POSTED IN Norge

En gründer innen reiseliv:

Livsverk raseres nå.

3 kommentarer
Print Friendly, PDF & Email

De tiltakene regjeringen har satt i verk rammer mange som har slitt med å etablere mindre bedrifter. Mange av dem har allerede store problemer. Særlig innen reiseliv er det nå fullstendig stopp. Innlegget under er hentet fra facebook-siden til en av de som har etablert en mindre turist-bedrift i Aurland kommune. Hennes reaksjon og fortelling tror jeg svært mange andre deler, men de slipper ikke til i de store mediene, særlig ikke i NRK som nå opptrer som en kanal fra land vi har sett med forakt på tidligere.

Jeg har lagt til overskrift og bilder.

Knut Lindtner

Finnes det ingen andre løsninger enn 500 000 i arbeidsledighet?

Av Tone Rønning Vike

Gründer og tidligere journalist.

Ok, da kommer jeg som aldri har stemt på høyresida krypende ut av skapet. Ikke som Bolsonaro, selv om jeg er klar over at det er lett å ty til karakteristikker,  men rett og slett for å si: kan det finnes andre løsninger å stanse spredningen av koronaviruset på enn å sende snart 500 000 nordmenn ut i arbeidsledighet? Legge livsverk og hjørnesteinsbedrifter i grus? Må man stenge ned alt? Selv i bygder der det ennå etter sigende ikke er ett eneste smittetilfelle? I dag leste jeg at vi KANSKJE kan ha hatt viruset, men «symptomene er så små at du egentlig ikke vet det». Jeg vet selvsagt at noen blir veldig syke, det har vært mange nok saker, jeg vet at viruset tar liv, og jeg vet at de eldre og de blant oss med underliggende sykdommer har høyere risiko for å dø. Det er derfor vi er villige til å bli med på «dugnaden», selv om den er noe skeivfordelt. 

Hentet fra bedriftens hjemmeside, 292Aurland.

Var det noen som forrige helg leste samfunnsmedisinerne Tonje Braaten og Eiliv Lund ved UiT i DN med følgende overskrift: «Koronaepidemien synes ikke å true den norske befolkningens helse»?  Nedstengningen av Norge og de mest inngripende tiltak i fredstid kom blant annet fordi myndighetene ville unngå å komme i samme situasjon som Italia. For en helsearbeider i akuttmottak som mottar tusenvis av syke slik vi har sett på nyhetene, fortoner dette seg forståelig nok som en katastrofe og «krig» . Men Norge er IKKE Italia. Den norske bybefolkninga er halvparten så gamle som bybefolkninga i Italia , og dette viruset rammer som kjent de eldste hardest. Vi er ikke like sosiale som italienerne, selv om vi liker å tro det, vi bor ikke oppå hverandre, og der det i Italia bor 210 i snitt pr kvadratkilometer, bor det her til lands: 14. Det er ganske annerledes. (Wuhan 20 000, Milano 7000 pr kvadratkilometer, Oslo 3000) 

Vi har ikke i like stor grad av multiresistente bakterier som Italia og Spania (Norge: en prosent, Italia: 34). Disse er en bakenforliggende årsak til at så mange dør av Covid-19 i Spania og Italia. I sum: «lav dødelighet av koronavirus i Norge skyldes sosiale og medisinske særforhold som beskytter befolkningen.»

Ja, det stod så.

Døden er en del av livet. Det dør mange mennesker hele tiden. Bilde v/Anton Darius

Hvorfor sitter dere alle så stille i hver deres stue? Selv drevne pressefolk sprer frykt og unnlater å komme med fakta, som at det hvert år dør 900 i influensa i dette landet, i skrivende stund er 57 døde av korona. Under influensa-epidemien i 2018 døde 1400, vi hadde 142 000 sykehusinnleggelser. Vi visste ikke om døden blant oss da, samfunnet gikk sin gang. Ser man disse tallene  i forhold til land med større befolkning, gir dessverre de høye dødsratene mening. Er vi så fremmedgjorte døden i vårt samfunn at vi tror at vi kan stanse den?

