POSTED IN Helse

Er det glemsel eller bevisst at D-vitaminmangel ikke nevnes:

Hvorfor rammes innvandrere hardere av covid enn norske?

15 kommentarer
Print Friendly, PDF & Email

Dr. Fedon: – Graverende at ikke vitamin D-mangel nevnes.

Av Redaksjonen

Det er intet annet enn fantastisk at norske forskere ikke nevner en meget sannsynlig og signifikant faktor som fører til økt Covid-19 blant innvandrere med ikke-vestlig bakgrunn.

Av Dr. Fedon Lindberg, spesialist i indremedisin Foto: Johs Bøe

Innvandrere med ikke-vestlig bakgrunn har, som meget godt kjent, langt mer vitamin D mangel enn befolkningen for øvrig. At denne faktoren ikke nevnes med ett ord er graverende. Det bidrar til at mange lider unødvendig. forskning.no 10.12.: «Ny rapport viser ni grunner til at norske innvandrere ble hardere rammet av Covid-19». Forskerne bak rapporten hevder at én av de ni grunnene er «manglende allmennkunnskap». En annen skal være «svakheter i tilkalling av tolker». Men manglende vitamin D nevnes ikke med ett ord.

_________________________________________________________________________________
Innlegget er hentet fra hemali
_________________________________________________________________________________

Hva gjør myndighetene? Pressen? NRK debatten?

Hele 51 forskningsartikler er publisert om hvorfor innvandrere med mørkere hud og lavere vitamin D-nivå mye oftere rammes mer alvorlig av Covid-19. Men blir noe av dette formidlet? Nei. Hvorfor? Hvor etisk er det? Og hva med protokoll for hjemmebehandling når man blir smittet med Covid som nesten helt forebygger mer alvorlig sykdom og sykehusinnleggelse? Hva gjør myndighetene? Pressen? NRK debatten?

Søk i medisinsk litteratur på «Vitamin D» og «Covid 19» gir 944 treff.

woman in beige coat smiling
Mørk hud beskytter mot solen men fører også til lavere D-vitaminopptak. I vinter-Norge kan dette få konsekvenser for D-vitamin-nivået i kroppen.

 

Optimalt nivå av vitamin D forebygger

Er det bare smittevern og vaksine som kan hjelpe oss i pandemien? Eller kan vi med relativt enkle og rimelige tiltak hjelpe vårt immunsystem? Et optimalt vitamin D-nivå er en av de beste strategiene for å unngå alle typer infeksjoner. Mangel på vitamin D er sterkt medvirkende årsak til sykdom av sesonginfluensa og mange andre infeksjoner. I snart to år har vi lært om tiltak som håndvask og isolasjon. Men den virkelige garantien mot korona, influensa og alle infeksjoner, er et immunsystem som fungerer optimalt. Et sterkt immunsystem hjelper deg ikke bare til å holde bakterier og virus på avstand, men du vil også føle deg sunn og frisk hele året. Et sterkt immunsystem beskytter også mot kreft, som er nå den viktigste årsaken til for tidlig død i Norge, hvert år.
Mange matvarer inneholder virus- og bakteriedrepende stoffer, som kan hjelpe immunsystemet å bekjempe nesten alt. Les: Maten som støtter immunforsvaret.


Et apropos: Aftenposten ønsker heller ikke vitamin D som tema

Se hvordan det gikk da biolog og fagredaktør i Helsemagasinet VOF Iver Mysterud håpet at Aftenposten kunne være interessert i en kronikk om betydningen av å støtte immunforsvaret. Dette skrev han til Aftenposten:
«Under hele pandemien er det ett viktig emne som har vært totalt oversett av våre helsemyndigheter, nemlig alt vi som enkeltepersoner kan gjøre for å få vårt immunforsvar mer robust og bedre til å takle smitte av virus, enten det er varianter av det aktuelle koronaviruset, forkjølelsesvirus eller influensavirus. Vi snakker da om kosthold og livsstil. Fagfolk over hele verden river seg i håret over manglende fokus på slike faktorer hos sine respektive lands helsemyndigheter. Selv har jeg vært med å skrive fire kronikker i løpet av pandemien, ett om flere kostholdstiltak og tre bare om vitamin D. Dette er temaer som har omfattende støtte i vitenskapelig litteratur, og den faglige støtten har økt sterkt gjennom pandemien, særlig for vitamin D. Er det noen som helst mulighet for at Aftenposten kan tenke seg å publisere en kronikk om dette temaet?»

