POSTED IN Migrasjon og flyktninger

EU sanksjonerer.

Hviterussland svarer med å å åpne grensen for migranter til EU.

7 kommentarer
Print Friendly, PDF & Email

Det sies at USA brukte som propagandautspill påstanden om at mange ønsket å forlate Kina, men at ble holdt tilbake av kinesiske myndigheter (Kina var et fengsel). Så var det et møte mellom Zhou Enlai (Kinas utenriksminister) og en tilsvarende representant fra USAs regjering. Mediene presset på for at det ble fremmet krav om at Kina skulle åpne grensene for at folk fritt kunne forlate landet.

På møtet fremmet USAs utenriksminister dette kravet. Zhou Enlai skulle da helt rolig ha spurt: «Hvor mange millioner vil dere ta imot?» Etter det var aldri dette mer noe tema.

Cubans fleeing in high numbers despite new diplomatic ties

På Cuba gjorde Fidel Castro noe lignende da har uoffisielt åpnet for at alle som ville forlate øya kunne gjøre det uten å bli stoppet. Han ville først ha en avtale om migrasjon med USAs myndigheter (1965) under ordnete forhold, men USAs regjering ville begrense antallet de fraktet fra Cuba. Dermed tok eksil-cubanere i Florida saken i egne hender og organiserte båt-transport til Florida for alle som ville dra. Tusenvis cubanere la til havs mot Florida til dels i synkeferdige fartøyer. Mange var ikke mors beste barn. Det hevdet at Castro slikt tømte de cubanske fengslene, men dette vet jeg ikke sikkert.

Og så fikk vi migrantkrisen i 2015 hvor Tyrkia åpnet grensene sin mot EU. Utspillet var helt åpenbart politisk motivert og grensene ble lukket igjen da Tyrkia fikk økonomisk kompensasjon fra EU for å holde dem stengt.

Poenget er at migrasjon (flytting fra fattigdom og vanskelige levekår) altså å reise til rikere og bedre organiserte samfunn, er noe som skjer hele tiden. Krigene Nato-landene (særlig USA) har iverksatt bidrar til å forsterke dette. I Afrika er dysfunksjonelle samfunn, holdt oppe av gamle kolonistrukturer for fortsatt å kunne plyndre dem, også en del av dette.

Det er åpenbart at det er flere som nå skjønner at migrasjon kan være et viktig maktpolitisk virkemiddel for å oppnå gevinster, f.eks. den Hviterussiske ledelsen. Når EU innfører sanksjoner mot Hviterussland svarer de på denne måten. Det er lite lurt å kaste stein når en bor i et glasshus.

Knut Lindtner (red. Derimot.no)

Slår tilbake: Lukashenko åpne den hviterussiske grensen for migranter som ønsker å komme inn i EU.

Litauen erklærer «nødssituasjon», EU sender forsterkninger – men hvorfor? Moralen må være at det overlegne Vesten elsker migranter – ikke sant?

Fra anti-empire.com.

Etter å ha tatt 150 migranter som ulovlig krysset grensen fra Hviterussland, har Litauen erklært en nødssituasjon, og appellert til EU om hjelp.

Vilnius og Brüssel sier Minsk bruker migrantene som våpen som hevn for sanksjoner. Litauen har bedt om hjelp fra Frontex, EUs grense-sevice, etter at de fanget 150 personer som har prøvd å snike seg over grensen fra Hviterussland de siste 24 timene. De fleste av dem var irakere som øyeblikkelig ba om asyl.

I de siste 24 timene har Hviterussland smugglet nok 150 migranter inn i Litauen – dette blir en dagsrekord.

Det blir mer enn  i 2019 ot 2020 tilsammen.

Og i går introduserte Lukashenko et visa-fritt regime for opp til 5 dager for borgere av 73 land.

Så dette er bare begynnelsen.

Ursula von der Leyen, leder for Europakommisjonen, besøkte Vilnius på fredag. Hun sa at «det er et politisk motivert mønster» som utspiller seg, og at Europakommisjonen og Eu generelt «støtter dere i denne vanskelige tiden».

Litauen har vært medlem av EU og NATO siden 2004.

Andre EU-ansatte har også uttrykt bekymring for «tilstrømmingen av migranter» ved grensen.

Presidenten i Europaparlamentet David Sassoli sier: «Det er noen som på en uakseptabel måte leker med folks liv».

Verken Sassoli eller vinder Leyen nevnte hvem de mistenker. Men den litauiske regjeringen har allerede anklaget president Alexander Lukashenko i Hviterussland. 

De påstår at Lukashenko med vilje lar migranter fra Midt-Østen, Afrika og Asia flykte til Hviterussland, og så tar dem krysse grensen til EU via Litauen.

