POSTED IN Helse

En gladhistorie fra helse-Norge.

Fikk kontroll på psoriasis med D-vitaminer.

1 kommentar
Print Friendly, PDF & Email

Psoriasisen som forsvant

Da psoriasisen ble så ille at blodet rant og neglene begynte å falle av, prøvde han D-vitamin. Da forsvant psoriasisen.

Innlegget er hentet fra Mer D-vitamin!

Våren 2021 var den da 59årige nordmannen så plaga av psoriasis at negler begynte å ramle av fra både fingre og tær. Han våknet ofte på blodige laken om morgenen fordi huden var hardt rammet. Da kom han over informasjon om D-vitamin og psoriasis gikk til storinnkjøp av D-vitamintilskudd. Etter fire uker med daglige D-vitamintilskudd begynte psoriasisen gradvis å bli borte.

Mannen vi har intervjuet her, ønsker ikke å bli identifisert med navn og bilde. Han forteller gjerne om prosjektet sitt, men D-vitamin er omstridt. Å stå fram med navn og bildet på denne historien kan blir tidkrevende, frykter han. Vi kaller ham Knut, for enkelhets skyld.

I forhold til forskningen han leste om, var ikke D-vitamindosene Knut tok så veldig store. Han startet med 10.000 IE vitamin D (250 mikrogram) pr. dag våren 2021 og fortsatte med det over sommeren. Psoriasisen forsvant gradvis.

Like artig var det også med alle «småplagene», som også forsvant i løpet av den første sommeren med D-vitamin.

«Jeg leste for eksempel at hard hud under føttene forsvinner når du øker D-vitaminnivået. Det stemmer for meg. Det opplevde jeg som veldig rart. Jeg leste også at øyet er dekt av et tynt lag med hudceller, som også trenger D-vitamin for vedlikehold. Det tror jeg på, for jeg begynte fort å se klarere etter at jeg økte D-vitaminnivået. Noe merkelig var det å oppleve at dybdesynet ble så forandret. Jeg kunne også drikke pils til maten igjen den sommeren. Før ble jeg skikkelig uggen hvis jeg spiste og samtidig tok en øl. Det var knall å kunne ta en kald pils igjen», gliser han.

Knut løfter også fram bedre luktesans som en liten funfact fra D-vitaminprosjektet.

«Nå kan jeg kjenne lukter som jeg ikke har kjent på 40 år. Det stemmer også med det jeg har lest om D-vitamin og sanseceller,» sier han.

Merker endring i psyken

At økningen i D-vitaminnivået har positive bivirkninger på psyken har han også erfart.

«Jeg har aldri sett på meg selv som deprimert, men erfarte noe veldig hyggelig med høydose D-vitamin. Det var som om det på en måte lettet en liten morgentåke som gjorde hverdagen mye mer glederik. Det er klart at fremtidsutsiktene som en person kronisk plaget av psoriasis og reumatisme ikke er hyggelige, så det skjedde en del med min hverdagsglede i takt med at jeg ble bedre og bedre.»

Knut mener selv at både kroppen og hodet har slått seg mer til ro i takt med at han har økt D-vitaminnivået.

«Jeg lyktes aldri med å sitte stille på skolen og lære noe. Jeg hadde konstant tankeflukt og fikk ikke med meg mye. Men jeg har drevet egen bedrift og lyktes greit med det, selv om skolen var et mislykket prosjekt for meg. Det der er helt borte etter at jeg begynte med D-vitamin. Nå kan jeg være til stede der jeg er. Jeg kan sitte i ro og glede meg mer over livet. Det er kjempehyggelig å oppleve.»

Triplet dosen

girl in blue sleeveless dress holding yellow flower
Luktesansen ble også bedre

September 2021 opplevde Knut at psoriasisen begynte å blomstre opp igjen. Det løste han ganske enkelt ved å triple dosen.

