POSTED IN Irak, Norsk politikk

En ikke-sak i Norge:

Norge skal beskytte okkupanten USA i Irak.

5 kommentarer
Print Friendly, PDF & Email

Norske soldater skal fortsatt fungere som vakt- og sikringspersonell ved den amerikanske basen Ain al-Assad i Irak. Slik opprettholder vi støtten til den amerikanske okkupasjonen av landet.



I begynnelsen av juli publiserte regjeringen en oversikt over Norges internasjonale «bidrag» i 2024. Med det menes hvor vi skal delta militært med norske soldater utenfor våre egne grenser. Som kjent har skiftende regjeringer de siste tjuefem årene prioritert krigsinnsats på fremmede lands territorium, heller enn å verne om vårt eget. Dette skal fortsette, lover Støre-regjeringen.

Innlegget er hentet fra Spartakus



Norske regjeringer vil med slike «bidrag» vise seg som «en god alliert» av USA. Vi stiller opp om USA ber oss om det. Dette var hovedgrunnen til at vi kriget i Afghanistan skulder ved skulder med USA i 20 år. Glem alt pratet om menneskerettigheter og demokrati, dette er humanistisk glasur ment for å lure opinionen til å støtte den USA-ledede vestlige imperialismen.

Vi kan se nærmere på ett av disse «bidragene» regjeringen prioriterer neste år, nemlig deltagelsen i Operation Inherent Resolve (OIR) i Irak. Her vil regjeringen sende opptil 70 av Forsvarets personell. I tillegg skal «rådgivningsmisjonen» NATO Mission Iraq (NMI) videreføres med opptil 10 personer. Forsvarets spesialstyrkers trening og øving i Jordan skal også fortsette.



«Operation Inherent Resolve»



Operation Inherent Resolve (OIR) er det amerikanske militærets operative navn på den internasjonale militære intervensjonen mot Den islamske staten (IS). Det inkluderer militæroperasjoner i både Irak, Syria, og en nært beslektet kampanje i Libya.

Den norske regjeringen vedtok 26. september 2014 at Norge skulle bidra militært i kampen mot IS i Irak, og i mai 2015 var soldater fra Telemark bataljon på plass. Oppdraget var den gang innenfor folkeretten, siden forespørselen om å utplassere soldater kom direkte fra den irakiske regjeringen.

Fra 2016–2017 var vi også militært involvert i et utvidet OIR i Syria. Dette ble bestemt i et lukket møte i Stortingets utvidede forsvars- og utenrikskomité i juni 2016. Fra baser i Jordan skulle norske spesialstyrker trene og rådgi syriske opprørsgrupper som angivelig kjempet mot IS. Men problemet er at i Syria anser regjeringen OIR for en ulovlig innblanding i landets indre anliggender. Dette «bidraget» har dermed hele tiden vært i strid med folkeretten.

Syrerne som Norge trente skulle settes inn i kampen mot IS og ikke krige mot syriske myndigheter. Før nordmennene ankom hadde de allerede fått opplæring og blitt utstyrt med avanserte våpen av CIA. Det som senere skjedde var at den syriske militsen som fikk opplæring av norske spesialsoldater raskt ble omgruppert. Ingenting tyder på at de brukte våpnene og treningen til å bekjempe IS. Mest sannsynlig ble syrerne en del av den amerikanske proxy-hæren, som i strid med folkeretten førte krig mot Syrias lovlige regjering.

I oktober 2017 ble IS-kontrollerte områder i Irak frigjort, og i mars 2019 var IS-kalifatet i Syria også historie. Likevel fortsetter OIR.

Iraks regjering ba utenlandske soldater forlate landet



5. januar 2020 vedtok den irakiske nasjonalforsamlingen å be regjeringen om å avbryte sin forespørsel om hjelp fra den internasjonale koalisjonen. Statsminister Adel Abdul-Mahdi sa at det er behov for umiddelbare tiltak for å få utenlandske styrker raskest mulig ut av landet.

Vedtaket ble gjort to dager etter likvideringen av den iranske generalen Qasem Soleimani og hans følge, ved den internasjonale flyplassen i Bagdad. Disse dronedrapene var ren statsterrorisme i amerikansk regi. FNs spesialrapportør for utenomrettslige henrettelser, Agnes Callamard, var raskt ute og kalte likvidasjonene «ulovlig» og et brudd på folkeretten.

Irakerne tok til gaten og krevde at både USA og Iran skulle slutte å intervenere i irakiske forhold, og fryktet at landet skulle bli skueplass for en proxy-krig mellom de to fiendene.