Den 27. juni sa Litauens innenriksminister Agne Bilotaite at hun hadde bevis for en «velorganisert « plan som involverte hviterussiske grensevakter og «regime» for å oversvømme Litauen med migranter fra Midt-Østen. Dette sa hun i et intervju med nyhetsportalen Delfi.

Denne påstanden ble raskt gjentatt i vestlige medier, som The Telegraph, RFE7RL – støttet av USAs regjering – og det NATO-støttede Atlantic Council.

Utenriksdepartementet i Minsk kunngjorde suspensjonene av avtalen de hadde gjort med EU om å samarbeide om grenseforsterkninger én dag etter Bilotaites intervju den 28. juni.

Detter ble forklart som en gjengjeldelse for EUs sanksjoner mot Hviterussland som ble innført den 24. juni, på grunn av «brudd på menneskerettighetene». Brüssel henviste til arrestasjonen i mai av to opposisjons-aktivister som satt på et fly som foretok en nødlanding i Minsk på grunn av en bombetrussel.

Eu har påstått – dog uten bevis -at bombetrusselen var et påfunn for å kunne arrestere Roman Protasevich og hans venninne Sofia Sapeg som fløy til Vilnius fra Hellas.

Sviatlana Tsikhanouskaya - Wikipedia
Svetlana Tiikhanovskya

Litauen og Polen har tjent som operasjonssenter for hviterussiske opposisjonelle aktivister, inkludert «eksilpresidenten» Svetlana Tiikhanovskya. Hun har bedt om sanksjoner mot Minsk, og påstår at presidentvalget i august 2020 var rigget og stjålet fra henne. De litauiske statlige grensesikkerhetsstyrkene VSAT sier at totalt 822 migranter ulovlig har krysset over fra Hviterussland siden januar 2021.

De fleste av dem har ikke dokumenter, men mer enn halvparten, – 428 – påstår at de er irakere, mens 51 sier de er iranere og 45 syrere. En talsmann for VSAT forteller til RFE/RL at «de fleste immigrantene» kom til Minsk via «direkte fly fra Istanbul og Baghdad».

Litauisk etterretning vet hvordan de kom fra Minsk til grensen, legger han til. Men han kunne ikke røpe den informasjonen på grunn av «pågående etterretning».

Men det har ikke vært noen liknende migrantstrøm til Polen og Latvia, også EU-stater som også har felles grenser med Hviterussland. Latvia har registrert kun én ulovlig grenseskryssing så langt i år.

Og mens alarmklokkene i Litauen ringer med mer enn 800 migranter, så har USA fanget neste 900 000 personer som har krysset over fra Mexico mellom januar og april 2021. Det Hvite hus insisterer på at det «ikke er noen krise» langs grensen.

Et første team på seks vakter fra European Unions border Agency Frontex begynte å arbeide i Litauen på fredag da de baltiske statene rapporterte om nok en kraftig økning av migranter og flyktninger som kom fra Hviterussland midt i den ulmende spenningen mellom EU-blokken og Minsk.

De litauiske grensestyrkene sier at i de siste 24 timene har de arrestert 150 migranter og flyktninger – nesten dobbelt så mange som i hele 2020. Det gir det totale antallet arresterte illegale krysninger langs den 680 km lange felles grensen til mer enn 800 så langt i år. I 2020 var det bare 81 arrestert på grunn av dette.

Den litauiske regjeringen har lenge stått i opposisjon til Hviterusslands president Alexander Lukashenko. De sier at de mistenker hans regjering for å tillate migranter og flyktninger å slippe gjennom grensen. Lukashenko har tidligere advart at hans land ikke lenger vil stanse flommen av illegale migranter og flyktninger fra andre land over til EU på grunn av bruddet i forholdet mellom hans regjering og regjeringen i Brüssel.

Og på grunn av påstander om at Minsk i mai tvang et passasjerfly til Minsk, og så arresterte en dissident-journalist som var ombord.

«Situasjonen er spent og har en tendens til å utvikle seg videre» sa utenriksminister Gabrelius Landsbergis til nyhetsbyrået AFP.

«Målet for utenriksdepartementet er klar – økonomiske migranter som krysser grensen til EU ulovlig vil bli returnert til stedet de kom fra» sier han.

Oversatt av Ingunn Kvil Gamst

Forsidebilde: Julie Ricard

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.

