POSTED IN Afghanistan

Etter 20 års krig, ufattelige lidelser og ett fjell av penger og våpen:

«USAs Afghanske byggverk raste sammen på et øyeblikk.

3 kommentarer
Print Friendly, PDF & Email

Taliban har inntatt Kabul – den afghanske regjeringa kapitulerer

Av red. PSt -16. august 2021

Taliban-krigere rykket inn i Kabul søndag 15. august 2021 og krevde betingelsesløs overgivelse av sentralregjeringa, sa tjenestemenn, mens afghanere og utlendinger flyktet hals over hode. Dette går fram av nyhetsmeldinger fra AP og andre nyhetsbyråer. Dette betyr slutten på tjue år med vestlig okkupasjon og krig.

Den beleirede sentralregjeringa håper på en overgangsadministrasjon, men har stadig færre kort å spille. Sivile frykter at Taliban kan gjeninnføre den slags brutale regime som blant annet eliminerte kvinners rettigheter. En del folk som har samarbeidet med okkupantene forsøker å forlate landet. Andre stilte seg i kø ved pengeautomater for å ta ut sparepengene sine. Helikoptre summet over hustakene, noen tilsynelatende for å evakuere personell ved den amerikanske ambassaden. Flere andre vestlige organisasjoner forberedte seg også på å få personalet ut. Kabul har fått sitt Saigon-øyeblikk.

Det er kommet medierapporter om at Taliban-representanter var på vei til presidentpalasset for samtaler med regjeringa til president Ashraf Ghani. Afghanistans fungerende innenriksminister, Abdul Sattar Mirzakwal, sa at maktoverføring vil skje fredelig, mens sikkerhetsstyrker vil forbli i gatene for å «sikre Kabuls sikkerhet.» «En overgangsadministrasjon» vil bli dannet i Afghanistan, sa ministeren, ifølge Reuters. Det har så langt ikke vært noen kommentar til forhandlingene fra president Ghanis kontor. Tidligere søndag sa innenriksdepartementet at Taliban-krigere rykket frem mot Kabul fra alle sider. Hovedstaden, som er det eneste store byområdet som fortsatt er under kontroll av regjeringa, har blitt omringet av Taliban de siste dagene.

President Biden totalt i villrede – som vanlig

Joe Biden holdt en pressekonferanse 6. juli da han annonserte USAs tilbaketrekning fra Afghanistan. Der fikk han spørsmål om Taliban nå ville ta over. Samtalen foregikk slik ifølge Det hvite hus:

Q    Mr. President — do you trust the Taliban, Mr. President?

Q    Is a Taliban takeover of Afghanistan now inevitable?

THE PRESIDENT:  No, it is not.

Q    Why?

THE PRESIDENT:  Because you — the Afghan troops have 300,000 well-equipped — as well-equipped as any army in the world — and an air force against something like 75,000 Taliban.  It is not inevitable.

Vel fem uker tok det altså før den «velutstyrte» hæren på 300.000 soldater klappet sammen som et korthus, eller nesten som en skyskraper i fritt fall.

Vi skrev 12. august: Det vestlige korthuset i Afghanistan raser nå fortere enn antatt – Taliban tar over

Men dette har gått enda fortere enn sjøl vi hadde antatt. Vi regnet med at Taliban ville trenge resten av måneden for å innta hovedstaden, men der undervurderte vi den voldsomme dynamikken i Kabul-styrkenes kollaps.

Vestens nederlag er totalt

USAs, NATOs og Norges spektakulære nederlag i Afghanistan er epokegjørende. 20 år med enorme økonomiske og menneskelige kostnader i en meningsløs krig settes i grell kontrast når Taliban nå ruller over Kabul-regjeringas styrker. Men vil norske politikere ta inn over seg hvilke katastrofale feil de har gjort? Det er utenkelig. «Rødgrønne» og «blå» regjeringer har sendt 9.000 norske soldater inn i en meningsløs aggresjonskrig og satt livene deres i fare. Men de vil ikke lære noe av det og ikke beklage noe som helst.

I kulissene jobber Russland og Kina for å prøve å få på plass stabile løsninger og samarbeidsforhold etter krigen. Det er disse to stormaktene sammen med landene i regionen som tegner kartet og peker framover.

Den hellige alliansen av USA og deres villige vasaller blir feid av banen.

Innlegget er hentet fra Steigan.no

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.

3 kommentarer. Leave new

 • Taliban forbyr COVID-19 vaksine i visse regioner av Afghanistan.

  Shamshad Nyheter, en Afghanistansk nyhetsformidler, sa torsdag at Taliban har forbudt coronavaksine i Paktia, en provins i øst-Afghanistan, etter at denne provinsen ble erobret i forrige uke. Walayat Khan Ahmadzai, helselederen for regionen, sa at Taliban har varslet regionale sykehusansatte at de skal stoppe distribusjon av vaksinen. De har siden stengt COVID-19 vaksineklinikken i det regionale sykehuset.

  https://futurism.com/the-byte/taliban-bans-covid-vaccine

  Svar
 • «Men vil norske politikere ta inn over seg hvilke katastrofale feil de har gjort? Det er utenkelig. «Rødgrønne» og «blå» regjeringer har sendt 9.000 norske soldater inn i en meningsløs aggresjonskrig og satt livene deres i fare. Men de vil ikke lære noe av det og ikke beklage noe som helst.»

  Men vi får nok mange ville løgn-historier i media framover, fra politikere & partier & et media som vil prøve å løpe fra sitt ansvar og skjønnmale sin ‘bombing for fred’. Eller total stillhet, som etter Libya-ødeleggelsen.
  Det er disse folkene/partiene vi kan «velge» 14 september. ( – hvis vi ikke skjønner vårt eget beste.)
  Trist det hele.

  Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Fill out this field
Fill out this field
Skriv inn en gyldig e-postadresse.

Neste innlegg

Hva skjer?

Plutselig er alt koronastoff borte.

Forrige innlegg

Korona-informasjonen er veldig forvirrende.

Forvirring og utrygghet er nettopp hensikten.

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.