POSTED IN Kupp/Fargerevolusjoner, Virkelighetsforståelse

En helt annen historie fra Hviterussland.

Oppsosisjonslederne krangler om penger og posisjoner.

2 kommentarer
Print Friendly, PDF & Email

Angrende aktivist utleverer den hviterussiske opposisjonen på tv

Den 3. juni viste hviterussisk tv et intervju med opposisjonsaktivisten Roman Protasevitsj, 26-åringen som sammen med sin kjæreste ble pågrepet i Minsk 23. mai i år etter en mye omtalt aksjon mot et passasjerfly på vei fra Athen til Vilnius. I intervjuet fortalte Protasevitsj – som erklærte at han angret på sin politiske virksomhet og ønsket å gjøre opp for seg – utførlig om den hviterussiske opposisjonens virksomhet.

Protasevitsj intervjues på hviterussisk tv.

Se intervjuet her.

Intervjuet ble innledet med at Protasevitsj forsikret om at han var blitt korrekt behandlet etter arrestasjonen, og at han frivillig hadde gått med på å la seg intervjue.

Deretter erklærte Protasevitsj at han ikke var i tvil om at det var medlemmer av opposisjonen som hadde fremprovosert pågripelsen av ham siden han ikke hadde fortalt noen om den planlagte flyreisen fra Athen til Vilnius inntil han like før flyets avgang hadde avslørt den på en  intern chat. Han sa også at han på dette tidspunkt hadde en privat konflikt med en av opposisjonslederne, Daniil Bogdanovitsj.
________________________________________________________________________________
Innlegget er hentet fra Kaleidoskop
________________________________________________________________________________

Når det gjaldt hans virke for opposisjonen, sa Protasevitsj at han ved hjelp av nyhetskanalen Nexta, som han hadde vært redaktør for, hadde oppfordret til voldelige demonstrasjoner og opptøyer. Derimot benektet han å ha vært involvert i prosjektet ”Hviterussisk svartebok”, en nettbasert liste over personer som er lojale mot de hviterussiske myndighetene, som ikke bare har resultert i grove trusler mot disse personene, men også i drapsforsøk og andre terrorhandlinger.

upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/d/de/Svi...
Svetlana Tikhanovskaja

Protasevitsj erklærte videre at opposisjonen åpenbart var finansiert, støttet og ledet av eksterne krefter, heriblant vestlige etterretningstjenester. ”Mye av det vi holdt på med må ha vært organisert av spesialister. Men hva er den hviterussiske opposisjonen spesialister på, bortsett fra hvitevasking av penger?” Han sa også at Lituaen og Polen ble belønnet politisk av det han kalte det kollektive Vesten for sin støtte til den hviterussiske opposisjonen. Samtidig sa han at han visste lite konkret om hvordan opposisjonen var finansiert siden han aldri var blitt innviet i dette.

Om Svetlana Tikhanovskaja, den mest kjente av opposisjonslederne og opposisjonens kandidat ved presidentvalget i 2020, sa Protasevitsj  at hun var villig til å godta et voldelig kupp i Hviterussland. Han sa også at opposisjonen hadde knyttet kontakter til høytstående hviterussiske militære som mot høy betaling, og evakuering av deres familier, var villig til å delta i et kupp.

Om forholdet mellom opposisjonslederne sa Protasevitsj at dette var preget av konflikter om penger og posisjoner, og at samtlige av opposisjonslederne levde et luksusliv i Polen eller Litauen.

Russiske «nihilister» for 150 år siden. Mentalt atskiller dagens hviterussiske opposisjon seg knapt fra disse.

Når det gjaldt hans eget forhold til opposisjonen erklærte Protasevitsj at han etter hvert hadde mistet troen på opposisjonens oppfordringer til demonstrasjoner og protester siden det var åpenbart at vanlige hviterussere var gått lei av opposisjonens aksjoner. Denne manglende tiltroen til opposisjonens etablerte form for virksomhet hevdet han at hadde resultert i konflikter med flere av opposisjonslederne som mente at demonstrasjoner var nødvendig for å frembringe sanksjoner som kunne ødelegge den hviterussiske økonomien og dermed frembringe et regimeskifte i Hviterussland. Disse konfliktene skal ifølge Protasevitsj ha blitt så skarpe at han våren 2021 var i ferd med å bli presset ut av stillingen som redaktør for Nexta.

Selv virket Protasevitsj – i motsetning til da han ble vist frem på tv like etter pågripelsen – rolig og avslappet under intervjuet. Da intervjueren, den hviterussiske stjernejournalisten Marat Markov, konfronterte ham med hans tilknytning til den høyreekstremistiske militsen Azov og deltakelse i krigen mot den opprørske befolkningen i Øst-Ukraina i 2014–15 – samt med det forhold at myndighetene i Folkerepublikken Lugansk ønsket å få ham utlevert så han kunne tiltales for krigsforbrytelser – brøt han imidlertid sammen. Og intervjuet endte med at en gråtende Protasevitsj – som var blitt spurt om hvordan han klarte å sove  med alt det han hadde på samvittigheten – bad om tilgivelse for det gale han hadde gjort og lovet fullt samarbeid under etterforskningen.

Ifølge Markov hadde originalopptaket av intervjuet vært på over fire timer. Men av hensyn til den pågående etterforskningen mot Protasevitsj kunne bare et utdrag vises på tv. Det vil derfor kunne komme ytterligere avsløringer av den hviterussiske opposisjonens virksomhet i tilknytning til den kommende rettssaken mot opposisjonsaktivisten. Det som kom frem under det redigerte intervjuet, var imidlertid mer enn tilstrekkelig for å tegne et alt annet enn flatterende bilde av opposisjonen hvis ledere fremstod som maktsyke, grådige og kyniske personer som i samarbeid med fremmede etterretningstjenester og andre utenlandske miljøer var villige til å trekke vanlige mennesker inn i terror og voldshandlinger for å virkeliggjøre sine ambisjoner.

Forsidebilde: Nikola Johnny Mirkovic

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.

2 kommentarer. Leave new

 • Tor Larsen
  6 juni 2021 19:27

  Uansett hva og hvem vesten støtter i Russisk interessesfære så har støtten aldri noe med demokrati og demokratiforkjempere å gjøre. Vesten er ikke interessert i demokrati, bare i å utnytte begrepet som et reklametriks, for Vesten støtter ikke engang demokrati i Vesten. Det ville vært en katastrofe for maktmeglerne dersom landene skulle oppleve reelt demokrati og ikke som nå en fascistisk sammensmelting av stat og konsern.

  Svar
  • » Det ville vært en katastrofe for maktmeglerne dersom landene skulle oppleve reelt demokrati»

   Politikere i Norge (vesten generelt?) er lite interessert i at folk engasjerer seg.
   Og folk engasjerer seg mindre og mindre. Det er det triste.
   Vi/folk kaller det demokrati.. Men et demokrati betinges av at folk engasjerer seg, – og at man har en fri presse.

   Når Norge/norske «politikere» går til angrep på andre nasjoner som ikke har angrepet oss, med våre «forsvars»midler , -og uten at folk/media reagerer og roper DØM DRAPSMENNENE, så er det noe galt med den norske folkesjelen/kulturen.

   Dette er trist. Trist. – Og farlig.

   Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Fill out this field
Fill out this field
Skriv inn en gyldig e-postadresse.

Neste innlegg

Oljen:

Energikilden som er avgjørende for et moderne samfunn.

Forrige innlegg

Videosamtale:

Skal norske borgere ha færre rettigheter enn russiske opposisjonelle?

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.