«Hei, vi får ikke prioritert en slik kronikk den neste tiden, det er svært
trange debattsider nå.
Med vennlig hilsen Erik Tornes, Debattredaktør»Anbefalinger og fakta

 • Sjekk vitamin D-nivået ditt (25-OH Vitamin D). Normalt blodnivå er 50-150nmol/l.
 • Uheldig lavt blodnivå av vitamin D, er meget vanlig. Enten deler av året (vinter og vår), eller hele året (eldre, eller som resultat av tildekning).
 • Det optimale vitamin D-nivået for best mulig immunforsvar ser ut til å ligge på 80-150 nmol/l. Det skal mye til før vitamin D kommer opp på toksisk (giftig) nivå (over 375 nmol/l) som resultat av store doser med tilskudd.
 • Få matvarer inneholder vitamin D. Det er heller ikke meningen, fordi Vitamin D er egentlig ikke et vitamin, men et hormon som produseres i huden fra kolesterol i kontakt med sollys.
 • En systematisk gjennomgang og meta-analyse av 25 studier ble publisert i 2017, på alle kliniske randomiserte studier på spørsmål om tilskudd av D-vitamin kunne forhindre akutte luftveisinfeksjoner. Totalt 11 321 deltakere var med i studien, i alderen 0 til 95 år. Tilskudd av vitamin D reduserte risikoen for akutt luftveisinfeksjon blant alle deltakerne med nesten 20%.
 • I undergruppeanalyse ble beskyttende effekter sett hos dem som fikk daglig eller ukentlig vitamin D tilskudd. Blant dem som mottok vitamin D daglig eller ukentlig, var beskyttelseseffekten sterkere hos dem med blodnivå av 25-OH vitamin D på under 25 nmol/l før de begynte med tilskudd, de fikk hele 70% mindre risiko.
 • De med blodnivå av 25-OH vitamin D over 25 nmol/l fikk sin risiko redusert med opptil 40%, men i snitt med 25%.
 • Forskningen som bidro til disse analysene ble vurdert til å være av høy kvalitet.
 • Konklusjonen ble at D-vitamintilskudd var trygt og det beskyttet mot akutt luftveisinfeksjon generelt. Pasienter som var betydelig D-vitaminmangel opplevde mest fordel.
 • Med mindre du har hatt fått en del sollys på kroppen gjennom høsten og vinteren, er det nesten garantert at ditt vitamin D blodnivå er lavt eller veldig lavt.
 • Da kan du først ta ganske høy dose for å fylle kroppen, før du fortsetter med en vedlikeholdsdose.
 • Vitamin D er fettløselig og samler seg gradvis i fettvev i kroppen. Ikke som vannløselige vitaminer (Vitamin B og C) som fjernes gradvis hver dag via urinen og ikke lagres i kroppen.
 • Det innebærer også at overvektige trenger vesentlig større doser for å oppnå optimalt nivå.

Referanser

Lei Zhang
Yunhui Liu
https://doi.org/10.1002/jmv.25707
https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1002/jmv.25707
https://www.bmj.com/content/356/bmj.i6583

Vitamin D supplementation to prevent acute respiratory tract infections, systematic review and meta-analysis of individual participant data:

