POSTED IN Covid-19, Demokrati

Er dette starten på en selverkjennelse?

Bergens Tidende går ut mot korona-maktbruken de to siste årene.

5 kommentarer
Print Friendly, PDF & Email

Er dette etterpåklokskap eller oppgjør med en forfeilet politikk? Og hva med medienes rolle under restriksjonene?

Av redaksjonen

Den konservative avisa Bergens Tidende krever på lederplass et oppgjør med maktbruken fra offentlige myndigheter under to år med koronarestriksjoner, for å unngå at lignende skjer igjen.

Bergens Tidende har undersøkt maktbruken i norske kommuner og har avdekka at kommunestyrene har vedtatt 900 lokale forskrifter i løpet av pandemien.

Vedtakene er ofte fatta etter innfallsmetoden, gjerne drevet fram i panikk, uten skriftlig begrunnelse som dokumenterer risikoen. Dermed er det umulig å ettergå vedtakene for å vurdere om forskriftene var forholdsmessige. Mange vedtak er fattet uten at politikerne har etterlatt seg noe skriftlig grunnlag eller begrunnelse for tiltakene.

Men før me forhåpentlegvis legg pandemien bak oss for godt, er det på tide å ta eit oppgjer med måten den er handtert på. For i unntakstilstandens namn er det laga lovar og reglar som har avgrensa folks fridom i ekstrem grad.

Bergens Tidende påpeker at koronapandemien har lagt til rette for det de kaller en usedvanlig høy maktbruk fra myndighetene, både lokalt og nasjonalt. Folk har svelga det meste uten å mukke, men det betyr ikke at alt har vært rett, mener avisa.

Lederartikkelen i Bergens Tidende må kunne sies å være oppsiktsvekkende, etter hovedstrømsmedienes to år med samstemt hyllest av både lokale og nasjonale myndigheter for å ha vist «handlekraft» under pandemien.

Under pandemien har media ofte oppført seg som et hylekor med klare krav om MER nedstengning og MER ubegrunnede forskrifter. Mediene har målretta bekjempa kritiske spørsmål til myndighetenes panikkhandlinger ved å avfeie kritikerne som konspirasjonsteoretikere og høyreradikale.

Hva med en kritisk gjennomgang av medias rolle under pandemien, for «å unngå at lignende skjer igjen»?

Har ikke mediene bidratt til at offentlige myndigheter har kunnet herje fritt med befolkningen under pandemien? Hvorfor har det ikke kommet kritiske spørsmål fra media om grunnlovsbrudd og rasering av hele næringer under pandemien?

Er lederartikkelen fra Bergens Tidende bare starten på en lavine med etterpåklokskap fra medier som ikke evner å se sin egen rolle i overgrepene som har skjedd de siste to årene?

Forsidebilde: Karsten Winegeart

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.

5 kommentarer. Leave new

 • Storting ,Regjering,redaktører,FHI,osv.Bør si unskyld til det Norske folk,for å ha misledet,sensurert og tilbakeholdt informasjon om den såkalte pandemien og trekke tilbake det høringsforslaget som nå foreligger med svarfist 4. mars .Ser for meg ut som at MSM prøver å dekke over høringsforslaget med at pandemien er slutt og alle restriksjoner er opphevet i avente på å innføre diktatur.Både storting og regjering burde gått av og stilt sine plasser til disposisjon til andre som forhåpentligvis ikke vil svike sitt eget folk og ikke opptre som landsfoædere.

  Svar
 • Det viktigste er hva som ble satt i gang av hysteri i begynnelsen av Covid-influensaen i Norge.