Og hvor er venstresida? Hva med aleneforeldrene som skal drive hjemmeskole, som må skjøtte jobben sin i transport, eller butikk og ikke har hjemmekontor og en Mac til hvert barn?

Hvorfor er hyttefolket quislinger når Preben Aavitsland i FHI tvert i mot sier det er en god ide å stanse spredningen av viruset ved å spre folk? Får du snue og feber går det faktisk an å kjøre hjem. Hvorfor er skolene stengt når FIH stilte spørsmålstegn ved effekten av det?

 

Bergen sentrum fredag 3. april kl 1349, altså midt på dagen. En spøkelsesby. Er det det vi får nå?

Frykten har lammet den frie tanken, eller kan det også tenkes at Norge, der bare Danmark har flere ansatte i offentlig sektor i verden, tilpasser seg denne nedstengningen så lett fordi de fleste vet at lønna kommer dalende, akkurat like fyldig som forrige måned, at det ikke er så vanskelig på hjemmekontoret med hjemmeskolen når du er offentlig ansatt og ikke har en bedrift du skal redde, eller miste? 

Musestille og redde, men ikke stille når det gjelder å plukke opp telefonen til politiet og melde ungdommer som spiller fotball på ei løkke, eller et hyttebesøk i grisgrendt strøk der det bor to personer pr kvadratkilometer. Dette viruset smitter også angiveri og er de engsteliges gallamiddag.

Mange mennesker som er alvorlig syke må nå vente på behandling p.gr. av korona-syke. Bilde v/Arseny Toguler.

Jeg vet at alt dette er som å banne i kjerka (veldig glad for at Ola Borten Moe gjorde det i torsdagens VG og Nils Arne Eggen i gårdagens), vet at det er å tråkke i salaten også, og det som verre er, men jeg er skremt over denne knugende enigheten om hvordan landet er stengt ned på. Skremt av at det nå dør mennesker som ikke får behandling fordi sykehusene, med GOD kapasiet, venter på koronasmittede. På vårt nærsykehus er det ennå ikke en enste koronapasient så langt. Og vi bor i en koronafri kommune, tro det den som vil.

Jeg ønsker absolutt ingen døde, men jeg ønsker at vi i stedet for nedstengning isolerer de smittede og syke, de gamle og de med alvorlige underliggende sykdommer. Jeg ønsker at vi får testet oss mer slik at vi kan gjøre som Sør-Korea, ta våre forhåndsregler, unngå store forsamlinger, og erkjenne at uten økonomi har vi heller ingen helsevesen.

Hvem er det Erna Solberg vi-er seg med? Bildet fra Wikipedia.

 

Erna Solberg sier at «noen kommer til å miste livsverkene sine, men vi skal komme oss gjennom dette». Hvem er «vi»? Skal jeg og tusen andre med meg miste livsgrunnlaget vårt og år med nedlagt blodslit for å få gründerbedrifter opp og stå, må vi vite at denne dugnaden og den som kommer, er fattet på riktige beslutninger. Nå holder regjeringa disse rapportene hemmelig. Demokratiske prosesser er ikke så viktig lengre. Regjeringa anslo 15 000 permitteringer første dag de stengte landet, vi er nå oppe i 400 000 ledige og statskassa står åpen. Visste de hva de satte i gang? Var det ikke de oljepengene vi skulle bruke på generasjonene etter oljen? De vi dro opp stigen for? Nå raser det ut noen jernbanestrekk i døgnet, før kranglet vi i tiår om pengebruken på noen meter.

Jeg har vært grunder i fem år og står for en forsvinnende liten andel av verdiskapinga i Norge, men det har verdi for meg, for familien vår, for våre ansatte, for gjestene våre, leverandørene og det skaper ringvirkninger i lokalsamfunnet. Og jeg tør påstå at det bidrar til et mangfoldig Norge. 99 prosent av bedriftene i Norge er små og mellomstore.