7 kommentarer. Leave new

 • Gud bedre for noen fjols disse «EUSSR» byråkratene er. De kjører på med «sanksjoner» mot alle land som ikke gjør som de vil. Merkelig at land svarer på den måten de kan som best skader EU? Tydeligvis for «byråkratene», men ganske opplagt for oppegående selvtenkende mennesker. Hvorfor i hel skal man spare sine uvenner som gjør hva som helst for å ødelegge deg for de vanskeligheter du kan gi tilbake? Send alle «byråkrater» og «politikere» tilbake på skolebenken, i første klasse, og fjern først alle «føleri-fag». Muligens kan det rette opp noe av galskapen for de fremtidige generasjoner, vår generasjon må nok dessverre kjempe for menneskerettighetene enda en gang ser det ut til. Dessverre «vant» nok feil side den forrige krigen, det ser man tydelig i dag.

  Svar
  • Desverre vant nok feil side den forrige krigen ?????.
   Hvilken side var den andre ?.

   Svar
   • Den siden, (De «gode») som satte i gang medisinske eksperimenter på sivile, bombet med radioaktivitet på sivile i Japan, og utsatte øysamfunn for radioaktive eksperimenter, gikk til angrep med napalm på sivilbefolkningen i Asia, etter konstruerte løgner, lagde et 9/11 skuespill for å angripe Afghanistan og Irak og Syria, bombet Libya fordi de holdt porten mot Europa stengt og hadde hentet sitt gull hjem for å bygge velstand i Afrika.
    – Og fordi Israel vil ha et STOR-Israel i midt-østen.
    Lite ellers nevnt, men lite vi bør glemme i dette røveriet.
    Dette er LITT av hva de » gode» har utført i verden etter at de vant over de «onde» i en verdenskrig de «gode» satte i gang av frykt for å miste kontrollen over valuta og verdenshandelen. Nasjonal- sosialister som ville at hver nasjon skulle holde orden over egen penge-økonomi og resurser, og ikke bli kontrollert av de som så seg som guds utvalgte.
    Hvorfor protesterer ikke folk ?
    Fordi disse destruktive kreftene/gnagerne også har kontroll over det meste av løgn- media.
    En gang skal gnagerne bli avslørt, vi skal våkne, og vi kan begynne å bygge velstand og frihet.

 • Det samme var tilfelle i Tyskland i mellomkrigstiden.
  Alle jøder kunne fritt reise fra Tyskland.
  Men ingen/få europeiske land ville ta imot jøder. Og England som holdt Palestina som koloni forlangte stadig høyere summer for å gi jøder innreise dit, tross press fra nasjonal-sosialistene.

  Svar
  • Jødene skulle sluses ned til Palestina for å bygge «det forjettede land» (Zion) IsisRaEl, som også uttalt av Håkon Lie (AP) her hjemme. J.C. Hauge (AP) sørget for at de fikk A-våpen, så araberne skulle knele for dem i frykt. Utsendinger fra jødenes verdenskongress og nazipartiet var på rundreise der nede i 6 måneder for å «legge til rette» for oppbyggingen av dette landet. Minnemedalje ble utstedt i denne anledning, tysk på den ene siden, hebraisk på den andre. Dette var de «forhatte» jødene som erklærte krig mot Tyskland i 1933, og som tyskerne etter sigende «gasset og brant» fra 1940 og utover. Ingen land ville ha jødene, spesielt ikke hvis de fikk godt betalt av Rotschild, J.P. Morgan og co. for å la vær å ta i mot dem på ’30 tallet. Ellers så går det svært mange historier om at jødene var fornøyd med tilværelsen i Tyskland, de ville rett og slett ikke flytte ned til ørkenen i Palestina, men ble etter hvert tvunget til det som vi i dag vet. En kuriositet er det dog at fra slutten av 1800 hundre tallet var det vel over 150 av verdens 180 land som nektet jøder innreise, Norge inklusive, her nedfelt i grunnloven av 1814. Hvorfor? Det er en tanke man selv må avgjøre.

   Svar
  • Så de dro til USA og der ble de. Ansatt i edu-entertainment industrien. På tide med boykott av Hollywood o.l. Det er kanskje litt mye å be om . I det minste – ikke betal for krigspropaganda rettet mot deg.

   Svar
   • Når det gjelder Hollywood i gårdagens utgave,så har vel Coronaen,weinstein og propagandamakeriet satt venstresidens flaggskip på sidelinjen for en stakket stund,så å boykotte noe som er vingeklippet,det blir bare spill for galleriet.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Fill out this field
Fill out this field
Skriv inn en gyldig e-postadresse.

Neste innlegg

Norske politikere underlagt USA er ikke troverdige.

De styres av Washingtons interesser, ikke Norges. Eksempel: Afghanistan og Libya.

Forrige innlegg

Situasjonen i Sør-Kina havet:

Det pågår en stille strategisk konflikt som kan eksplodere i krigshandlinger. Del 1.

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.