POSTED IN EU, Russland

Til tross for sanksjonene:

EU forventes å importere et rekordstort volum av LNG-gass fra Russland.

2 kommentarer
Print Friendly, PDF & Email

Av Ahmed Adel

EU forventes å importere et rekordvolum av LNG (flytende naturgass) fra Russland i år, til tross for EUs intensjon om å avvenne seg fra russisk fossilt brensel innen 2027. Denne avsløringen fra Financial Times kommer mens Ungarns statsminister Viktor Orbán sa, at han advarte Ukraina om at ethvert angrep på Ungarns energiforsyninger fra Russland, vil føre til krig.

I følge en analyse av data fra energiindustrien utført av Global Witness, var Belgia og Spania i løpet av de første syv månedene i år de andre og tredje største kjøperne av russisk LNG, bak kun Kina, en økning som er mye høyere enn det globale gjennomsnittet på 6 % fra januar til juli i år. LNG-importen fra EU økte med 40 % fra januar til juni sammenlignet med samme periode i 2021, hovedsakelig fordi EU stolte på russisk gass levert med rør, før Russlands militæroperasjon i Ukraina startet.

«Det er sjokkerende at land i EU har arbeidet så hardt for å avvenne seg fra russisk gass levert i rør, bare for å erstatte den med den LNG levert med skip,» sa Jonathan Noronha-Gant i ‘Global Witness’, senior forkjemper mot fossilt brensel, til FT. «Det spiller ingen rolle om det kommer fra en rørledning eller skip – det betyr fortsatt at europeiske selskaper sender milliarder til Russland».

Ifølge nyhetsstedet kommer de fleste russiske LNG volumene fra Yamal LNG joint venture, hovedsakelig eid av det russiske selskapet Novatek. Andre eierandeler eies av TotalEnergies fra Frankrike, CNPC i Kina og et kinesisk statsfond. Utbyggingen er fritatt for eksportavgifter, men skattepliktig.

Senior LNG-analytiker ved konsulentselskapet ICIS, Alex Froley, sa til FT at «langsiktige kjøpere i Europa sier at de vil fortsette med kontraktsfestede volumer med mindre de blir forbudt», og som han sa, dersom det blir forbudt vil det forårsake forstyrrelser i frakten, ettersom globale handelsmønstre må omorganiseres.

EU har pekt på en global innsats for å fase ut russisk fossilt brensel innen 2027, men advart om at et fullstendig forbud mot LNG-import vil risikere å utløse en energikrise som i 2022, når gassprisene når rekordhøye nivåer på mer enn €300 per megawatt/time.

En kilde til FT sa at selv om europeiske gasslagre var mer enn 90 % fulle før vinteren, var det fortsatt «mye nervøsitet» i tilfelle ytterligere forsyningskutt.

Russisk LNG utgjorde 21,6 millioner (16 %) av EUs totale 133,5 millioner kubikkmeter LNG import fra januar og juli, ifølge Kepler-data, noe som gjør Russland til EUs nest største leverandør bak USA.

Når EU fortsatt er sterkt avhengig av russisk energi, kan det ikke utelukkes at Kiev-regimet kan prøve å sabotere forsyningene, akkurat som det gjorde mot Tyskland da det angrep Nord Stream-rørledningen*. Det er av denne grunn at Ungarns statsminister Viktor Orbán i et intervju med den amerikanske journalisten Tucker Carlson sa at han umiddelbart betegnet ødeleggelsen av den russisk-tyske gassrørledningen Nord Stream som en terrorhandling, og kalte fraværet av en sterk reaksjon fra Tyskland som en mangel på suverenitet. Deretter fortalte han hvordan han og serbiske ledere advarte Ukraina, uten å direkte navngi landet, med krig – dersom energiveiene ble sabotert.

Orbán, sammen med den serbiske statsministeren og den serbiske presidenten, har gjort det klart at hvis noen angriper Turk-Stream rørledningen som bringer gass fra Russland via Tyrkia, Bulgaria og Serbia, vil det bli ansett som en krigshandling eller som et terrorangrep, og de vil reagere umiddelbart.

Når Ukraina allerede har en historie med å sabotere strømmen av russisk energi til Europa, og etter rapporten fra FT om at EU forventes å importere et rekordvolum LNG fra Russland i år, kan det ikke utelukkes at Kiev vil planlegge flere terrorangrep. Ukrainske soldater utfører allerede terrorangrep i Svartehavet og Krim med speedbåter, og tankskip kan meget vel bli neste mål.

I tillegg fremhever FT-rapporten umuligheten av at EU kan skille seg fra russisk energi. Forsøk på det har bare ført til ytterligere nedgang i den europeiske økonomien, en nedgang som de nå forsøker å stoppe, med kjøp av russisk LNG-gass levert med skip.

* Nord Stream: De fleste uavhengige analytikere, som Seymour Hersh, mener det var USA som sto bak, med hjelp fra Norge.


Fra Global Research, publisert 1. september 2023.
Oversatt av Northern Light fra engelsk og noe forkortet.
Ahmed Adel som er bosatt i Kairo, er forsker innen geoøkonomi og politisk økonomi.
Originalartikkel: EU Expected to Import Record Volume of LNG from Russia Despite Sanctions.

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.

2 kommentarer. Leave new

 • Det Europeiske Stockholmsyndromet særlig i Tyskland hindrer at sabotasjen på gassrørene blir oppklart. Stockholmsyndromet ble et begrep i 1973 og det krevde behandling i psykatrien.
  Jeg tror at UK medvirket til sabotasjen.

  Svar
  • «Jeg tror at UK medvirket til sabotasjen.»

   Ikke bare UK, men bakmennene i USA ( som styrer hele Ukrainakrigen ), Frankrike, Tyskland, og hele kostebinderiet som er svinebundet på forskjellig vis av bakmennene i USA/Israel. Via digital overvåking/ trussel om avsløringer og penge-økonomiske trusler.
   Disse, og sine nyttige idioter ( bla. norske politikere) merker at det brenner rundt føttene.
   Så vi kan forvente mye psykiatri og rabiat propaganda i tiden framover.
   La de døde begrave sine døde, som det er sagt.
   Det vi kan vite er at hele spillet vil bli avslørt en gang.

   Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Fill out this field
Fill out this field
Skriv inn en gyldig e-postadresse.

Neste innlegg

Svensk politi advarer:

Ikke bruk dyre merkeklær i Karlstad

Forrige innlegg

Brann i Rosenes leir.

Zelensky arresterer gudfaren sin.

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.