel lenger late som om de liker Lukasjenko. Planen i første omgang om å provosere mer vold, og tvinge den hviterussiske staten til å bruke vold mot aksjoner som til slutt ender i reaksjon. Men foreløpig er det samme taktikk som brukes med suksess i Riga, Vilnius, Moskva (1993), Kiev, Aleppo og flere steder: Profesjonelle snikskyttere sendes inn for å skyte på begge sider og skaper en borgerkrig.

Vil hviterussiske sikkerhetsstyrker avskjære alle grupper som trolig sendes inn? Kanskje. De hviterussiske e-tjenestene er i motsetning til de ukrainske for det meste dannet av kompetente fagfolk som har hatt tid til å studere hendelsene i Ukraina, hva og hvorfor dette skjedde. Så trolig kan de holde kontroll lenger, men for hvor lenge kan vi bare gjette oss til. Personlig må jeg gjenta at jeg har ingen tillit til Lukasjenko. Jeg tror heller ikke et uavhengig Hviterussland er i stand til å bestå. Den eneste løsningen jeg ser er full integrering av Hviterussland i Russland.

The Vineyard of the Saker, 13/8-2020, oversettelse, Per Lothar Lindtner, 14/8-20 

Bilder m/tekst: Knut Lindtner

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Fill out this field
Fill out this field
Skriv inn en gyldig e-postadresse.

Neste innlegg

Norsk selvstendighet?

Stadig stadig større deler av norsk forsvar overtaes av utlendinger.

Forrige innlegg

Stort USA-nederlag i FNs sikkerhetsråd:

Fikk ingen allierte med på utvidet våpenembargo av Iran.

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.