Lagunova Z, Porojnicu AC, Lindberg FA, Aksnes L, Moan J. Vitamin D status in Norwegian children and adolescents with excess body weight. Pediatr Diabetes.2011 Mar;12(2):120-6. doi: 10.1111/j.1399-5448.2010.00672.x. Epub 2010 Sep 7.PubMed PMID: 21352427.
Lagunova Z, Porojnicu AC, Vieth R, Lindberg FA, Hexeberg S, Moan J. Serum 25-hydroxyvitamin D is a predictor of serum 1,25-dihydroxyvitamin D in overweight and obese patients.
J Nutr. 2011 Jan;141(1):1127.doi:10.3945/jn.109.119495.-     
Epub 2010 Nov 17. PubMed PMID: 21084655.
Lagunova Z, Porojnicu AC, Lindberg F, Hexeberg S, Moan J. The dependency of vitamin D status on body mass index, gender, age and season. Anticancer Res. 2009 Sep;29(9):3713-20.
Moan J, Lagunova Z, Lindberg FA,Porojnicu AC. Seasonal variation of 1,25-dihydroxyvitamin D and its association with body mass index and age, Journal of Steroid Biochemistry & Molecular Biology 113 (2009) 217–221.
Lagunova Z, Porojnicu AC, Lindberg F, Hexeberg S, Moan J. The dependency of vitamin D status on body mass index, gender, age and season. Anticancer Res. 2009 Sep;29(9):3713-20. PubMed PMID: 19667169.
Preventive Effects of Vitamin D on Seasonal Influenza A in Infants https://journals.lww.com/pidj/fulltext/2018/08000/preventive_effects_of_vitamin_d_on_seasonal.5.aspx

Fedon Lindberg har bidratt i forsking om sammenhenger mellom vitamin D-mangel hos barn og overvekt.

Derimot.no sin redaksjon vil også anbefale dette norske nettstedet Mer D-vitamin!

Derimot sin redaksjon har lagt til bilder m/tekst

Forsidebilde: jurien huggins

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.

15 kommentarer. Leave new

 • Det er vel ingen hemmelighet lenger at Folke»helse»instituttet – FHI .. ikke er så opptatt av din generelle helse lenger ! – Det har de til de grader bevist under denne «pandemien» – Når det gjelder viktigheten av vitaminer (også alternative behandlingsformer) under denne «Pandemien» har de vært ganske så tause. – «Vi» vet faktisk at mangel på vitamin D er ganske så mangelfull hos en stor del av befolkningen og hos mørkhudede mennesker er den vanligvis dobbel så stor ! –

  JA – vitamin D er faktisk et hormon mer enn et vitamin og er medvirkende med å styrke immunforsvaret til å bekjempe både virus og bakterier. – Når du blir syk av influensa i vintermånedene er mangel på D vitamin en medvirkende årsak . – «Vi» vet også at vitamin D (D3) bidrar til å redusere sannsynligheten for uønskede kliniske utfall og død hos pasienter som er innlagt på sykehus med COV-19 !

  Vi må for all del huske Magnesium i denne sammenhengen da dette mineralet er vesentlig for full utnyttelse av D vit.! Magnesium er en kofaktor i mer enn 300 enzymsystemer som regulerer ulike biokjemiske reaksjoner i kroppen !

  Det anslås at magnesiummangel forårsaker 20 millioner dødsfall over hele verden hvert år ! – Det vil si at ca. 40 millioner har dødd av magnesiummangel under denne «pandemien» ! (Da kan vi snakke om pandemi) – Noe å tenke på !

  Det vesentligste for oss mennesker er vel kanskje hvordan vi skal holde oss friske (og ikke dø) ? – I så måte har våre ansvarlige «helsemyndigheter» TOTALT FEILET ! –

  Når jeg tenker på FHI i disse dager ser jeg kun en Sprøytespiss ! – Grøss og Gru !

  Svar
  • Ja jeg er meget bekymret for hvordan disse Falske vaksinene endrer menneskers genetikk og forårsaker uopprettelig skade som lesjoner i hjernen, skader på organer og ikke minst det reproduktive systemet.! Jeg har kollegaer som er invalidisert av vaksinen og registrerer en merkelig økning i dødfødsler i nærmeste omgangskrets !

   Svar
  • Hei Synneva !
   Du er kunnskaps og sier mye bra ! En ting jeg lurer på er hvorfor støtter du bakterieteorien, når det nettopp er denne filosofien som danner grunnlag for vaksinene ? Altså vitenskapelig materialisme.
   Hvis du går inn på vitenskapsmagasinet Wissenschaft Plus vil du se at dr. Stephan Lankas kontrollstudie av CPE er ferdig.

