POSTED IN EU

Erna Solberg vil ikke snakke om virkeligheten:

EØS hindrer sjølberging. Hjelpen kommer fra Kina.

3 kommentarer
Print Friendly, PDF & Email

Sjølberging, Erna og Kina

Dette innlegget er hentet fra Drammen Nei til EUs nyhetsbrev

Koronaviruset har fått fram gamle sannheter:Inernasjonal arbeidsdeling – at hvert land produserer de varer de har best forutsetninger for å produsere – kan i gode tider være både bra og dårlig: Det kan gi billigere forbruksvarer, samtidig som det øker behovet for transport – og således bidrar til økt forurensning/utslipp. I krisetider har sånn fri flyt (som det kalles i EU) vist seg utelukkende negativt. Både fordi solidariteten landene i mellom er ikke-eksisterende, og fordi det kan bli vanskelig å få tak i varer som vi vi trenger. Leveransene stopper, uansett hvor mye vi måtte ha av oljekroner. Dette er spesielt ille når det gjelder vårt behov for livsnødvendige varer.

Kina produserer hjelpeutstyr til hele verden – ikke EU.

Forsyning av matvarer og medisiner er to viktige områder.Her garanterte staten tidligere tilstrekkelige forsyninger. Det betød at staten var ansvarlig for å ha et lager, men også at det ble lagt vekt på at vi selv skulle produsere disse varene.Om Norsk Medisinaldepot kan du lese under. Det ble avviklet samtidig med at EØS-avtalen ble iverksatt.Statens kornlager ble solgt et par år seinere, og beredskapslageret – som «lagerførte» korn til ett års forbruk – ble lagt ned i 2003. I fjor ble 61% av alt matkornet vårt importert.

Begge avviklingene er tragiske eksempler på kortsiktig og rask profitt, og en overdreven tro på at vi – i og med EØS-avtalen – har «venner» som alltid vil hjelpe oss. Koronakrisen har vist det motsatte. «Vennene» har enten vært tause eller sabotert, jfr. det vi skrev om hindringer på norsk smittevernimport i forrige nyhetsbrev.

Det er et lyspunkt: Den livsviktige hjelpen har i stedet kommet fra Kina, noe Erna Solberg – av ukjent grunn – prøvde å skjule i et intervju med NRK sist mandag. Hun ble spurt: «Det sto made in China på den boksen du så innholdet i. Hvilket land er det vi får hjelp fra nå?»

Og hva var hennes «goddag-mann-økseskaft-svar til det norske folk? «Jeg har ikke tenkt å kommentere det, for som jeg sa, vi må passe på at vi får utstyret. Vi på passe på at vi ikke mister det på vegen, og derfor snakker vi ikke om hvor det kommer fra.»

 Sekvensen kan du se her.

Hvordan kan en tolke et sånt svar?At EUs regelverk, som vi er underlagt gjennom EØS-avtalen, egentlig forbyr smittevernutstyr som kommer fra land utafor unionen?

Eller at EU/EØS trenger livsviktig hjelp fra Kina for å bekjempe koronaviruset – og at hun ikke ønsker at dette skal bli kjent?

Forsidebilde: Pawel Kuczynski

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.

3 kommentarer. Leave new

 • Litt på siden – en etterlyst klargjøring:
  Det er nå velkjent at Norge’s inntog i EØS medførte avvikling av norske beredskapslagre. Finland gikk med i EU omtrent på samme tid – og har opprettholdt sine beredskapslagre. Hvordan greide de det?

  Svar
 • Det har nå i flere år vært medisin mangel i vestlige land. Hvordan forklarer man egentlig det?
  (Det virker som ingen ønsker å forklare dette)
  Et hint: Tidligere ble plastavfall fra vestlige land eksportert til asiatiske land bla til Kina. Men nå har denne eksporten brått stoppet opp fordi Kina og andre asiatiske land nå har nok med å håndtere plastavfall fra eget land (de trenger ikke mer plastråstoff fra vestlige land). Kan noe lignende ha skjedd med medisin produksjonen i India og Kina? Altså at når levestandarden stiger i disse land så ønsker disse land heller å produsere noe annet enn bare billige varer til vestlige land (inkl billige medisiner)?

  Svar
 • sunhunter61
  1 april 2020 20:57

  «Det er et lyspunkt: Den livsviktige hjelpen har i stedet kommet fra Kina».
  Hvorfor er det et lyspunkt?

  Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Fill out this field
Fill out this field
Skriv inn en gyldig e-postadresse.

Neste innlegg

Spartakus:

Er du klar for kinesiske tilstander?

Forrige innlegg

Ny sjef for oljefondet:

Penger plassert i skatteparadis.

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.