POSTED IN Norge

Er det en sammenheng mellom D-vitamin og hårtap?

Fører økt D-vitamin til at noe av håret kommer tilbake?

0
Print Friendly, PDF & Email

Funfact om hårtap

Når nivået av vitamin D i kroppen faller, faller også håret av. Vitenskapelige studier har vist at håret kommer tilbake når nivået øker.
_______________________________________________________________________________
Innlegget er hentet fra Mer D-vitamin!
_______________________________________________________________________________

Hårtap blir verre om vinteren, fordi D-vitaminnivået synker (D-vitamin lages hovedsakelig av sola i huden og sola i Norge er for svak mellom september og april).

Når sluken i dusjen begynner å gå tett med hår, kan det være et signal om at det er på tide å starte med D-vitamintilskudd.

Det finnes lite informasjon om sammenhengen mellom vitamin D og håravfall på norsk. Ved å googler hair loss vitamin D deficiency, kommer det opp masse treff med engelsk litteratur som forklarer sammenhengen. En av artiklene sier dette:

«Vitamin D brukes i huden av keratinocytter. Dette er hudceller som behandler keratin, et protein i hår, negler og hud. Når kroppen ikke har nok D-vitamin, har keratinocytter i hårsekkene problemer med å regulere hårvekst og håravfall.»

Løste problemet med tilskudd

En annen vitenskapelig rapport forteller om hvordan vi igjen kan få håret til å gro ved å øke nivået med vitamin D med D-vitamintilskudd. Det folk ikke er klar over, er at det må mye større doser til for å kurere D-vitamnmangel enn det helsemyndigheter og leger anbefaler.

Konklusjonen i denne studien sier at:

«Vitamin D-tilskudd ble foreskrevet som orale tabletter på 50 000 IE ukentlig i tre måneder. Daglig vedlikeholdsdose på 1000 IE ble foreskrevet. Forbedring ble lagt merke til fra den første måneden, og utmerket resultat ble oppnådd etter tre måneders daglig tilskudd

En annen studie fra India bekrefter også at håret igjen begynte å gro tilfredsstillende når pasientene fikk D-vitamintilskudd.

«Bruk av oral vitamin D3 (200 000 IE, hver fjortende dag) i 3 mnd resulterte i betydelig forbedring i gjenvekst av hår hos pasienten med TE (diffust hårtap).»

Legg merke til at vitamin D også er viktig for å huden og neglene, fordi det er de samme cellene som vedlikeholder hud, negler og hår. Lite vitamin D gjør at huden fornyer seg sakte og etter hvert fremstår både tørr og gusten. Den som vil beholde en stram og ungdommelig hud med frisk farge, bør du absolutt ikke satse på D-vitaminmangel.

Neglene blir også fortere grå og slitt og brekker lettere hos de som har D-vitaminmangel.

Må mye til for å kurere D-vitamimangel

Som det går fram av de vitenskapelige studiene lenger oppe i teksten, bruker legene doser med vitamin D som går litt utenpå det norske myndigheter anbefaler. Den ene studien brukte tilsvarende 6.000 IE vitamin D pr. dag. Den andre dobbelt så mye: 12.000 IE vitamin D pr. dag. Blodverdiene som ble målt etter forsøkene er godt innafor trygge rammer i begge rapporter.

De fleste i Norge er oppfostra til å tro at det er livsfarlig å ta så store doser med vitamin D. Myten sier at det er farlig fordi D-vitamin er fettløselig og hoper seg opp i fettvev.

Dette er bare en myte. D-vitamintilskudd er ikke giftig. Stoffet heter kolekalsiferol og er biokjemisk inaktivt. D-vitamintilskudd er ikke giftig og kan ikke påvirke kroppen. Det meste vi spiser eller drikker er giftig i for store doser. Dødelig dose for vitamin A er beregnet til 150 ganger anbefalt daglig dose. Akutt dødelig dose for D-vitamin er ukjent.

Årsaken til at D-vitamintilskudd lagres i fettvev og lever er at kroppen må ha det på lager til det kommer dager uten sol. D-vitamintilskudd blir brukt i kroppen til å lage et hormon som styrer 3.000 gener og er hyperviktig. Det som ikke blir brukt opp ødelegges i fettvevet iløpet av to til fire måneder, så stoffet hoper seg absolutt ikke opp.

Forsidebilde: Adrian Fernández

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Fill out this field
Fill out this field
Skriv inn en gyldig e-postadresse.

Neste innlegg

Skal vi kjøpe inn hjelmer og gå i skyttergravene?

Blir Andøya en USA-base for romkrig?

Forrige innlegg

Er de uvaksinerte potensielle drapspersoner?

Sterke påstander i fullstendig ensidig NRK-debatt, men nå vakler eventyrfortellingen.

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.