«Når jeg er ute i sola om sommeren, produserer kroppen D-vitamin selv. Derfor kom det ikke som noen bombe at psoriasisen blomstret opp da november-mørket var et faktum. D-vitaminproduksjonen i huden var borte. Så jeg økte den daglige dosen fra 10.000 til 30.000 IE (fra 250 til 750 mikrogram), inspirert av en forskningsartikkel fra Brasil som det var henvist til på nettstedet enebak.no. Da var psoriasisen helt borte igjen etter få uker.» sier han.

Dosen på 30.000 IE vitamin D pr. dag holdt han ved like i nesten et halvt år, frem til april 2022. Da reduserte han til 20.000 IE pr. dag fram til sola begynte å skinne for alvor. I juni i år gikk han ned på 10.000 IE pr. dag, slik han gjorde forrige sommer.

«Jeg har jo oppfattet det slik at D-vitamin er som «dieselen» som driver de forskjellige «anleggsmaskinene» i immunforsvaret. Dette har vært beskrevet i vitenskapelig forskning i 40 år og er ikke omstridt. Vitenskapelig litteratur beskriver hvordan immunforsvaret MÅ ha D-vitamin for å kunne produsere immunceller. Når jeg har fibromyalgi, reumatisme i ledd OG psoriasis, da forteller det meg at immunforsvaret mitt ikke fungerer godt nok. Derfor økte jeg dagsdosen til 50.000 IE vitamin D pr. dag da jeg kjente at nesen tettet seg og jeg fikk vondt i bihulene. Etter et par dager var det nærmest helt borte. Det overrasket ikke meg i det heletatt, ut fra det jeg har lest.» sier han.

Uventede testresultater

For et år siden gikk han for første gang til lege for å sjekke D-vitaminnivået. Resultatet var da 186 enheter (nmol/L). Nå har han nettopp vært innom legen og målt igjen, etter et å ha levd i månedsvis med det som må kunne kalles store overdoser med D-vitamintilskudd.

«Jeg var spent. Det må jeg bare innrømme. Jeg har jo lest advarslene. Og jeg ble veldig overraska da jeg fikk se resultatet. Ut fra alt jeg har lest om hvor farlig D-vitamin er, hadde jeg trodd at blodverdiene mine lå LANGT over det som er definert som D-vitaminforgiftning. Jeg hadde jo spist både 20- og 30.000 IE D-vitamin daglig i månedsvis og hele 50.000 IE (1.250 mikrogram) pr. dag siste uka før jeg ble testa. Og så kom resultatet fra legen tilbake og sa at jeg har D-vitaminnivå på 280. Hvordan er det mulig? Jeg er nesten 100 enheter unna nivået som medfører fare for forgiftning og kalsiumnivået er innenfor normalverdier» undrer han.

Knut er bevisst på at han eksperimenterer med D-vitamin. Selv om han har vitenskapelig belegg for at D-vitamin kan virke positivt på psoriasis, vet han ikke hva som er hans personlige grense for inntak. Selv mener han at forsøket er lærerikt.

«Det er artig å ha testet dette på seg selv. Det er min subjektive oppfatning, som en bekjent som er indremedisiner sa. Han om det. Målingene av blodkjemien min sier sitt og plagene mine er marginalisert kraftig. Jeg vil ikke anbefale absolutt alle å ta så høye doser. Ver jo forskjellig når det gjelder hva immunforsvaret har å jobbe med. For meg har dette vært helt, helt riktig. Mitt immunforsvar trenger store tilskudd med D-vitamin. Andre sitt trenger kanskje mye mindre. At D-vitamintilskudd er noe som må testes individuelt, det er jeg helt overbevist om,» sier han.

Vår 60-åring ønsker ikke å stå fram med navn og bilde når han forteller om D-vitaminprosjektet sitt. Han ser ikke for seg at han har tid til å fronte en sånn sak, men håper at denne artikkelen vil kunne bidra til å hjelpe noen. Han har gjentatte ganger merket at temaet D-vitamin er for kontroversielt.