  Det var UNDER tidligere års innlagte/døde da myndighetene stengte ned landet og innbyggerne ble truet med Heimvernet og 15 000,- i bot om de kjørte til hytta for å unngå trengsel i by. ( Altså tenke sjøl.) Smitte i hyttekommune kunne enkelt vært holdt nede ved at de lokale kjøpmennene kunne levere mat i kasser på hyttedøra, og de som eventuelt ble så syke at de måtte innlegges kunne bli advart om at de måtte kjøre egen bil til eget sykehus i hjemkommunen. Enkelt for de fleste. Hysteri og tvang ble brukt i stedet for.
  Det er/burde være myndigheter og medias oppgave å holde seg edruelige og komme med tall og råd for å begrense frykt. Ikke omvendt.
  Både myndigheter og media hauset opp hysteriet, og kom ikke med tall i forhold til tidligere år. Det STORE spørsmålet burde være HVORFOR ikke? Heller ikke at 60% (!) av de innlagte var en gruppe som antagelig har for mørk hudfarge til å bo i solfattige områder. Kjent ( for myndighetene) om manglende D-vitamin som en årsak til at folk ble syke ble ikke videreformidlet. Heller ikke at det fantes/finnes alternativ til vaksinering. Frykt, tallmanipulering og løgn ble verktøy til mer frykt og overgrep. I dette blir selvfølgelig en befolkning hjelpesløse.
  Vitenskapen, og myndighetene, visste at Antibac og munnbind kan være effektivt i forhold til bakterier, – men IKKE virus. Allikevel ble begge deler pålagt brukt for å øke frykt og hysteri. Motforestillinger ble stoppet. Frykt og engstelse ble hauset opp i befolkningen, av media og av inkompetente maktmennesker Det motsatte av det som er deres oppgave i et opplyst demokrati.
  Norge trenger ikke/har ikke råd til myndigheter og et media som ikke er i stand til å gjøre et arbeide vi betaler de for. Da må de sparkes/miste støtte, slik det er i arbeidslivet ellers.

  Svar
  • Jeg er dessverre enig i alt du skriver !
   For de av oss som fortsatt er forankret i virkelighetens verden er det viktig å huske at det så absolutt ikke er nødvendig å prøve å tilpasse seg et samfunn som er blitt forvandlet til en verden av klovner og gale mennesker !

   Det å frivillig godta å bli injisert med Spike proteiner kan beskrives som en slags IQ test og det er meget synd at så få Nordmenn bestod testen !

   Vi må benytte den tiden som nå kommer til å gjenopprette kontakten med virkeligheten.
   Vi må også forlange at helseklovnene blir stilt til ansvar !

   Svar
   • «Vi må også forlange at helseklovnene blir stilt til ansvar»

    Ja, vi MÅ forlange at helsepersonell skal forklare hvorfor de ikke fulgte vitenskap, men (parti-)politikk. ( Og lønnskamp?)
    Og myndigheter og media må forklare hvorfor de holdt tilbake , og manipulerte, tall.
    Var det idioti eller en agenda om å skape frykt, for å holde på makt?
    Like skummelt, uansett.

 • Jeg ønsker også at de skal bli holdt ansvarlige, men det er veldig langt dit. Media er så medskyldige at de vil ikke gå tilbake på noe. For å få til noe slikt må man ha ett reellt maktskifte. Og da må vi få en ny landsdekkende presse som kan hamle opp med gammelmedia og alle deres intelagenter.
  Og med ett informert folk, kan man begynne å snakke om opplyst demokrati. Da får man stemmene man trenger. Om vi ikke er utsatt for valgfusk. Så kriminelle som våre politikere har vist seg å være tror jeg at de har fusket med valgene i mange år. SÅ hvem er det som skal overvåke og sjekke valgprosessen ? Der finner vi nok AP og Høyres utvalgte.
  Men som Hårstad har vist, det er ikke mange oppvakte eller oppriktige på venstresiden og vi trenger partier uten tilknytning til den gamle løgnaktige «liberalismen». Det betyr at noen må legge grunnlaget for ett nytt parti som ikke skal gå i de vanlige fellene som er lagt ut.

  Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Fill out this field
Fill out this field
Skriv inn en gyldig e-postadresse.

Neste innlegg

Det grønne skiftet gir mer miljø-ødeleggelser

Den lille stemmen

Forrige innlegg

En av legene som oppdaget omikron ble presset.

Hun skulle ikke si at den var ufarlig, men nektet.

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.