POSTED IN Norge, Olje-Energi

Energiprisene i Norge:

Et ran på høylys dag

0
Print Friendly, PDF & Email

Av Northern Light

Andre land som Danmark bruker gass til oppvarming av vann og matlaging, og fjernvarme til oppvarming av bolig, og strøm til lys og elektriske apparater og hvitevarer. Det er altså en mye mindre del av energien i boligen som er strøm sammenlignet med Norge, og de danske husholdningene er ikke så påvirket av en høy strømpris som norske husholdninger. Her i Norge er alt lagt til rette for å bruke strøm til alt, og så forbyr politikerne fyring med mineralolje, dog kan en fyre med dyr bioolje og bioparafin til over 20 kr literen.

Men for mange titusener av boligeiere med blokkleiligheter som ble bygget på 60 og 70 tallet, er det kun fyring med elektrisitet som er mulig, blokkene ble ikke bygget med pipeløp og ildsteder, og det kan vanskelig ettermonteres. De som bor i disse, ofte eldre og arbeiderklasse som ikke har god råd, er prisgitt strømprisen, som finanskapitalens politikere i vår administrasjon har sørget for blir satt på en børs, hvor strømspekulanter til enhver tid forsøker å holde prisen så høy som mulig.

Det virker som om de fleste har glemt hvordan det var før ACER, hvor en kWh kostet rundt 30 øre fra nord til sør, selvkostprisen på ca 12 øre per kWh pluss kostnader til service, vedlikehold og oppgraderinger. Etter ACER, der strømprisen settes av en børs, er det ikke noe øvre tak på prisen, enda strømmen i stikkontaktene kommer fra nøyaktig samme vannkraftverk og nett.

Hvem er ansvarlig for de høye strømprisene i Norge? Bilde: Wikimedia Commons

Det kan sammenlignes med at du har en nedbetalt og gjeldfri pålitelig bil. Til tross for det har den utgifter per kilometer, som service, vedlikehold, reparasjoner, forsikring og verditap delt på antall km kjørt årlig, det blir en lav pris per km. Så stjeler noen bilen din, men forteller deg at du kan fortsatt bruke den, men da må du betale tyvene ti ganger mer per km, og fremdeles betale for bilens vedlikehold, reparasjoner og forsikring selv. Hadde du gått med på det? Neppe.

Et ran på høylys dag, for vannkraftverkene og nettet som bringer strømmen frem til industri, næringsliv, landbruk og husholdninger er bygget og nedbetalt av olde-og besteforeldrene til dagens yngre generasjon. Noe som de fleste nordmenn tar foruroligende pent, det skulle gjort de fleste rasende, for de fleste er i arbeiderklassen, lavere middelklasse, og svake grupper, og som får problemer når strømprisen settes til en markedspris uten et øvre tak.

«Skien har latt Google bygge et datasenter som vil ta fem – 5 – prosent av Norges vannkraftproduksjon». Akkurat som storkapitalens politikere på Stortinget ikke har med det å gjøre, det er Stortinget som har ansvaret for kraftforsyningen i Norge. Men storkapitalens politikere ser det som sitt ansvar å overføre Norges landressurser til de globale finanskreftene de tjener.

Google, kanskje det monsterselskapet en mest forbinder med «Big Tech», ville ha en pålitelig og billig kraftkilde til sitt enorme datasenter (datamaskin), og da stiller Googles finansielle eieres politikere uten videre 5 prosent av Norges kraftproduksjon til rådighet uten å spørre folket. Norges hovedstrømpresse og media, eiet av den samme storkapitalen, informerte ikke om dette før etterpå, etter byggingen er godt i gang. Så styres Norge like mye med riksavisene og fra NRK Marienlyst som fra Løvebakken.

I lys av at Norges kraftproduksjon fra vannkraften er årlig på ca 155 TWh, og årlig forbruk fra industri, næringsliv, hav-og landbruk og husholdningen er på ca 135-140 Twh, som gir en 15-20 Twh som sikkerhetsmargin, er fem prosent enormt. Men finanskapitalens politikere bruker dette som argument for å tvinge frem en enorm utbygging av vindkraft, en utbygging som gir investorene en sikker gevinst, siden det er Norges skattebetalere som garanterer at staten tar utgiftene ved tap, ikke investorene. Som Patrick Moore, Greenpeaces grunnlegger, sier; bygging og drift av en monster-vindturbin krever mer energi enn den produserer i den totale driftstiden».

Ikke merkelig at BlackRock State Street og Vanguard kapitalforvaltningsselskapene satser på vindkraft og «grønn energi». Når deres politikere nå har direkte styring med statsbudsjettene i alle vestlige land, går pengene direkte til deres prosjekter. Et perfekt ran av statskassene, som alle under øvre middelklasse må betale prisen for hver gang.

Forsidebilde: Wikimedia Commons

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Fill out this field
Fill out this field
Skriv inn en gyldig e-postadresse.

Neste innlegg

J.K Rowlings meldt til politiet:

Kalte en biologisk mann for mann.

Forrige innlegg

Hva er de redd for?

Helsemyndighetene i USA sladdet nettopp hele rapporten om hjertebetennelse.

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.