POSTED IN EU, Europa

EU og Polen måler krefter

Den polske statsministeren advarer EU. Dere risikerer å bli helt «sentralstyrt» – et farlig fenomen om institusjonelle vedtak, kan true blokkens framtid.

2 kommentarer
Print Friendly, PDF & Email

Polens statsminister Mateusz Morawiecki har sendt et brev til Den europeiske union, der han advarer blokken om at de risikerer å bli «en sentralstyret organisme, drevet av institusjoner som helt mangler demokratisk kontroll».

Statsminister Mateusz Morawiecki skrev på mandag i forrige uke til EU-lederne, til institusjonen,  og til medlemsstatenes regjeringer, der han påstår at «dessverre opplever vi i dag et svært farlig fenomen, der forskjellige institusjoner innen Den europeiske union misbruker en makt de ikke har ifølge Traktaten. Og dette vil de nå pålegge medlemsstatene!»

«Vi bør bli engstelige for den gradvise forandring i Unionen. De vil forandre EU til en enhet som slutter å være en allianse av frie, likeverdige og suverene stater. I stedet vil de at det skal bli én stat, en organisme som blir sentralstyrt, drevet av institusjoner som helt mangler demokratisk kontroll over innbyggerne i de europeiske landene».

Den polske statsministeren listet også opp flere utfordringer som EU står overfor, inkludert Brexit. Også en finanskrise «som truer med å svekke, eller til og med kollapse i euro-området», i tillegg til gassen og energi-krisen som «truer med fattigdom for millioner».

«Skjebnen til unionen vår i de siste årene har ikke vært noen historie om suksess. Dersom vi ønsker å unngå flere kriser må vi legg om kursen» svare Morawiecki.

Statsministeren lover at Polen «skal være et lojalt medlem» av den 27-nasjoners store blokken. Han ber Brüssel høre på landenes argumenter og «å være åpne for dialog» i håp om å finne «en løsning på problemet som kan styrke vår europeiske union».

Morawiecjs brev kom etter at det polske grunnlovs-tribunalet  tidligere denne måneden avgjorde at områder innen EU-traktaten ikke var i overensstemmelse med Warszawas lover. De konkluderte derfor at Polens egne lover hadde forrang.

Polen fant derfor ut at de hadde all rett til å sjekke betingelsene i EU-lovgivningen, og også bestemmelser gjort av domstolene.

Forrige uke gikk Morawiecki til voldsomt angrep på EU-institusjonenes rett til å gå i rette med medlemslandene. Han mente at «demokratiet blir testet», og «vi står ved en korsvei» i blokkens historie.

Europakommisjonens president Ursula von der Leyen

Europakommisjonens president Ursula von der Leyen sa at unionens utøvende organer ville bruke alt som står i dens makt for å sikre at blokkens lover skal beholde sin forrang framfor den polske avgjørelsen.

EU-lovenes påståtte overlegenhet førte til nok en uenighet mellom Brüssel og Warszawa. EU var totalt uenige i Polens selverklærte LGBTQ-frie soner, og også domstolenes vedtak om at Polen må betale 500 000 euro daglig  i bot for at de ikke hadde fått slutt på brunkull-aktivitetene etter klage fra naborepublikken Tsjekkia om hvordan dette påvirket vannforsyningen til noen lokale innbyggere.

Oversatt av Ingunn Kvil Gamst

https://www.rt.com/news/537783-poland-primeminister-eu-centrally-managed/


Bilder fra Wikimedia Commons

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.

2 kommentarer. Leave new

 • Er man blind, døv og dum får man ikke med seg problemene som EU stevner mot. Alle andre ser dette spøkelset fra fortiden (det 4 rike) forsøke å reise seg på høylys dag. Det begynner vel å bli klart (for de fleste) at EU er K. Skabb og hans «kumpaner’s» forsøk på å innføre NWO i Europa. Egentlig en fortsettelse av Stalin og Hitler (begge Khazarer?) sin «politikk», styrt av samme økonomiske «makt» som den gang. 300-klubben kommer ikke til å oppgi sitt «ønske» om 1 verden og 1 führer før de er plassert i ildsjøen for evig.

  Svar
 • Selfølgelig bør en nasjon bestemme egne lover innenfor egne grenser. Å vurdere lovforslag er noe annet. Og selfølgelig også bestemme over egne kraftresurser.
  Spesielt da Norge som ikke er EU – medlem. De av våre politikere, trojanske hester, som selger vår selvråderett bør fjernes med vår egen Grunnlov.
  Sp har nå fått en historisk sjanse. Politikk er ikke «det umulige kunst», og «gi og ta».
  Politiske partier er valgt etter deres lovnader.
  Sp-velgere, og lokale partimedlemmer, bør sende tydelige signaler til ledelsen.
  Sp har antagelig EN sjanse.
  Stå på alle valgløfter dere er valgt på. Ikke noe kompromiss. Tydelig og klart. Så kan AP kjøre seg sjøl i grøfta. Og bryte norsk Grunnlov alene. (Igjen) Og partier og politikere som bryter Grunnloven bør/Må forbys.

  Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Fill out this field
Fill out this field
Skriv inn en gyldig e-postadresse.

Neste innlegg

Forskningsrapport fra Israel:

Vaksinene tar livet av 40 ganger flere eldre enn Korona.

Forrige innlegg

Vaksine-strikken tøyes for alt den er verdt:

Selv om de er vaksinerte må de beskyttes fra de laverestående uvaksinerte.

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.