POSTED IN Gaza, Midt-Østen

Et stort antall barn i Gaza er blitt foreldreløse i løpet av krigen. Mange av dem vet det ikke enda.

«Vi kan ikke fortelle henne sannheten»: Gazas sykehus fylles med foreldreløse barn.

8 kommentarer
Print Friendly, PDF & Email

Antallet barn som ikke har noen til å ta seg av dem, øker raskt midt Israels bombardement av Gaza.

Av Abubaker Abed.


Da ni år gamle Razan Shabet ble brakt til Al-Aqsa Martyrs Hospital for en måned siden, var hun bevisstløs med en alvorlig hodeskade, hjerneblødning og brukne ben og armer. De første fire dagene ble hun oppført som «101 ukjent». Ingen visste hvem hun var.

I dag har legene og sykepleierne på sykehuset, etter å ha blitt utskrevet fra akuttmedisinsk behandling, fortsatt ikke hjerte til å fortelle henne at begge foreldrene hennes er døde. I ukene siden hun først ankom sykehuset, har sykepleierne klart å finne ut at hun og familiens hus ble truffet i et israelsk luftangrep mot flyktningleiren Nuseirat, hvor de hadde flyktet fra hjemmet sitt i Tuffah, nord i Gaza. Razan var den eneste overlevende.

Helt siden hun våknet på dag fem har hun spurt etter foreldrene. «Det vanskeligste spørsmålet vi får, er fra et barn som spør deg hvor faren eller moren deres er, og de er allerede drept», sa Dr Ibrahim Mattar, en akuttlege ved Al-Aqsa Martyrs Hospital. «Da hun spurte, tiet jeg bare og sa til henne at hun skulle bli bra. «Hun er intelligent, fantastisk og så søt. Hun vet ikke at familien hennes ble drept, hun tror at alt er i orden med dem. Hun bor nå på Al-Aqsa Martyrs Hospital alene. Og vi kan virkelig ikke fortelle henne sannheten, siden vi er opptatt av at behandlingen hennes skal gå bra, la Mattar til.

Mer enn 8200 barn har blitt drept i israelske luftangrep og invaderende styrker siden krigen startet 7 oktober. Mange flere har blitt skadet og de fleste er dypt traumatiserte. Noen har mistet begge foreldrene – i noen tilfeller har alle deres slektninger blitt drept. De medisinske fagfolkene som er igjen for å ta seg av dem i etterkant, har ingen anelse om hva de skal gjøre med dem – de har rett og slett ingen steder å være.

Jagerfly av typen General Dynamics F-16, her avbildet i tjeneste for USA. Israel bruker disse i sitt luftforsvar.

Ensomme barn har mye smerte.
En økende andel av de som blir brakt til sykehus etter luftangrep og overgrep er barn, sa Mattar, og det blir stadig vanskeligere å ta vare på dem. «Razan gråt ved midnatt mens alle andre pasienter sov», sa han. «Hun kunne ikke sove eller hvile uten smertestillende midler, så vi måtte gi henne ekstra doser. Jeg fortsatte å lese historier for henne i løpet av natten, for å distrahere henne fra smertene».

«Å gi av høye doser smertestillende midler har blitt det eneste alternativet for å holde skremte, ensomme barn med mye smerter i ro, men det er langt fra ideelt. I mange tilfeller er det ingen egnet medisin tilgjengelig for barn, så de får voksendoser i stedet for ingenting i det hele tatt». Mattar bekymrer seg for fremtidige konsekvenser for hennes helse på grunn av dette, sa han.

Siden krigen mot Gaza begynte, har hundretusener av innbyggere søkt ly på skoler og sykehus, i håp om at de kan være tryggere der enn i hjemmene deres – eller rett og slett fordi hjemmene deres har blitt ødelagt og de ikke har noe annet sted å være. Med flere skadde barn som ankommer hver dag, har sykehus blitt et hjem for de som ikke har foreldre eller familie med seg.

Fra AlJazeera, publisert 30 desember 2023.
Oversatt fra engelsk av Northern Light og forkortet.
Abed er en journalist fra Deir el-Balah in Gaza.
Orginalartikkel: ‘We can’t tell her the truth’: Gaza’s hospitals filling with lone orphans.