Etter vedtaket stanset USA og deres allierte alle anti-IS operasjoner i Irak. Det amerikanske utenriksdepartementet avviste imidlertid parlamentets anmodning om at amerikanske soldater skulle forlate landet. Men folkeretten var klar: Hvis ikke USA og de andre utenlandske troppene forlot Irak deltok vi i en ulovlig okkupasjon.

Statsminister Abdul-Mahdi trakk seg i desember 2020, etter landsomfattende protester mot myndighetene. Iraks nåværende regjering er svak og har nok med å styre landets daglige anliggender. Den juridiske statusen til amerikanske (og norske) tropper i Irak er i beste fall uklar.



Norge skal beskytte okkupanten USA i Irak



Sammen med amerikanske styrker skal det norske «bidraget» altså sørge for vakthold og sikring av flybasen Ain al-Asad. Fra denne flybasen opererer USA sin luftstyrke, som også regelmessig intervenerer i syrisk luftrom, noe som jevnlig rapporteres i norske medier.

Nylig kunne vi lese at russiske jagerfly for sjette gang i juli måned fløy «svært nær en amerikansk drone over Syria». Det er fascinerende å se vinklingen på slike oppslag i norske medier, som fremstiller saken som om det er russiske fly som opptrer uansvarlig og ulovlig. Realiteten er den motsatte. Russland opererer innenfor folkeretten, og er invitert av syriske myndigheter til å bistå landet militært, bl.a. mot slike provokasjoner som USA bedriver. USA okkuperer store deler av Syrias oljerike territorium, sammen med kurdiske separatister.

Ved å sende soldater til Irak «bidrar» Norge ikke bare til den fortsatte amerikanske okkupasjonen, indirekte støtter vi også USAs ran av Syrias olje.

Relaterte saker:
 Norsk okkupasjon av Irak #2?
 Hva skjedde med Norges syriske milits?
– BT hyller ulovlig likvidasjon

Forsidebilde: Lexica



1 har lest innlegget i dag.
Innlegget er lest totalt 423 ganger.

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.

5 kommentarer. Leave new

  • Torfinn Slettebø
    8 august 2023 8:57

    Norske soldatar passar på at amerikanke soldatar får operera uforstyrra i Irak. Det norske Heimevernet er i Georgia.

    Norske soldatar ser til at USA sine krigarar og spesialsoldatar uforstyrra får okkupera Noreg. Kva gjer norske soldatar om nordmenn skulle finna på å gjera motstand mot USA-styrkar på norsk jord? Kven si side er «forsvaret» på?

    Kvifor skal me betala for eit slikt «forsvar»? Er det ikkje rimelegare at USA tek kostnaden? Slik dei har gjort med mykje av «norsk» etterretning.

    Takk til Spartakus og Terje Alnes!

    Svar
  • Veldig overraskende at Norge fortsatt deltar i det som er ulovlige angrepskriger i strid med folkeretten. Men stadig mer forståelig at Norske politikere må hemmeligholde stadig flere av sine beslutninger for det norske folket.

    Svar
  • Northern Light.
    8 august 2023 14:44

    Er Norge uformelt blitt USAs stat nummer 51?

    De store amerikanske multinasjonale selskapene innenfor oljeutvinning var raskt på plass i Irak etter USAs angrepskrig i 2003. Påskuddet var konstruerte beskyldninger mot Saddam Hussein etter blant annet 9/11. Den egentlige grunnen var at Saddam ikke lenger ville ha petrodollar for oljen, han ville blant annet ha betalt i Euro.

    Det utløser som regel et militært angrep fra USA hvis landet er militært svakere, som Gaddafi erfarte noen år senere. Det var også en unnskyldning for USA for å få tak i, kontrollere og selge Iraks enorme olje og mineral forekomster. Halliburton var en av de første som etablerte seg i Irak, og kunne plyndre Irak under bevoktning av amerikanske og også norske styrker.

    Vestlig presse og media hjalp til med å få Halliburtons operasjoner i Irak til å høres ut som velgjerninger, prosjektet ble kalt «Restore Iraqi Oil» – gjenoppbygg Iraks oljeindustri. «Det ble forventet at Halliburtons «Restore Iraqi Oil» (RIO)-kontrakt på 6 milliarder dollar ville betale seg selv så vel som for gjenoppbyggingen av hele landet».

