POSTED IN Militære/våpen/teknologi, Virkelighetsforståelse

Et glitrende eksempel på dobbeltmoral:

USA: Vi kan lage farlige våpen, men Kina må ikke gjøre det.

0
Print Friendly, PDF & Email

Dette er en sak som har vært kjent en stund. At USA blåser seg opp fordi andre land som de truer skaffer seg avanserte våpen forteller mest om USA som vil at reglene skal være annerledes for andre enn for dem selv og deres allierte.

At Nord-Korea skaffer seg atomvåpen er en trussel mot verdensfreden, ifølge USA. I praksis skaffer Nord-Korea seg det USA har hatt i alle år overfor dem: En trussel om å bli bombet med atombomber. Gjensidige trusler fører til forhandlinger. Begge parter må gi noe.

At Iran angivelig skaffer seg atomvåpen er også en fare for verdensfreden, ikke at USA og Israel har slike. Dette ifølge USAs politiske logikk som vi i Norge er enige i. Denne dobbeltmoralen preger hele fremstillingen av verdens-situasjonen i den vestlige verden. Men nå er den i ferd med å gå ut på dato. Men lederne i USA fortsetter med denne type dobbelt-tale.

sunflower on brown wooden wall
Det er ikke bra at Nord-Korea har atombomber. Det er ikke bra at noen har det.

Kina som er omgitt av USAbaser er nå en fare fordi de skaffer seg mer avanserte våpen enn det USA har. Slikt var aldri noe problem den tiden USA var teknologisk ledende, men nå er verden blitt en annen. Heldigvis. Det er bare på denne det er mulig å tvinge USA- og Nato-lederne til reelle forhandlinger om nedrustning og våpenkontroll.

Men å få den privateide våpenindustrien i USA til å gå med på noe slikt er ikke mulig. Det er den som driver opprustningen i verden i stor grad. Og den har sine folk i USAs politiske og militære ledelse. Derfor kommer en ikke utenom et internt politisk oppgjør i USA. Foreløpig er de politiske kreftene som er realistiske alt for svake.

Dermed glir en fortsatt fremover mot en ny krig i Europa og i Asia med helt uoversiktlige konsekvenser for hele verden. At USA anklager Kina for å skaffe seg våpen USA ikke har er ikke bare svært spesielt, men det forteller også sitt om hvordan verden forandrer seg i stort tempo.

Det er andre som overtar førersetet i verden nå og USAs kanskje eneste svar er krig. Det er fortsatt ingen synlig vilje til forhandlinger og diplomatiske løsninger.

Russland har nå tydelig signalisert hvor deres røde linjer er i Europa. Det er bare tungnemme som ikke skjønner at selv om Norge ikke er nevnt med navn gjelder dette oss også.

Knut Lindtner
Redaktør

Lloyd Austin anklager Kina for å ville ha hypersoniske våpen.

Pentagons sjef anklager Kina for økende spenning i regionen.

Av Dave DeCamp

På torsdag kom USAs forsvarsminister med harde anklager mot Kina for at de ønsker seg hypersoniske missiler og andre avanserte våpen.

Dette selv om Pentagon selv nå fokuserer på å utvikle slik teknologi. 

«Når det gjelder de hypersoniske, som vi har sagt før – vi er bekymret over den militære kapasiteten som PRC (Folkerepublikken Kina) fortsatt ønsker seg. 

At de gjerne vil ha slik kapasitet øker spenningen i regionen», sa Austin på en pressekonferanse i Sør-Korea.

Austin sa har var klar over en test Kina hadde foretatt med hypersoniske missiler den 27. juli. Han refererte til en utskytning som først ble rapportert av Financial Times.

Russia's, China's Real Hypersonic Gliders Able to Break US THAAD System -  30.04.2016, Sputnik International
Kina har angivelig slike. Men det har ikke USA.

Rapporten sa at Kina hadde skutt ut et atom-mulig hypersonisk glidefly i verdensrommet, som nå sirkler rundt jorden.

For sin del har Kina sagt at de har skutt ut noe, men bare at de tester et romfartøy – ikke et våpen.

Det ble rapportert at personer fra USA var «sjokkerte» på grunn av denne kinesiske testen. Men noen eksperter har sagt at ethvert land med et romprogram kunne ha gjort det samme. 

Uansett så har USAs reaksjon på rapporten fått Pentagon til å kreve mer penger til det militære for å kunne utvikle hypersoniske missiler og andre avanserte våpen.

USA tester også hypersoniske missiler, men det får mye mindre oppmerksomhet fra media.

For 2022-budsjettet har Pentagon bedt om 3,8 milliarder dollar til hypersoniske våpen. Mer enn 112 milliarder dollar av budsjettet vil gå til forskning og utvikling av avansert våpenteknologi. Inkludert er også kunstig intelligens, roboter og kapasitet i rommet og i cyber-teknologi.

Austin sa at det ikke bare er Kinas hypersoniske ønsker som USA er bekymret for.

«Jeg vil bare peke på at – den hypersoniske kapasiteten er en kapasitet, men det er ikke den eneste  kapasiteten PCR har kapasitet til å utvikle.

Min jobb er å se det i et bredere fokus og være sikker på at vi kan forsvare oss selv mot enhver og alle slags trusler», sa han.

Oversatt av Ingunn Kvil Gamst

Forsidebilde: Jamie Street

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Fill out this field
Fill out this field
Skriv inn en gyldig e-postadresse.

Neste innlegg

Dum eller bare forsøk på mørkelegging

Aftenposten på bærtur

Forrige innlegg

Det er mange fagfolk som advarer mot Korona-tiltakene:

Det blir ignorert.

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.