POSTED IN Norge

Er fred i Ukraina en trussel?

Noen Nato-land foretrekker at krigen trekkes i langdrag.

4 kommentarer
Print Friendly, PDF & Email

For noen i NATO er krig i Ukraina å foretrekke fremfor en rask fredsavtale.

Av Kyle Anzalone og Will Porter.

Nå når den russiske invasjonen i Ukraina ser ut til å ha forandret seg og de to sidene fortsetter med forhandlinger, rapporterer The Washington Post at noen NATO-stater foretrekker at ukrainerne fortsetter «å kjempe og dø» for en «fred som kan komme altfor tidlig». De avviser et resultat som kan se ut som en «seier» for Moskva.

Old West Art united States Army Cavalry Charge Indian Wars | Etsy Norway
Noen vil at det skal kjempes til den siste ukrainer.

Selv om den ukrainske presidenten Volodmyr Zelensky gjentatte ganger i de siste ukene har sagt at hans land ikke vil slutte seg til NATO, så er det noen NATO-medlemmer som ser med avsky på at Kiev vil gå med på de viktigste kravene fra Russland. Dette ifølge både offisielle og diplomatiske sitater i The Post.

«Til og med en ukrainer vil helst ikke slutte seg til NATO da dette ikke vil falle i god jord hos enkelte naboer», heter det i artikkelen.

«Det fører til en underlig realitet. For noen NATO-medlemmer er det best for ukrainerne å fortsette å kjempe og dø heller enn å få til en fred som vil komme fort fort og som vil koste for mye både for Kiev og resten av Europa».

Denne avsløringen i The Post kommer mens Tyrkia og Israel prøver å få til en avtale som kan gjøre slutt på krigen.

NATO er ikke noen direkte part i disse samtalene, men en rekke av medlemslandene vil gjerne spille en rolle i resultatet.

Fram til nå har Moskva kommet med flere tøffe krav overfor den ukrainske siden. De vil ha territoriale innrømmelser både på Krim og i Donbas, i tillegg til kravet om at Ukraina skal bli nøytralt.

Noen NATO-land vil helst ikke la den russiske presidenten Vladimir Putin oppnå «noe som kan se ut som en seier». Men de frykter at han kan bli «inspirert» til å angripe andre naboer for å få til lignende innrømmelser.

«Dette er litt vanskelig for USA og deres allierte…de vil ikke at det skal komme noe ut av forhandlingene som ikke er gjennomførbart». Det forteller NATOS tidligere visegeneralsekretær general Alexander Verhbow til The Post.

«Dersom ukrainerne aksepterer en avtale som involverer territoriale innrømmelser, kan det kanskje være bra for Ukraina på noen måter. Det avhenger av hva russerne får. Men det vil være dårlige betingelser for at russerne senere kan forandre grensene sine med makt og med brutale, voldsomme erobringer, slik russerne nå holder på med i mange deler av Ukraina», legger han til.

Liz Truss – Wikipedia
Storbritannias utenriksminister, Liz Truss, vet ikke forskjellen på Svartehavet og Østersjøen.

Storbritannias utenriksminister Liz Truss har sagt at de britiske sanksjonene mot Moskva ikke vil bli fjernet før alle russiske tropper har forlatt Ukraina og ukrainsk jord, og at landets «totale integritet» er fullstendig gjenopprettet.

Dette uavhengig av hva Kiev går med på.

De vestlige straffetiltakene vil fortsette selv om Ukraina går med på de russiske kravene rundt de omstridte områdene,  Dette mener hun vil få Moskva fra å forhandle fram et kompromiss.

Russland har lenge protestert mot NATOs stadige ekspansjon mot deres grenser. De kom med et sikkerhets-forslag til USA og andre medlemsland i desember, der de ber allianser slutte å utvide seg østover.

Dette forslaget kom midt i en større oppbygning langs Ukrainas grenser, og ble øyeblikkelig avslått. Den russiske invasjonen kom bare to måneder senere.

Selv om Zelensky senere har gått med på å holde seg utenfor NATO, har han antydet at NATO-medlemmer kan inngå sikkerhetsavtaler med Ukraina for å garantere for deres forsvar.

Anonyme USA-offisielle har henvendt seg til The Post og sagt at Pentagon ikke har blitt konsultert om slike planer, og mener at det ikke er «særlig apetitt» for en slik ordning blant militære ledere.

«Det ser ut som om de ser på dette som om artikkel 5 kan brukes uten at Ukraina er medlem av NATO. Det ville sannsynligvis bli svært vanskelig å forklare for det internasjonale samfunnet», sier de, og refererer til NATOs kollektive forsvarsavtale.

