POSTED IN Norge

Er den ukrainske offensiven bare en bløff?

Er Ukraina egentlig i stand til offensive operasjoner?

2 kommentarer
Print Friendly, PDF & Email

Hva er «tann ti hale»-forholdet for ukrainske styrker.

Av Larry Johnson

Larry Johnson er X-CIA

Et faktum som er felles for alle moderne militære styrker er at bare en liten prosentandel av det totale antallet soldater faktisk er engasjert i kamp. Det er i hvert fall teorien. Konseptet «Tann – til – hale forholdet» er militært for å beskrive mengden militært personell som trengs for å forsyne og støtte («hale») hver kampsoldat («tann»).

For den amerikanske hæren i Irak var dette forholdet omtrent 8 støttetropper for hver kampsoldat. Jeg begynte å tenke på dette i dag (jeg hadde en lang kjøretur og god tid til å tenke) med hensyn til Ukrainas kommende offensiv. Basert på de klassifiserte dokumentene som angivelig er lekket av Jack Teixeira, planlegger Ukraina å stille med 12 brigader, noe som kan bety så mange som 60 000 soldater (dvs. en fullstyrkebrigade har 5000 soldater). Betyr dette at alle er kamptropper? Jeg vet ikke. La oss anta at svaret er ja. Da betyr det at offensiven vil bli støttet av 480 000 støttetropper. Sist jeg sjekket (og jeg ønsker alle som kan korrigere meg velkommen), har ikke Ukraina så mange soldater – i det minste trent personell.

La oss ta den motsatte antagelsen, det vil si at de 60 000 troppene som er planlagt for offensiven representerer det totale antallet dedikert til den operasjonen. Hvis vi bruker rasjonen 8 til 1, betyr det at Ukraina bare stiller med 6000 faktiske kamptropper. Her er et annet eksempel å tenke på. La oss anta at Ukraina starter en offensiv med 50 stridsvogner, hver med fire mannskap. Det er 200 taksmannskeper. Gjør regnestykket. Det betyr at tankene vil trenge minst 1600 personell for å gi støtte i form av drivstoff, ammunisjon og reparasjoner. Har Ukraina faktisk antallet dyktige personell som er i stand til å gi den støtten?

Hvis Ukraina skal sette i gang en offensiv, kan det ikke stole på statisk artilleri, det vil si artilleristykker fast på ett sted, fordi hvis de lykkes i å rykke frem vil de være utenfor rekkevidden der disse kanonene kan gi dem støtte ved å banke russiske stillinger. Motsatt har Russland en enorm fordel når det gjelder artilleri – både mobilt og fast – og ammunisjon som kan nullstilles på fremrykkende ukrainske enheter. Vi har allerede sett at ukrainske forsøk på å penetrere den russiske grensen i Belgorod-regionen har blitt slått tilbake med en dødelig kombinasjon av artilleri, missiler og nærluftstøtte fra kampfly med faste og roterende vinger.

Forsidebilde: Lexica

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.

2 kommentarer. Leave new

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Fill out this field
Fill out this field
Skriv inn en gyldig e-postadresse.

Neste innlegg

Slik kan planen være:

Få Kina til å invadere Taiwan!

Forrige innlegg

Alle Stortingspartiene er pro-Nato partier.

Fullstendig norsk knefall for krig og opprustning.

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.