POSTED IN Olje-Energi

Energisvikten i Tyskland bygger seg opp sammen med prisene.

Det nærmer seg den perfekte stormen.

2 kommentarer
Print Friendly, PDF & Email

Tysk strømforsyning nærmer seg tålegrensa

Av Jan Herdal

Eksperter, nettoperatører og den tyske riksrevisjonen advarer mot et større sammenbrudd i tysk strømforsyning, hvis landet fortsetter å legge ned stabil kull- og atomkraft som planlagt. De taler for døve ører. Myndighetene mener å ha full kontroll, og holder kursen.

– Også på lang sikt trenger vi regulerbare kraftverk for å opprettholde forsyningssikkerheten, sier direktør Stefan Kapferer i nettleverandøren 50Herz.

I mars advarte den tyske riksrevisjonen om at forsyningssikkerheten er i fare, noe som vil ramme både husholdninger og næringsliv.

Myndighetene avviser kritikken. Alle deres undersøkelser viser at Tyskland totalt sett har tilstrekkelig med strøm, hevdes det.

Herbert Saurugg, leder for østerrikske Gesellschaft für Krisenvorsorge og ekspert på blackouts og kriseforebygging, sier at konsekvensene av et større nettsammenbrudd undervurderes. Bare i Østerrike vil kostnadene kunne løpe opp i 10 milliarder kroner i løpet av et døgn.

Han mener at faren for et overregionalt, varig sammenbrudd som rammer store deler av Europa er reell, og at hjelp utenfra ikke kan påregnes.

Tysklands seks siste atomreaktorer leverer omtrent 10 prosent av landets strøm. De skal alle være nedlagt innen utgangen av neste år, tre av dem allerede i år. Samtidig pågår programmet for utfasing av all kullkraft innen 2038.

Som om ikke dette er nok, har vindkraften hittil i år sviktet med 20 prosent i forhold til i fjor. På spotmarkedet er strømprisen i øyeblikket tredoblet i forhold til gjennomsnittet i fjor.

Gasskraft er siste mulighet for å sikre tilstrekkelig stabil kraft for å utjevne den vilt fluktuerende sol- og vindkraften. Men karbonprisen øker, og signalene fra myndighetene er tvetydige, så private interesser nøler med de nødvendige investeringene.

Det hele ligner veldig på den sagnomsuste perfekte stormen.

Forsidebilde: Jason Blackeye

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.

2 kommentarer. Leave new

 • Otto Støver
  25 juni 2021 9:11

  Egentlig er det bare bra at det går mot en katastrofe innen energiforsyning. Det er dessverre det eneste som kan få klima religiøse politikere til å forandre mening. Og det må gjerne bli total kollaps, jo verre, desto bedre! Europa ledes i dag av politikere uten kontakt med folket og uten kontakt med fysiske lover. Religiøse drømmere er de, snakker om velstand, klima, stabilitet osv. Men gjennomfører tiltak som ødelegger økonomi, skader klima og miljø og sørger for opprør og uro. Det blir tøffe tider i de nærmeste årene før det kan bli bedre.

  Svar
  • Enig med deg, men håper/ønsker/drømmer om at vi på den andre siden etter «The Great Breakdown» kan fortsette uten politikere, byråkrater og internasjonale «bangstere». Oh! hvilken verden det hadde blitt hvor alle hadde levd i fred og latt hverandre være den man er. D:D:D:D:

   Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Fill out this field
Fill out this field
Skriv inn en gyldig e-postadresse.

Neste innlegg

Oppgradering av Derimot.

det vil snart bli bedre.

Forrige innlegg

Det var mye varmere før:

Kloden yrte av liv, Sahara var frodig.

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.