Er Kina sosialistisk?
Innlegget er hentet fra Spartakus
Ikke noe land i historien har gjort mer for å bedre befolkningens levekår enn Kina. Å utrydde ekstrem fattigdom i et utviklingsland med 1,4 milliarder mennesker er uten tvil «historiens største prestasjon mot fattigdom», for å sitere FNs generalsekretær Antonio Guterres. Så sent som i 2014 levde 100 millioner kinesere under fattigdomsgrensen, syv år senere var tallet 0.
Hva er hemmeligheten? «Bare det sosialistiske systemet kan utrydde fattigdom», sa Deng Xiaoping i 1987.
I denne videosamtalen med historiker og forfatter Terje Valen forsøker vi komme nærmere en forståelse av hvilket type samfunn Kina er. Er det et autoritært diktatur slik vi hører i Vesten? Eller er det et sosialistisk samfunn med kinesiske kjennetegn? Eller et samfunn på vei mot sosialisme en gang i fremtiden?
Terje Valen drar de store historiske linjene og ender opp med en konklusjon på hvordan vi skal forstå dagens Kina under Det kinesiske kommunistpartiets og Xi Jinpings ledelse.
Forsidebilde: 郑 无忌
1 har lest innlegget i dag.
Innlegget er lest totalt 249 ganger.
2 kommentarer. Leave new
«Er Kina sosialistisk?»
Det spiller vel liten rolle hva vi kaller en politisk styringsform i en nasjon.
Det er mange land, – og partier, som kaller seg både demokratiske og sosial -…..
Spørsmålet burde heller være om nasjonens arbeidskrefter er noe som noe de politiske ‘lederne’ stjeler fra, – eller organiserer riktig til felles beste.
Norge kalles demokratisk, men de politiske lederne kan både skremme og true innbyggerne, og stjele både oppvarmingsenergi, nattesøvn, og ødelegge næringsliv i tre år før de kan bli valgt bort.
Ap kalles et sosial-demokratisk parti, men lederen brukte arbeidskrefter og forsvarsfly til å angripe land som ikke angrep oss eller andre land, uten å spørre innbyggerne først. Kun etter ordre fra bakmenn i en annen nasjon.
Kina blir stadig truet fra samme stormakt og må antagelig opptre mer rigide og overvåkings- autoritære over innbyggerne av den grunn. Skremmende for vår kultur kanskje. Målet ser allikevel ut til å være å øke velstanden for befolkningen i et tempo man ikke har sett siden Tyskland i mellomkrigstiden.
Alle ledere burde selvfølgelig ha befolkningens ve og vel som første sak, og samordne arbeidskreftene, økonomien og resursene til beste for egne innbyggere. Og ikke la seg diktere økonomisk, militært, politisk eller politisk av andre nasjoners ledere.
Alle nasjoner har rett til å bygge sin velstand etter sin kultur og geografi og egne krefter, og sette egne langsiktige mål. Både Kina og Norge. Og Kina ser ut til å være på rett vei etter egne mål.
Norges ledere ser mer ut til å være opptatt av å ødelegge andre nasjoners oppbygging, og å hente arbeidskrefter fra andre nasjoner, enn mål om trygghet og velstandsbygging for egne innbyggere.
– Og å latterliggjøre ledere i andre nasjoner som ikke vil gå til krig.
‘ Vil du ha frihet, vær stolt av landet ditt. Hvis du vil ha demokrati, hold fast ved suvereniteten din. Vil du ha fred, elsk landet ditt, sier Trump. Fremtiden tilhører patrioter, ikke globalister. Fremtiden tilhører suverene, uavhengige nasjoner med ledere som beskytter deres borgeres interesser og respekterer sine naboer. ‘
Tilbakeblikk – Hvordan Trilateral Commission konverterte Kina til et teknokrati
«Mer sannsynlig er imidlertid Kina-politikken formulert og implementert av en trilateralistisk troika: Jimmy Carter, Cyrus Vance og Brzezinski.»
https://www.technocracy.news/trilateral-commission-converted-china-technocracy/