På det personlige plan har oppbygginga av reiselivsbedriften 29|2 Aurland vært en kreativ og idealistisk fest, men den har kostet både helse, penger og vett (vettet var kanskje litt begrensa før vi startet, ellers hadde vi nok aldri gitt oss i kast med dette),  men mest av alt har det kostet dyrebar tid med ungene som jeg aldri får tilbake. Endelig var vi over de fem første harde åra, der bare tre av fem gründere kommer helskinnet ut. Vi hadde begynt å ansette folk i helårsstillinger, ikke mange, men en revolusjon i forhold til de første oppstartsårene som krevde egeninnsats fra tidlig til seint. Seks av ti reiselivsbedrifter står nå i fare for å gå konkurs. Vi skal ikke bli en av dem, og jeg gir meg ikke, «eg stend eg, seddu», men jeg må vite: at det er tenkt fritt, og nok, før alt går i knas.

Bilder m/kommentarer v/Knut Lindtner

Forsidebilde v/Joshua Earle

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.

3 kommentarer. Leave new

 • I Norge har man valgt en løsning med masse-permitteringer. I Danmark og Tyskland har man derimot valgt en løsning med å gi lønnstilskudd til de bedrifter som sliter økonomisk (altså at de ansatte fremdeles kan være i jobb, men at en stor delen av lønnen betales av staten). Dermed kan mye av den økonomiske aktiviteten opprettholdes til tross for sviktende omsetting og usikkerhet. Den norske løsningen med masse-permisjon kan komme til å forsterke den økonomiske nedturen ved at det skapes unødvendig stopp og krøll i selve produksjonskjeden. Løsningen med masse-permisjon (inkl forbud mot å jobbe) passer trolig mye bedre for de økonomiske krisene man hadde på slutten av 1800-tallet og i 1930-åra. Det blir nå som å kjempe i en krig med bruk av våpen som er fra forrige krig.
  Og så kunne man i tillegg ha gått for forslaget til Kalle Moene om å innføre midlertidig borgerlønn i Norge for de med lav inntekt (dette hadde trygget manges inntekt og kunne også ha stabilisert etterspørselen).

  Svar
 • Dette skulle myndighetene har gjort, hvis de var kompetente.

  « For å forsikre oss om at alle våre kunder til enhver tid har tilgang til både nødvendig og nyttig informasjon, innfører vi nå fri databruk for ti utvalgte nettsider frem til 15. mai 2020. Det innebærer at kundene ikke anvender noe av datapakken sin ved å gå inn på disse sidene. « ( fra https://www.ice.no/ice-magasinet/fri-databruk-med-ice )
  Hvis dataene på nettsidene hadde blitt fagfellevurdert, i det minste.
  Også helst vurdert av et folke-panel, siden statsansatte fagfolk er lite å stole på. ( Bukken og havresekken)
  Folk som ville unna trengselen i storbyer burde oppfordres til å dra på hytta. ( for alles vel/redusering av trengsel) Men med beskjed om at de bør ha resurser til å komme seg hjem sjøl ( 2 stk. med sertifikat?) eller deponere et beløp for å bli hentet ( med helikopter?) til hjemkommunen ved behov.

  Svar
  • Matbehov på hytte ville greit bli besørget av stedets dagligvarehandlere ved å få bestilling/betaling og frakt til hytta. Dette ville også redusere trengsel i byenes gater og butikker.

   Alle bedrifter som fikk beskjed om å stenge skulle slippe statlige avgifter/skatter i perioden.
   Alle personer i permisjon får beskjed om at renter og avdrag låses til perioden er over, slik at bedrifter og enkeltpersoner ikke kom i økonomisk uføre. Dette i stedet for fordyrende statlige « bevilgninger.»
   Alle avgifter/mva. på strøm og matvarer skulle stoppes til perioden er over, av samme grunn.

   Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Fill out this field
Fill out this field
Skriv inn en gyldig e-postadresse.

Neste innlegg

Liberalismens og krisetiltakenes resultat:

Nattsvart i Europa. God Natt!

Forrige innlegg

Ny opptrapping mot Venezuela:

Trump beskylder Venezuelas president for narkotrafikk.

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.