POSTED IN Endring av politikken, Krig-fred

Er det farlig?

USAs forsvarsbudsjett over $900 milliarder.

3 kommentarer
Print Friendly, PDF & Email

Militærbudsjett på 900 milliarder dollar – er det farlig?

Av Arild Haglund

Slik lød første spørsmål ved nyttår til Douglas MacGregor – pensjonert USArmy oberst. Ja, det er farlig – var oberstens svar – og han føyde til at dette måtte sees sammen med at USA har strekt seg utover hele verden med totalt 800 militærbaser.

Han mente videre at situasjonen nå er atskillig verre enn da USA beholdt stillehavsflåten i Pearl Harbour i 1941 – som «avskrekking». Etter sesongbaserte øvelser skulle flåten normalt gå til heimebaser i Puget Sound og San Diego. Samtidig innførte USA oljeembargo mot Japan.
Dette politiske grepet ble tatt, til forskrekkelse for alle USA sine seniormilitære ledere i Stillehavsområdet.

Resten kjenner vi.

Om den nyopprettede USA-basen Finland mente han at den blir den rene magneten for missiler fra naboen i øst. NRK intervjuet et par dager siden Sanna Marin – på et fasjonabelt Helsinkihotell(!) Hun forkynte evig fiendskap mot russerne. Stor avstand til ånden fra bonden Paavo der i garden gitt!

Sjøl om norske medier ikke skriver noe om dette – foreløpig – så kan vi ane noe av premissene for årets presidentvalgkamp. MacGregor konkretiserte at det – i det minste fra hans side, hvis/når han blir spurt, vil bli definert tydelige krav fra USA for å bli i NATO.

Finland, de tusen sjøers land. Nå etableres USA-baser på grensen og russiske raketter mot dem.


USA har for lengst overstrekt seg, og Europa må ta det aller meste av belastningen med sitt eget forsvar. Det første som må skje er at en 4-stjerners europeisk general blir oppnevnt som øverstkommanderende for NATO-styrkene i Europa. USA kan heller ikke ha stående styrker her.

Husker ca. 1986 da Kåre Willoch aspirerte til toppvervet i NATO at han reagerte med sterk indignasjon mot at ei senatorgruppe utgått fra Demokratene (Sam Nunn og et par andre) luftet at Vest-Europa måtte ta noe mer av forsvarsbyrden sjøl. Dette var både rett og rimelig sett ut fra den samlede europeiske verdiskaping mente senatorene. Så smått var altså formatet til den største norske politikeren i 1980-åra.

For min del, i den tida da jeg var «flinkeste gutten i NATO-klassen» så mente jeg at hvis vi noen gang skal ha sjansen til å få støtte og forsterkninger i krise så må vi vise vilje og evne til å ta «førstelinjesmellen sjøl» – enkel logikk.

I dag er det mye dårligere med militærfaglig kompetanse i Europa enn 1980-åra. Aldri har illusjonene om at «kraftige våpen» (Guri Melby) er løsningen for oss vært større enn nå.

Tidligere var det en betegnelse på slik «forsvarspolitikk» – kraftig senkning av atomvåpenterskelen!

Forsidebilde: iStock

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.

3 kommentarer. Leave new

 • Jan Hårstad: «Nå har jeg da gjennom hele 2023 i debatt hevdet at det er ikke meningen at det skal bli noe valg i USA i november 24.»

  Korrekt. Vestens økonomi er på falittens rand. Gutta boys i USA og Europa skjønner at eneste redning er overgangen til en verdensregjering der dollarens endelikt kan berges av en ny, global, digital valuta. Derfor må man også overvinne Russland. Dette er Vestens siste sjanse til å unngå den kollapsen alle tidligere verdensriker har endt opp med. Trump er i så henseende en umulighet. Han vil bare fullføre den uunngåelige vestlige fallitten.

  Når det gjelder Document.no. bør det bare presiseres at Norge pr. idag ikke har noen avis pr. definisjon. En journalist skal BESKRIVE verden rundt seg. Ikke FORME den. Alt annet er å betrakte som rene menighetsblad der forkynnelse – politisk eller religiøst – fremføres under dekke av journalistikk.

  Svar
 • Torfinn Slettebø
  9 januar 2024 20:58

  Svenskane førebur seg på krig:

  – Det kan bli krig i Sverige, var det første budskapet fra sivilforsvarsminister Carl-Oskar Bohlin.

  Dette ble senere støttet av den svenske forsvarssjefen Micael Bydén. (ABC Nyheter 9.1.2024)

  Stolar dei ikkje på at samarbeidet med NATO er i stand til å hindra konflikt og krig?

  Svar
 • Torfinn Slettebø
  10 januar 2024 18:14
  Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Fill out this field
Fill out this field
Skriv inn en gyldig e-postadresse.

Neste innlegg

Noen i Norge og vesten begynner å forstå at vi taper.

Nå ser de etter en sterk person.

Forrige innlegg

Istedenfor å debattere så vil man heller stilne kritikere!

Kjent klimaforsker truer med søksmål for ærekrenkelse.

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.