Forsidebilde: Lexica

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.

8 kommentarer. Leave new

 • Krig er selvfølgelig fryktelig, og jeg er ikke knyttet til noen av partene i Gaza-krigen. Men det kunne vært interessant å få svar på følgende: Hva hadde Hamas på forhånd tenkt skulle bli resultatet av angrepet på Israel 7. oktober? Kan det tenkes at de så på all colleteral damage som et nødvendig onde får å få has på nabolandet? Da har i så fall alle arabere nå skjønt at angrep på Israel vil avstedkomme full krig med alt det helvetet som da følger med.

  Svar
  • Det det kunne ( burde ) ført til Vox, – var at okkupantene hadde gått litt i seg sjøl, og skjønt at det er grenser for hvor mye man kan terrorisere før det kommer mot-terror.

   Man kan jo ikke ha slike folk til naboer som har en slik kultur. :

   ‘ «Vår rase er Mesterens rase. Vi er guddommelige guder på denne planeten. Vi er like forskjellige fra de underordnede rasene som de er fra insekter. Faktisk, i forhold til vår rase, er andre raser dyr, i beste fall kuer.
   Andre raser bør anses som menneskelig ekskrementer. Vår skjebne er å herske over de underordnede rasene. Vårt jordiske rike vil bli styrt av vår leder med et våpen av jern.
   Massene vil slikke våre føtter og tjene oss som våre slaver.» ‘
   (Menachem Begin – Israeli Prime Minister 1977-1983)

   Begin hadde vært involvert i terrorhandlinger i Palestina på 1940-tallet som leder av Irgun. Han hadde organisert bombingen av King David Hotel i 1946 og massakren på hele landsbyen Deir Yassin i 1948. Menachem Begin er den mest beryktede terroristen i israelsk historie og grunnleggeren av det politiske partiet som styrer Israel i dag, Likud.

   ‘ Sivile palestinere i de okkuperte palestinske områdene utsettes for trusler mot liv og helse som følge av konflikt-relatert vold, og fra politikk og praksis relatert til Israels okkupasjon, inkludert vold fra bosettere, slår OCHA fast.
   Nærmere 450.000 israelske bosettere bodde ifølge tall fra israelske myndigheter i bosetninger på Vestbredden ved utgangen av 2018, en økning på 3 prosent fra året før. Rundt 200.000 israelere bor i tillegg i okkuperte Øst-Jerusalem.
   De israelske bosetningene er opprettet i strid med den fjerde Genèvekonvensjonen, der det i artikkel 49 heter «Okkupantmakten skal ikke deportere eller forflytte deler av sin egen sivilbefolkning til territoriene som okkuperes». ‘
   aftenposten.no/verden/i/0EaWWE/Israelske-bosettere-angriper-stadig-oftere-palestinere

   ‘Trakassering og overgrep mot majoritetsbefolkningen er daglig kost. Når bosetterne er i virkelig storslag, heller de søppel, avføring og urin over palestinere som befinner seg på gata under seg. ‘
   dagbladet.no/kultur/netanyahu-sender-observatorer-hodestups-ut-av-hebron/70716082

   Svar
 • «Et stort antall barn i Gaza er blitt foreldreløse i løpet av krigen. Mange av dem vet det ikke enda.»

  Men dette VISSTE de som lurte/presset denne sivile befolkningen inn i områder, – som de så hadde tenkt å bombe.

  Akkurat det samme som i Dresden.
  Akkurat de samme bakmennene.

  Hvis man ikke lærer av historien vil man bli utsatt for det samme på ny.

  Svar
  • Palestinske beboere generelt sier at jøder godt kan bo trygt i Palestina. – Hvis de vil bo der som likestilte borgere. Ikke som noen utvalgte av gud, og som ser på andre som dyr.
   Det er ganske raust, synes jeg, selv om det nok er farlig- i forhold til et folk som har ledere som oppfører seg som psykopater. Også historisk sett.
   Jødisk historie er skummel, ‘dette forfulgte folket’, og disse bør nok passes på.

