POSTED IN Israel, Virkelighetsforståelse

Erkjennelsen kommer seint fra den israelske etterretningen:

Vi vil ikke klare å ødelegge tunnel-nettverket til Hamas.

2 kommentarer
Print Friendly, PDF & Email

Israels militære: halvparten av Hamas’ tunell-nettverk vil vi ikkje klare å øydelegge.

av Kyle Anzalone

Libertarian Institute, 22. januar, 2024

Fleire kjelder innan Dei israelske forsvarsstykane (IDF) seier dei vil vere ute av stand til å øydelegge mesteparten av Hamas sitt tunellnettverk under Gaza. Statsminister Benjamin Netanyahu har sverga på at det israelske militæret skal eliminere Hamas og redde israelarane som er tatt til fange i Gaza. Men det blir stadig tydelegare at Tel Aviv ikkje vil klare å oppnå verken det eine eller det andre av desse måla.

IDF-tenestemenn på alle nivå, inkludert generalar, seier at det umogleg å øydelegge tunellnettverket. «Dei israelske forsvarsstykane kjem ikkje til å øydelegge alle tunellane til Hamas og Islamsk jihad under Gaza. Kanskje ikkje ein gong dei fleste av dei,» rapporterte Haaretz. «IDF nedskalerer styrkane sine i Gaza by, fullt merksame på at mange tunellar har blitt oversette. Dette bør ikkje kome som noka overrasking. Tunellane under Gazastripa var der sjølv før Hamas vart grunnlagt i 1987, og det ser ut som dei vil vere der etter denne krigen og.»

Den israelske avisa forklarer at den israelske militærkommandoen var overraska over storleiken på tunellnettverket under Gaza. «Berre gradvis innsåg IDF at tunell-nettverket var mykje meir omfattande enn dei hadde skjønt, og at Hamas først og fremst brukte det til å verne soldatane sine, ikkje til våpenutskyting.»  Haaretz-artikkelen held fram: «Ei feilslutning viste det seg og å vere at dei hadde trudd det ville rekke å ta kontroll over området over i nokre få veker, så ville Hamas-krigarane – utsvelta av mangel på mat, vatn og oksygen – bli tvinga til å kome opp til overflata.»

Den feilaktige vurderinga av tunellane er berre ein av mange israelske etterretningstabbar sidan 7. oktober. Israelske tenestemenn hadde Hamas-planane for det som skulle bli 7. oktober-operasjonen over eit år før angrepet. Under månadane fram mot angrepet, var det fleire ulike kjelder som prøvde å varsle Tel Aviv om ein veksande trussel i Gaza.

Den israelske etterretningen feilberegner hele tiden.

 

Avisa New York Times rapporterte at Tel Aviv først hadde trudd at Hamas kontrollerte 40 mil med tunellar. Det talet er no vurdert til å vere nærare 70 mil.  Haaretz  rapporterte at ein IDF-kommandant kasserte karta han hadde fått, og avviste etterretninga som ubrukeleg.

USA estimerer at Israel har drepe mellom 5000 og 7500 Hamas-krigarar.  Wall Street Journal rapporterer at gruppa har byrja gjenetablere seg i område i nord-Gaza som som IDF hadde erklært reinsa.

Haaretz kjem med detaljar om korleis tunellnettverket let Hamas forflytte seg rundt om i Gaza. «Ikkje berre var tunellane fylte med proviant for ei lang kringsetting, men dei tilbaud også trygg passasje mellom ulike delar av byen og Stripa,» slår avisa fast. «IDF hevda dei hadde øydelagt Hamas sine regionale bataljonar, men fann snart at krigarar frå desse bataljonane dukka opp i andre område. Og ein hadde ikkje før oppdaga teikn på nærvære av gislar i tunellane, før dei var flytta til andre tunellar.»

