POSTED IN Norge

EØS-avtalen er elefanten i rommet.

Blokkerer for sommerjobber for norske.

2 kommentarer
Print Friendly, PDF & Email

Sommervikarer,  arbeidsledighet og EØS

Innlegget er hentet fra Drammen nei Til EU


Ni av til bedrifter sier nei
til sommervikarer, kunne vi forleden lese på nettsidene til Fri Fagbevegelse.


Mange sommervikarer har i tidligere sommersesonger jobbet på bl.a.  serveringssteder. Et eksempel er «Internasjonalen» i Oslo. Der hadde de tidligere 15 sommervikarer. I år blir det null. De må prioritere de faste ansatte.


I Oslo krever Høyre at det skal opprettes flere feriejobber i kommunen, og at næringslivet skal få tilskudd dersom de ansetter sommervikarer.


Samtididig med dette
åpner regjeringa grensene for en storstilt arbeidsinnvandring til norsk landbruk også under koronaen. I Klassekampen for 8. april skrev Boye Ullmann i Nei til EU, om at regjeringa sier ja til fri arbeidsinnvandring til Norge i sommer, via bemanningsforetak i EU/EØS (regjeringsforskrift av 30.3.20). Det er snakk om 20-30.000 østeuropeiske arbeidere.I landene de kommer fra, er det imidlertid mangel på arbeidskraft i landbruket. Derfor må disse landene erstatte de som drar til Norge, med lavtlønna sesongarbeidere fra Vietnam, India og Sri Lanka.

Altså: I Norge er våre egne sesongarbeidere for dyre, derfor importerer vi arbeidskraft fra f.eks. Polen. I Polen blir polske sesongarbeidere for dyre, derfor blir de erstattet med billigere arbeidskraft fra Asia. 

Hva viser dette?
At norske landbruksarbeidere er underbetalt?
At regjeringa – som følge av dette – er tvunget til å åpne grensene, og tillate arbeidsinnvandring for «samfunnskritiske» grupper, selv i en koronatid?

Hva om lønningene for arbeidsfolk innafor landbruket ble hevet? Evt. med subsidier? Utslagene på våre matvarepriser ville vært små, ihvertfall om våre matvare-baroner ble holdt litt i sjakk.
Sånt ville sikra flere nordmenn i landbruket, også sommervikarer. Sommervikarer over 18 år har i dag en minstelønn på 123 kroner timen.


Her er det en elefant
i rommet.
Den heter EØS.
En sånn subsidiering vil være i strid med vår EØS-avtale. Å regulere arbeidsinnvandringen fra ØstEuropa vil også stride mot vår EØS-avtale.
Derfor handler vår EØS-vennlige regjering stikk i strid med interessene til norske ferievikarer og andre nordmenn som ønsker jobb.
For hvor lenge?

Forsidebilde: frank mckenna

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.

2 kommentarer. Leave new

  • LO-ledelsen er korrupt, og når de går inn for EÖS-medlemskap, så jobber de mot norske arbeideres interesser. Det som er rart, er at LO-medlemmene aksepterer at LO-ledelsen arbeider direkte mot LO-medlemmenes interesser. Norske LO-medlemmer må väre noe enorrmt hjernevasket.

    Svar
  • Karl Våtvik
    23 mai 2020 20:19

    Man kan undres over at alle utenlandske statsborgere i Longyearbyen på Svalbard nektes innreise til Norge, samtidig som det hentes inn utenlandske statsborgere til industri og landbruk.

    Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Fill out this field
Fill out this field
Skriv inn en gyldig e-postadresse.

Neste innlegg

Knut Lindtner:

Tre betraktninger om Jesus og psykiatri.

Forrige innlegg

USA forsetter med trusler overfor Iran:

Truer Iran i deres eget territorialfarvann.

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.