«Litt som da man på 80-tallet fortalte folk hvor farlig det var å røyke, med omvendt fortegn», sier han.

Sikkerhetsfakta om D-vitamintilskudd

I rapporten «Vitamin D i Norge» fra 2018 sier Helsedirektoratet følgende om gjeldende sikkerhetsanbefaling for D-vitamininntak (side 9):

UL (Upper Level = øvre trygge dagsdose for alle over 11 år) vitamin D er 100 mikrogram/4.000 IE.

NOAEL (No Observed Adverse Effects Level = øvre daglige dose uten observerte negative helseeffekter) vitamin D er 250 mikrogram/10.000 IE.

Kilde: https://www.helsedirektoratet.no/rapporter/vitamin-d-i-norge-behov-for-tiltak-for-a-sikre-god-vitamin-d-status (PDF til nedlasting.)

Dette betyr at det er erklært trygt for alle voksne med et daglig inntak av vitamin D på 100 mikrogram (4.000 IE). Det er heller aldri observert negative helseeffekter fra daglig inntak på 250 mikrogram vitamin D over tid. Hvis du greier å pådra deg negative helseeffekter av daglige doser på 250 mikrogram vitamin D, havner du trolig i læreboka.

Her kan du lese mer om forskningen Knut fant om psoriasis og D-vitamin:
https://www.enebak.no/?s=psoriasis

Forsidebilde: Samsung UK

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.

1 kommentar. Leave new

  • Jeg gjorde dette selv. Hadde 327 nmol/ D3 på det meste. Må presisere at jeg spiste mat med lavt kalsium innhold for sikkerhets skyld. Det er anbefalt. Jeg merket lite eller ingen effekt på mine helseproblemer. Nå skal det sies at jeg på den tiden stod på en svært farlig medisin( Subutex 8 mg) Gikk av den etter 20 års bruk for 13 uker siden nå. Mener bestemt at medisinen gjorde meg syk. Har nå fått behandling med BioResonans- og Fotsone-terapi. Jeg merker store forbedringer etter det. Godt å komme til noen utenfor «helse»vesenet som vet hva de driver med. Forøvrig har jeg blitt mer og mer skeptisk til vitaminer. De fleste av dem er syntetiske og det brukes parafin i produksjonsprosessen. Det tilsettes ofte også farlige tilsetningsstoffer som f. Eks. titandioksid. De fleste vitaminer produseres dessuten arv legemiddelindustrien. Det finnes selvsagt unntak. Enkelte typer/merker kan ha noe for seg i ett begrenset tidsrom, men mangler løses best med å spise mest mulig naturlig oppdrettet animalsk mat. Min nye filosofi nå er å få i meg mat med gode bakterier og næring. Spiser kjøtt, fisk, fett, egg, gule og hvite oster(upasteurert av rå fåremelk er en favoritt. Egg spiser jeg rå og starter hver dag med Biff Tartar. Det metter på en helt annen måte da det er ren næring og inneholder alt kroppen trenger. Man får i seg masse bredspektret D vitamin i animalsk mat. Det er oppdaget over 250 forskjellige typer D vit. som kroppen har behov for. D3 er bare en av disse og fremstilles som sagt syntetisk. Noen forskere mener at D3 fortrenger mange av de andre og at det på sikt kan skape ubalanser. Bruk heller naturlige animalske råvarer for å bli frisk er mitt råd. Ha en godt nyttår!

    Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Fill out this field
Fill out this field
Skriv inn en gyldig e-postadresse.

Neste innlegg

Unngå Frankenstein-mat!

Kunstig fremstilt melk skal erstatte meieriprodukter og morsmelk

Forrige innlegg

Den franske X-presidenten bekrefter x-kansler Merkels beskrivelse av hensikten med Minsk-avtalene:

De var ikke ment som varige fredsavtaler men for å kjøpe tid for opprustning.

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.