Erkjenninga av IDF si manglande evne til å ta ut infrastrukturen til Hamas har demra etter fleire rapportar som dokumenterer at Israel vil vere ute av stand til å oppnå sine militære mål i Gaza: å redde gislane og eliminere Hamas. 

«Ein dag vil kome når Israels sikkerheitsetablissement vil måtte innrømme at å øydelegge tunellnettverket aldri var eit realistisk mål. IDF kan kanskje handtere trusselen underifrå, men tunellane er komne for å bli,» skriv Haaretz.

Kyle Anzalone, 22. januar, 2024

Kyle Anzalone er nyheitsredaktør for Libertarian Institute, opinionsredaktør for Antiwar.com og vert for showet Conflicts of Interest saman med Will Porter og Connor Freeman.

Omsett av Monica Sortland

Forsidebilde: Benmar Schmidhuber

https://libertarianinstitute.org/news/israeli-military-says-it-will-be-unable-to-destroy-half-of-hamass-tunnel-network/

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.

2 kommentarer. Leave new

 • De evige krigere i Israel og Usrael vakler videre på leireføtter mot sin egen undergang. Ukraina er fullstendig tapt, muligens også Israel? Trump blir president i november, dollaren, sumpens sterkeste våpen er på veg vekk som «reservevaluta» for de fleste land i verden. Faktisk er dollar nedjustert fra Tier 1, til Tier 2 i verdens offisielle system, hvilket har en enorm betydning; «Kjøp gull, ikke dollar» skrikes det fra tindene.
  Muligens kan disse Satans Utvalgte Folk, eller «jøder» som Khazarene kaller seg nå snart oppleve at det blir slike tilstander det var mens «jødeparagrafen» gjaldt i Norge, de kan bli utestengt fra (nesten) hele verden igjen slik de var dengang. Denne gangen vil det nok dog ikke hjelpe å «veive med armene» og skrike «vi er små og uskyldige», husk på HoloCa$h! Verdens befolkning har våknet opp og ser hva slags «mennesker» de har støttet og unnskyldt, spesielt etter 1945 og fremover.

  Svar
 • Northern Light.
  27 januar 2024 15:41

  ICJ beordrer Israel til å forhindre folkemord i Gaza, ikke våpenhvile, så Israel bomber Khan Younis.

  Den internasjonale domstolen ICJ (International Court of Justice) er FNs domstol og folkerettens eneste generelle internasjonale domstol. Den internasjonale domstolen er det øverste juridiske organ i FN. Den ble etablert i 1945 for å erstatte den tidligere domstolen for mellomfolkelig rettspleie og startet sin virksomhet året etter. Wikipedia. Ov.anm.

  Av Middle East Eye.
  Tusenvis av palestinere flykter fra Khan Younis under israelsk bombing.
  Palestinere i Khan Younis har blitt tvunget til å flykte mens israelske styrker øker bombingen. Ifølge en journalist der har mange der allerede blitt fordrevet to eller tre ganger siden krigen startet. Videoopptak viser eldre mennesker og barn som bærer alle eiendelene sine, mens de desperat prøver å finne trygghet.

  Egypt hilser ICJ-avgjørelsen velkommen.
  Egypt har ønsket ICJ-dommen velkommen til fordel for Sør-Afrikas anmodning, om å innføre nødtiltak mot Israel på grunn av krigen i Gaza, rapporterte Reuters. EU sa også at de etter kjennelsen forventer en «full, umiddelbar og effektiv implementering av ICJs ordre om nødtiltak i Gaza-folkemordssaken».

  Skottlands Humza Yousaf: «Drap og ødeleggelse i Gaza må stoppe».
  Den skotske lederen Humza Yousaf reagerte på ICJ-domstolens kjennelse fredag og sa at meldingen fra den er klar. «Drapene og ødeleggelsene i Gaza må stoppe. Det må gis akutt humanitær bistand for å forhindre mer lidelse. Gisler må løslates umiddelbart, sa han på X. Han la til at oppfordringene til våpenhvile må fortsette.