Under se siste rundene med samtalene ansikt til ansikt i Istanbul sent i mars, har de russiske og ukrainske forhandlerne  rapportert at de har kommet til noen foreløpige avtaler.

Det offisielle Kiev antyder et framtidig toppmøte mellom Putin og Zelensky «som en stor mulighet».

Men det gjenstår å se hvordan en endelig avtale vil bli mottatt i vestlige hovedsteder, eller om NATO-statene vil prøve å gå mot arrangementer som de sier er alltid vennlige overfor Moskva.

Oversatt av Ingunn Kvil Gamst

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.

4 kommentarer. Leave new

 • «…de britiske sanksjonene mot Moskva ikke vil bli fjernet før alle russiske tropper har forlatt Ukraina og ukrainsk jord, og at landets «totale integritet» er fullstendig gjenopprettet. «

  Men dengang: ;-)

  ‘Norges utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) var blant dem som sammen med Storbritannia og Frankrike advarte om risikoen ved å trekke seg ut av Syria og at kampen mot IS ikke er over.’
  https://www.aftenposten.no/verden/i/L0bzmR/Trump-Tyrkia-lover-a-utradere-IS

  ‘ Norge deltar i operasjoner i blant annet Afghanistan, Irak, Litauen, Mali og Elfenbenskysten .’
  ..men vi må likevel trappe opp innsatsen ute, sier Huitfeldt.
  …. .. ta mer ansvar i Irak. ‘ ;-)
  https://www.nrk.no/urix/ap_-norge-ma-sende-flere-soldater-til-utenlandsoppdrag-1.15223309

  Svar
 • Det gjelder å sette nasjonene i gjeld,ingenting annet,nasjon etter nasjon klarer ikke betale lån gitt av IMF og verdensbanken, så disse flotte finansinstitusjone er da så snille at de låner ut nye penger til å betale gjeldsrentene.
  Samtidig er finansen nå så snille at de stter opp rentene på boliglån mm slik at folk mister,bit for bit alt de har by gd opp.
  Ja,denne rentepolitikken som ingen forstår seg på.Men sikkert som banken,vi mister alt,til fordel for noen få.

  Svar
 • Putins pressesekretær Peskov har gått ut med opplysninger om seriøse tap fra Russisk side under en operasjon. ca 1500 døde og 3000 sårede. Ingen opplysninger gies om hvor det har skjedd, men Mariupol er mitt forslag. Det er rester igjen av Ukrainas hær som bomber her og der og forårsaker skade. Store skader også. Det virker som de har hatt tilholdssteder i Donbass og har kunnet skyte derifra til byer i nærheten.

  Det ryktes at Løytnant General Roger Cloutier fra USA er tatt til fange. Tatt sammens med Azov Nazister i Mariupol. Pentagon vil ikke bekrefte/avkrefte, mens pressesystemet deres blånekter. Han skal være i Izmir, Tyrkia sier dem. Og de sier saken er avgjort, selv om ingen har sett eller hørt noe i fra ham. Jeg tror det er god sjans på at den saken blir avklart.
  Noen sier det er sjans for at krigen er over ganske raskt, med det høres for godt ut til å være sant. Nato er sniker og lurendreiere hele veien og hvis de vil ha krigen til å vare så finner de på noe sprell. De har hele USAs befolkning til å kreve og stjele midler fra. Eu land sender våpen og midler. Det er nyheter hver dag om det. Men ser man nærmere etter er det lite og gammelt. Tyrkia sender mere droner – de som Ukraina har fått tidligere er blitt skutt ned.

  Svar
  • » Nato er sniker og lurendreiere hele veien og hvis de vil ha krigen til å vare så finner de på noe sprell. »

   Ja, Nato/bakmennenene i USA/Israel er vel de som ønsker at krigen skal vare.
   Vi kan vente oss mange krumspring, falskeflagg-opperasjoner og løgn-propaganda fra den kanten.
   Dette dreier seg ikke om et militært og/eller ekspansivt Russland som fare.
   Dette er en handelskrig mot den handels-fare som Russland, Kina, sin industristyrke utgjør.
   Og kontroll over handelsvalutaen. Et angrep mot dette ville kommet før eller senere. Russland/Putin visste/vet nok dette, og satte foten ned.

   Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Fill out this field
Fill out this field
Skriv inn en gyldig e-postadresse.

Neste innlegg

Ferieplaner?

I disse landene kan du reise uvaksinert på ferie.

Forrige innlegg

Om USA

DN-redaktør: De tok feil: «I alt.»

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.