POSTED IN Midt-Østen

Etter Afghanistan-nederlaget er det flere som har fått noe å tenke på.

Saudi-Arabia forhandler nå med Iran.

1 kommentar
Print Friendly, PDF & Email

Som en følge av USAs nederlag i Midt-Østen og i Afghanistan, men også fordi de må konsentrere ressursene for å møte det fremvoksende Kina, begynner nå tidligere USA-allierte med nyorientering i sine relasjoner. Det er derfor Iran og Saudi-Arabia nå forhandler om kjøp og salg av varer, men det som skjer betyr mye mer politisk. Det forteller at allianser og konflikter endrer seg i stort tempo.

Dette er en prosess som lenge har vært underveis, men den er fremskyndet av USAs (Natos) raske nederlag i Afghanistan. Enhver som er oppegående ser at USA ikke lenger er i stand til ivareta sine forpliktelser slik de lover. De er store i kjeften, men deres militære muskler er ikke som de hevder. De vinner ikke kriger og taper politisk innflytelse over hele verden etter katastrofen i Afghanistan.

I tillegg til dette taper nå Saudi-Arabia krigen de har drevet inne i Jemen. Deres siste brohode, byen Maarib i Jemen, er i ferd med å ende på houthienes hender. Sluttkampene pågår nå.

Siden Saudi-Arabia har vært en av USA hovedallierte i konflikten med Iran er dette først og fremst en stor politisk seier for Iran og et tilsvarende nederlag for USA. Det setter samtidig Israel under nytt politisk press. Landet blir stadig mer isolert politisk i Midt-Østen. Før eller siden vil dette også måtte få konsekvenser for deres politikk i regionen.

Knut Lindtner (redaktør. derimot.no)

brown concrete building close-up photography
Iran er de gamle persernes land. De har en befolkning på 84 millioner innbyggere (tilsvarende Tyrkia eller Tyskland)

Iran gjenopptek eksport til Saudi-Arabia som teikn på forbetra relasjonar

Av Dave DeCamp

Dei to landa har vore engasjert i samtalar sidan april. 

Iran meddelte sundag at dei har gjenoppteke eksport til Saudi-Arabia som eit teikn på forbetra relasjonar mellom dei to landa. 

Talsmannen for Irans tolladminstrasjon Roohollah Latifi sa at Saudi-Arabia har «igjen hamna på» lista over land som Iran eksporterer til. Latifi sa at eksport til Saudi-Arabia hadde «nådd null» i det siste iranske skatteåret, som slutta 20.mars 2021. 

Sist veke uttrykte Iran at dei «var klare for» å eksportere til Saudi-Arabia dersom spenningane vart redusert. Dei to landa har halde samtalar på og av sidan april, då Bagdad byrja å mekle i forhandlingane. 

På fredag sa Saudi-Arabia sin utanriksminister at Riyadh «meinte alvor» i å ha samtalar med Iran om å reparere relasjonane. Sidan 2016 har ikkje dei regionale rivalane hatt formelle diplomatiske relasjonar. 

Amerikansk intervenering i regionen forverra rivaliseringa mellom Riyadh og Teheran. Til dømes, når iranske general Qassem Soleimani vart drepen av eit amerikansk droneåtak i Bagdad i januar 2020, skulle han etter planen møte Iraks tidlegare statsminister, som var i ferd med å leggje til rette for indirekte samtalar mellom Teheran og Riyadh. 

Sjølv om USA framleis er djupt forankra i Midtausten og framleis støttar saudiane i Yemen, har Biden-administrasjonen teke steg for å redusere deira militære fotavtrykk i regionen, inkludert å fjerne Patriot-antimissilbatteri frå Saudi-Arabia. 

Oversatt av HFANoreg

Forsidebilde: Jeff Jewiss

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.

1 kommentar. Leave new

  • Voltaire advarte en gang: «Den som kan få deg til å tro på absurditeter (religion, islamisme, sionisme, osv )kan få deg til å begå grusomheter.» CIA og USA military counter intelligence ( militær motetterrettning eller motspionasje ) bevæpner nå jihadist brigader i bytte mot opptak av egne leiesoldater i jihadistenes brigader. Strategien har lenge vært godt etablert og brukt av Saudi Arabia med Al-Qaidas tropper. Hvorfor USA gjør dette kan være for å legge ut et agn. Når ISIS angriper shia muslimer i Afghanistan så vil Iran, Kina eller Russland sluke agnet å forsvare shia muslimene slik som de gjør i Syria. Vi har dessverre politikere og offiserer i militæret som skader våre interesser. Mange terrorhendelser og militære aksjoner vil ha og har en stor prosent falske flagg operasjoner.

    Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Fill out this field
Fill out this field
Skriv inn en gyldig e-postadresse.

Neste innlegg

De har fått pene navn.

I realiteten er det konsentrasjonsleire de bygger.

Forrige innlegg

Norge har ingen kraftmangel.

Den er skapt av prinsippløse politikere og EØS-avtalen.

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.