  Oxfam oppfordrer britiske myndigheter til å respektere ICJ-domstolens kjennelse og «stoppe medvirkningen».
  Den internasjonale veldedighetsorganisasjonen, Oxfam, har ønsket velkommen fredagens ICJ-domstolsavgjørelse, som ber Israel om å ta alle tiltak som står i deres makt for å forhindre og straffe alle handlinger i forhold til artiklene i folkemordskonvensjonen. Oxfam kalte det et «avgjørende skritt mot å anerkjenne de pågående grusomhetene i Gaza og stoppe blodsutgytelsen», som rundt 2 millioner palestinere er utsatt for.

  «Den britiske regjeringen må respektere rettsavgjørelsen og slutte med sin medvirkning til krisen, og umiddelbart stoppe våpensalg til Israel når blir brukt til å begå krigsforbrytelser, og må be om en umiddelbar og permanent våpenhvile. Noe annet vil være en skamplett på Storbritannias rykte som forsvarer av internasjonal lov».

  Leger fra Røde Halvmåne.
  Den palestinske Røde Halvmåne-foreningen sa fredag at israelske styrker fortsetter å gjøre al-Amal-sykehuset og deres hovedkvarter i Khan Younis til mål. De sa at angrepene har pågått i fem dager, med intens beskytning og skuddveksling i nærheten av sykehuset.

  Tyrkias Erdogan lover å følge opp prosessen på ICJ-avgjørelsen.
  Tyrkias president Erdogan ønsket velkommen til ICJ-dommen fredag, og lovet å følge opp utviklingen.»Jeg finner det midlertidige påbudet som ble tatt av Den internasjonale domstolen angående de umenneskelige angrepene i Gaza verdifullt og ønsker det velkommen», sa han. «Vi vil fortsette å følge prosessen for å sikre at krigsforbrytelser begått mot uskyldige palestinske sivile ikke forblir ustraffet», la han til.

  Direktør for UNRWA sier at israelske angrep på krisesentre må stoppe.
  Thomas White, direktøren for FN-organet Unrwa sa at Israels angrep på bygninger der «redde sivile skjuler seg», er avskyelige og må stoppe umiddelbart. Uttalelsen kom etter et israelsk angrep på et opptreningssenter i Khan Younis, der 12 palestinere ble drept og 75 såret.

  Spania hilser ICJ-dommen velkommen.
  Spania har avgitt en uttalelse som ønsker ICJ-dommen velkommen.»Vi hilser avgjørelsen fra Den internasjonale domstolen velkommen og oppfordrer partene til å implementere de midlertidige tiltakene den har vedtatt», sa den spanske statsministeren Pedro Sanchez på X. «Vi vil fortsette å gå inn for fred og få slutt på krigen, løslatelse av gisler, tilgang til humanitær hjelp og etablering av en palestinsk stat, slik at begge nasjoner kan ha sameksistens i fred og sikkerhet», la han til.

  Irans utenriksminister sier at Israel må stilles for retten.
  Etter ICJ-domstolens kjennelse, sa Irans utenriksminister Hossein Amirabdollahian at de må stilles for retten. «I dag må myndighetene til det falske israelske regimet stå til ansvar umiddelbart for å ha begått folkemord og krigsforbrytelser uten sidestykke mot palestinerne.

  Fra Global Research, 26 januar 2024.
  Oversatt fra engelsk. Linker i orginalartikkelen.
  Orginalartikkel: Live: ICJ Orders Israel to Prevent Genocide in Gaza, While Israel Bombs Khan Younis.

  Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Fill out this field
Fill out this field
Skriv inn en gyldig e-postadresse.

Next Post

Nye studier i Storbritannia:

Det er en sammenheng mellom overdødeligheten av blodkarlidelser og covid-19 vaksiner.

Previous Post

Ny studie:

Covid-vaksiner fører til mer sykelighet og død.

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.