   ‘ – Er du antisemitt, Amsha?…
   – Du vet, alltid snakker noen om antisemittisme. Det er jo et mektig ord. Det er veldig enkelt å kalle noen terrorister og antisemitter, og slik forsøke å demonisere dem. … Det er viktig å merke seg hvem som snakker om antisemittisme – det er alltid Israel og deres støttespillere. Det er aldri oss. ‘
   dagbladet.no/nyheter/se-pa-deg-selv-du-er-et-dyr/70721141

   Vanlige jøder er ofte uskyldige i denne galskapen. Akkurat som norske innbyggere ikke er ansvarlig for Ap/Stoltenbergs psykopatiske bombing av Libya, på ordre.
   Men begge ‘uskyldige’ som stikker hodet i sanda bør ta ansvar og dømme sine ledere for galskapen.
   ELLERS er de skyldige.

   Et folk TRENGER ikke ledere; – hvis disse selvinnsatte lederne fører folket på villspor.

   Svar
 • Hamas dreper sivile, kvinner og barn.

  Israel dreper sivile, kvinner og barn.

  Ukraina dreper sivile, kvinner og barn.

  Russland dreper sivile, kvinner og barn.

  De allierte drepte sivile, kvinner og barn.

  Tyskerne drepte sivile, kvinner og barn.

  Det heter krig på virkelig og handler om å utrydde sin fiende. Grusomt, men slik har det vært siden neanderthalernes tid.

  Svar
  • Ja, Vox .
   Som min dumme, men antagelig velmente, bestemor pleide å si når vi barna slåss:
   ‘Det er ikke noe rart det er krig i verden. ‘

   Men så enkelt er det ikke.
   Nå var det nok ingen av oss barn som påberopte seg å være utvalgte. – Av foreldre, guder eller andre foreldrefigurer, så gærne var vi ikke.
   Selv om vi som barn nok kunne ha lyst til å være utvalgte.

   Men vi ble voksne.
   Og siden lærte vi litt. Omsider.
   Det tar lang tid å bli voksen.
   Det tar enda lengre tid å bygge en kultur. – Og det er lett å gå vill.
   Og vi bør stoppe de som er ekstra ville.
   Ihvertfall ikke gi de makt. Enten det er over det økonomiske systemet/husholdningen, , media eller vårt sinn.
   Så bør vi også analysere , ikke bare jødedommen, men alle religioner/forestillinger. Det burde ikke være farlig hvis vi er sannhetsøkende.
   Det er på tide at vi blir edrue.

   Svar
 • Du har rett i at når begge partene i en krig ser på seg som utvalgte av skaperen vil ingen gi seg før siste mann/kvinne/barn/sivile er døde. Dette ser globaleliten selvsagt også. Så å la disse gærningene utrydde seg selv passer nok greit inn før en verdensregjering kan etableres.

  I skyttergravene skyter man derimot på alt som rører seg. Det er deg eller han. På Napoleons tid sloss man mot hverandre i ødemarken. I dag er vi så mange på planeten at dreping av sivile, kvinner og barn er uunngåelig. Uansett hva svake «menn» eller andre feminister måtte gaule om.

  Svar
  • Nei, Vox. Kanskje er vi ikke så uenige.
   Og kanskje er dette engang ikke viktig.
   «Du har rett i at når begge partene i en krig ser på seg som utvalgte av skaperen vil ingen gi seg før siste mann/kvinne/barn/sivile er døde.»

   Og ingen av oss to ser på oss sjøl som utvalgte. – Annet enn av oss sjøl , forhåpentligvis i vår egen livskamp og glede over sannheter, mentale eller fysiske.
   Derfor tror jeg også at et forum som derimot.no er viktig. ( Må mange flere lese derimot.no og den frie meningsutvekslingen etter artiklene. Et håp/ønske for det nye året. )
   Der tanker kan brynes og kunnskaper/informasjon kan deles.
   Dette mye viktigere enn partipolitikk. – Som ofte virker som en fotballkamp der ‘eget lag’ er det viktigste.

   Takk for dialogen.

   Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Fill out this field
Fill out this field
Skriv inn en gyldig e-postadresse.

Neste innlegg

Europas regjeringer blir gradvis mer ustabile.

Europa går mot økende politisk uro.

Forrige innlegg

Forsker eller aktivist?

Klimaforsker Rasmus Benestad skremmer om været i 2024!

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.