   Svar
   • Obs Skriveleif ! Skal være kunnskapsrik

   • Vet ikke helt hva du legger i bakterieteorien … men et friskt menneske har vanligvis ikke noe å frykte fra bakterier – ikke virus heller – Problemet i dag er at vi på grunn av «hysteria» dreper de gode virusene og bakteriene som beskytter oss og gir de mer «Slemme» fritt spillerom ! – Hvis man faktisk kunne se alle disse bakteriene og virusene som omgir oss tror jeg mange ville bli «forskrekket» ! Jeg har nok biologisk kunnskap til å kunne mene at din helse består av et godt kosthold / vitaminer og at disse «vaksinene» vi nå erfarer blir injisert i blodstrømmen vil fremprovosere uante negative forstyrrelser i vårt biologiske mangfold og vil skape total ubalanse i kroppen vår ! Vi erfarer dette nå !

   • Svarte 29 DESEMBER 2021 AT 13:02.
    Forøvrig enig med deg !

 • Svar
 • Kritiske spørsmål å stille : Er virus ,og bakterier årsak eller etterlatenskap ?
  Er utstøting av slim ved forkjølelse årsak eller etterlatenskap. Studeres disse etterlatenskapene som prøve fra syk organisme ?

  https://dreddymd.com/2018/03/10/louis-pasteur-vs-antoine-bechamp-know-the-true-causes-of-disease/

  Svar
 • Min kommentar med lenke henger i systemet, så jeg prøver igjen med noe endret tekst.
  Kritiske spørsmål å stille : Er virus og bakterier årsak eller etterlatenskap. Er utstøting av slim ved forkjølelse årsak eller etterlatenskap. Studeres etterlatenskapene som prøve fra syk organisme ? Med andre ord: Er årsak til brann aske ? Er mark i et dyrekadaver årsak eller etterlatenskap ?

  Svar
  • Bakterieteorien : sykdom skyldes at bioterrenget angripes av organismer utenfra. Pasteur
   Bioterrengteorien (kroppens tilstand): Sykdom skyldes ubalanser i bioterrenget. Bechamp
   Mangel på essensielle vitaminer og mineraler skaper ubalanser i bioterrenget enkelt og greit. Så ,ja, personlig støtter jeg mitt eget bioterreng ved tilførsel av vitaminer og mineraler.
   Gjeldende teori i dag er bakterieteorien. Qui Bono ?

   Svar
 • I tillegg vet vi at glede i hjertet (dyp glede og trygghet) er viktig for den somatiske helsa.
  Så har vi altså politikere og et helsedepartement som lager skremsel, hysteri og «kriser». Både når det gjelder virus, klima, økonomi/renter og strømpriser.
  Allle «krisene» er politisk konstruert.

  Svar
 • Et søk på «vitamin d»+»covid-19» i søkemotoren Google Scholar, som søker eksklusivt i 12 vitenskapelige databaser, gir 52.300 treff. Sammenhengen mellom covid og vitamin D er gjennomforska.
  Spørsmålet mitt er hvorfor folk må ha legemiddelindustrien velsignelse for å øke D-vitaminnivået. Har ikke den enkelte av oss et personlig ansvar for egen helse?
  Jeg har satt litt tall på Lindbergs gode anbefalinger:
  https://www.enebak.no/anbefalinger-om-vitamin-d-fra-fedon-lindberg/

  Svar
  • Hei Enebak !
   Når jeg i sin tid begynte med sink og D3 var det etter anbefaling fra fastlegen, tro det eller ei !
   Det eneste var at hun anbefalte 80 mikrogram. Det var først etter at jeg oppsøkte ditt fortreffelige nettsted at jeg giret opp forbruket. Har alltid vært plaget av neseproblemer som nå er på retur etter mange år. Doblet også samtidig sinkdosen. Jeg får bare si takk !

   Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Fill out this field
Fill out this field
Skriv inn en gyldig e-postadresse.

Neste innlegg

WHO hadde planene klare da pandemien startet.

Visste WHO mange år på forhånd at vi ville få en pandemi i 2020?

Forrige innlegg

«Hvis ikke Tyskland vil, har vi kinesiske kunder.»

Russland sitter med hendene på rattet nå.

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.