POSTED IN EU

EØS:

Ei sovepute for norske industri.

4 kommentarer
Print Friendly, PDF & Email

Innlegget under er hentet fra Drammen Nei til EU sin medlemsavis:

«Vår industri går nærmest nedenom og hjem om vi sier opp EØS-avtalen. Da vil vi få problemer på det europeiske markedet, ingen vil kjøpe våre varer, eksporten stopper opp og tusener blir arbeidsledige.»
Har du hørt den før? 


Omtrent det samme ble sagt i 1994, fra Næringslivets Hovedorganisasjon (NHO), rett før folkeavstemningen om EU. Våre næringslivs-topper hevdet da at Norge ville tape 100.000 arbeidsplasser om folket stemte NEI til EU.

Det var like galt den gang som nå. Framfor å miste arbeidsplasser, fikk vi snarere flere arbeidsplasser etter folkets nei. Fordi:

 • Norge er en attraktiv handelspartner, vi har et godt rykte.
 • Norge har etterspurte industrivarer
 • Norge importerer flere industrivarer fra EU enn vi selger til EU, dvs at EU-landene har mer fordel av handel med oss enn vi har av handel med dem.

Når det gjelder norsk olje og gass, så omfatter dette halvparten av Norges eksportinntekter. Storbritannia er vår største kunde – og også Norges største handelspartner.
Storbritannia gikk ut av  EU 31.1.20. 
Rest-EU er også en viktig partner. Men med den «russerfrykten» som hausses opp i media av våre NATO-politikere, er det all grunn til at tro at våre olje- og gassressurser vil ha solide avtakere også i årene som kommer – uavhengig av vår tilknytning til EU.

Tømmer – viktig eksportprodukt fra «gamle» Drammen

Vi fastslår at:

 • EØS-avtalen snarere betyr en svekkelse enn styrking av norsk eksport-industri. Viktige eksportmarkeder ligger nærmest «ubrukt».
 • EØS-avtalen snarere er til hinder for utviklingen av norsk industri. Den er blitt ei sovepute.
 • EØS-avtalen åpner vårt hjemmemarked for «fri» konkurranse. Det har betydd bedriftsnedleggelser og tap av arbeidsplasser – spesielt i distriktene.

Altså: EØS-avtalen har ikke bare tatt fra oss vår nasjonale sjølråderett. Den har også ødelagt og hindret utviklingen av norske arbeidsplasser. 

Forsidebilde: Ben Wicks

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.

4 kommentarer. Leave new

 • Jeg skjønner ikke.
  Når en nasjon har forutsetninger for å produsere en vare, i første rekke for å dekke innenlands behov og benytte egne ledige arbeidskrefter; hvorfor skal/kan over- nasjonale maktsentra overstyre dette?
  Hvis produksjonen kan få en kvalitet/mengde/ pris som gjør at andre nasjoner som heller har forutsetninger/ønsker for å produsere andre varer er interessert i å kjøpe; hvorfor skal/kan over-nasjonale maktsentra overstyre dette?
  Hvis det er ledige arbeidskrefter ( , – en pussighet egentlig, da en nasjon alltid kan fordele egne arbeidsoppgaver. ) i en nasjon, men andre nasjoner ikke trenger arbeidskreftene for å dekke sitt lands behov; hvorfor skal/kan overnasjonale maktsentra overstyre dette?
  Hvis to nasjoner er interessert i å samarbeide om en produksjon for å optimalisere produksjonen ut fra begge nasjoner forutsetninger og innenlands behov, – og eksport hvis andre nasjoner ønsker ;
  hvorfor skal/kan over-nasjonale maktsentra overstyre dette?

  Svar
  • Jeg har spurt i min omgangskrets, uten å få svar:

   Hva dreier EU/EØS seg egentlig om?

   Svar
  • Svaret er, Frikar: Det skyldes avtalen GHB forandret navnet på i 1994, da Nei til EU var et faktum, EØS avtalen. Det skyldes ensporede/naive politikere, som ikke ser lengre enn nesen rekker. Det skyldes et LO, som hadde kunnet presse ut EØS avtalen om de hadde villet, og kan det fremdeles.

   Svar
   • Ja, greit. Men hvorfor kan ikke bedrifter/nasjoner utveksle kunnskap og varer fritt, etter begges ønsker og behov? Og avvise en vareproduksjon fra andre nasjoner man av forskjellige årsaker, sikkerhetsmessige/forutsigbare, man ønsker å beholde/støtte i egen nasjon?
    Hvorfor må dette styres av over-nasjonale organer?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Fill out this field
Fill out this field
Skriv inn en gyldig e-postadresse.

Neste innlegg

Dag 12 i rettssaken mot Assange:

USAs advokater insisterer på retten til å tiltale journalister overalt i verden.

Forrige innlegg

Dag 11 i rettssaken mot Assange:

Vietnam-varsleren Daniel Ellsberg i retten.

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.