    «Halliburton hadde hovedsakelig gjennom KBR, kontrakter verdt rundt seks milliarder dollar i Irak, hovedsakelig for logistikk – matforsyninger til tropper, bygging av baser og drivstoffleveranser. Det er også med på å gjenoppbygge den irakiske oljeindustrien. Det sysselsetter rundt 20 000 mennesker i Irak, direkte eller gjennom underleverandører (2004)».

    Halliburton fikk 39,5 milliarder dollar i «føderale kontrakter relatert til Irak-krigen». Mange har hevdet at det var profittmotiver for Bush-Cheney-administrasjonen til å invadere Irak i 2003. Dick Cheney var direktør for Halliburton fra 1995 frem til år 2000, og under Cheney steg Halliburton opp fra 73 til 18 plass på listen over de største kontraktørene, med føderale kontrakter på 3, 8 millarder dollar. Cheney mottok etterpå en million dollar årlig fra Halliburton.

    Men Halliburton er fremdeles tilstede i Irak og «hjelper irak med gjenoppbyggingen»:
    «HOUSTON, 16. januar 2023/PRNewswire-FirstCall/ — Halliburton (NYSE: HAL) bekreftet i dag at US Army tildelte KBR kontrakten for å fortsette sine operasjoner for Restore Iraqi Oil (RIO)-programmet i den sørlige delen av Irak. Kontrakten ble tildelt gjennom en fullstendig og rettferdig anbudsprosess. KBR er et ingeniør- og konstruksjons-selskap og datterselskap til Halliburton».

    Halliburton med andre store oljeselskaper som ExxonMobil and Chevron, BP og Shell etablert i Irak, har Statestreet, Vanguard og BlackRock som finansielle eiere, de samme finansielle eierne som den amerikanske krigsvåpenindustrien. Kontraktørene fikk til sammen mer enn 138 milliarder dollar i den tiden krigen offisielt varte.

    Når norske styrker sendes til Irak og disponeres av USA, er det norske skattebetalere som betaler for at plyndringen av Irak skjer med militær bevoktning fra Norske styrker. Wall Street selskapene får det irakiske folks landressurser ført ut av landet med gratis førsteklasses militær beskyttelse under en fremdeles etter folkeretten ulovlig okkupasjon.

    Med det Stortinget vi har i dag, er Norge helt og holdent en vasall underlagt USA. Det kan synes som om Washington disponerer det norske statsbudsjettet til sine formål via Stortinget, når USA får bygge fire autonome militærbaser her. Det på toppen av forhåndslagring av amerikansk militær-materiell på norsk jord for en angrepskrig mot Russland, som 52 F-35 kampfly som kan bestykkes med atomvåpen, Poseidon overvåkningsfly og amerikanske radaranlegg, og når statsministeren ikke lenge siden stilte til et intervju med pressen med amerikanske soldater tilstede, er vi uformelt stat nummer 51 i USA?

    Kilder: Wikipedia, Al Jazeera, Corpwatch, Financial Times og Halliburton.

    Svar
  • Torfinn Slettebø
    8 august 2023 14:57

    Det er snart val. Ta med dette gullkornet frå Northern Light, gjerne i storskrift, og be om ein kommentar neste gong du treffer ein politikar på stemmefiske:

    «Når norske styrker sendes til Irak og disponeres av USA, er det norske skattebetalere som betaler for at plyndringen av Irak skjer med militær bevoktning fra Norske styrker. Wall Street selskapene får det irakiske folks landressurser ført ut av landet med gratis førsteklasses militær beskyttelse under en fremdeles etter folkeretten ulovlig okkupasjon.»

    Svar
  • .Jan Zörlie
    8 august 2023 15:09

    LSE.Large scale exersize starter imorgen.Övelsen er lansert som USA,s störste marine övelse på 40 år.Den strekker seg over 22 tidssoner,så da er ikke russlands 2 tidssoner med.Övelsen strekker seg over 10 dager.
    Ingenting i mediene,enten det gjelder altmedia eller ljugemedia.Övelsen skal vare i ti dager.
    Noe er på gang.
    Det meldes også at USA har planlagt en storstilt atomvåpenövelse en uke etter at LSE er avsluttet.

    Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Fill out this field
Fill out this field
Vennligst skriv inn en gyldig e-postadresse.

Next Post

Kronikk:

En dyr medisin for hver sykdom, eller en billig medisin for alle?

Previous Post

Internasjonal mediekampanje:

Alle steder på jorda
øker temperaturen
dobbelt så mye
som alle andre steder på jorda

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.