POSTED IN Krig-fred, Norsk politikk

En drone med eksplosiver ble funnet ved North Stream 1 allerede i 2015.

Ble en norsk drone brukt til sabotasjen?

5 kommentarer
Print Friendly, PDF & Email

Drone med eksplosiver ble funnet ved Nord Stream 1 i 2015

Av Jan Herdal

En drone med eksplosiver ble under rutineundersøkelser oppdaget ved den russiske gassrørledningen Nord Stream i 2015 i svensk økonomisk sone, og ble uskadeliggjort av det svenske forsvaret. Dronens nasjonalitet ble aldri kjent.

Saken ble omtalt i spesialmagasinet Pipeline Technology Journal, men fikk aldri særlig offentlig oppmerksomhet, og er i dag glemt. Tilfeldig?

Av en kortfattet pressemelding fra Nord Stream AG framgår at det svenske forsvaret desarmerte ladningen ved Nord Streams Linje 2 tross vanskelige forhold. Selskapet takker for rask og profesjonell hjelp. Ledningen ble avstengt, og kunne med dette åpnes igjen, og gassen flyte som normalt.

– Den raske og trygge løsningen etter det uvanlige funnet bekrefter effektiviteten i de operasjonelle strukturene og samhandlingen med myndigheter, skriver selskapet.

Sprengladningen ble oppdaget tett inntil (close proximity) Nord Streams linje 2 den 6. november 2015 under rutinemessige overvåkingsoperasjoner. Objektet ble funnet i svensk økonomisk sone om lag 120 kilometer fra Gotland.

Svenske myndigheter ble orientert og holdt direkte kontakt med Nord Stream AG inntil objektet var desarmert (successfully cleared), framgår det av pressemeldingen.

Dronens nasjonalitet ble aldri offentliggjort. Det hadde den nok blitt om den var russisk, og tenk deg overskriftene.

Pepe Escobar skriver i sin grundige artikkel at NATO har vært svært aktivt i utviklingen av undervannsdroner. Amerikanerne har bl.a. adgang til «langdistanse norske undervannsdroner som kan modifiseres med annet design». 

Så hvem vet, kanskje våre NATO-myndigheter har et aldri å lite lik i skapet også her?



1 har lest innlegget i dag.
Innlegget er lest totalt 848 ganger.

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.

5 kommentarer. Leave new

  • Er Norge involvert? Stadig flere mistenkte i saken. Som har typiske falsk-flagg-trekk, som at danske sensorer ved Bornholm ikke registrerte noe, svenskene desarmerte i 2015 sprengladning som åpenbert ikke var russisk, Polen vil gjerne gjøre Tyskland til kunder og selge sin gass dyrt p.g.a. gammelt hat, USA har tilgang til norske undervannsdroner. NATO-øvelser har nylig foregått i området ikke lenge før sabotasjen. Falsk flagg utført av nasjoner som ikke trenger ytre fiender, for de har ledere som Scholz og Støre til å skade folket mest mulig effektivt, gjerne med sultedød og atomvåpen.
    Krampaktig repeteres at det selvfølgelig var Putin, samme hvor ulogisk det er at han skulle ville det eller kunne få det til i den strengt overvåkede Østersjøen.

    Svar
  • Giorgio Pattarini
    3 oktober 2022 14:18

    Ikke nødvendigvis.
    Ja den Hugin fra Kongsberge er beste undervannsdrone i verden;
    men, sabotasjen trenger ikke så avansert teknologi: levere et 100kg bombe til sjøbunnen, 100m dyp.
    Kan gjøres med et liten fiskebåt faktsik. Noen sensor til å lokalisere nøyaktig røret, det trenger et 100m kabel; det er alt.

    Svar
  • Giorgio Pattarini
    3 oktober 2022 14:27

    Og, norske vil være imot sånn sabotasje pga. det avslører til hevn – det er desverre enkelt å sabotere også alle rører og kabel son bærer norsk rikdom.

    Svar
  • «Saken ble omtalt i spesialmagasinet Pipeline Technology Journal, men fikk aldri særlig offentlig oppmerksomhet, og er i dag glemt. Tilfeldig?»

    Ja, fikk saken noen oppmerksomhet i norsk media i det hele tatt?
    Det kunne jo vært morsomt om den hadde blitt funnert nå, når det er full alarm og heimhvernet skal passe på alle oljeinstallasjoner. – I en hypa krise-beredeskap. 😉

    Svar
  • Northern Light.
    4 oktober 2022 17:13

    Bloomberg: «Et av Nord Stream 2-rørene kan være uskadet», i så fall kan det sende gass til Europa.

    Av Swebbtv.
    Ett av rørene som tilhører Nord Stream 2 kan være uskadet, melder Bloomberg, etter en pressemelding fra eieren Gazprom. Den rørledningen ville da kunne frakte gass til Europa, skriver Reuters. Samtidig melder russiske medier at de skadede gassrørledningene kan repareres. Men det kan ta lang tid, et halvt år eller et år minst. Og det ville kreve spesialmaskineri, for eksempel en kran for å løfte gassledningene til overflaten.

    Forrige uke ble det sagt i tyske medier at Nord Stream trolig vil bli ødelagt for alltid. Men fra russisk side mener de at hullene kan repareres. Det er imidlertid uklart hvor lang tid det vil ta. Sannsynligvis minst seks måneder. Det er også uklart hvilke land, om noen, Russland kan samarbeide med. – Nei, det er ingen slik forståelse. Men det er en forståelse for at det må repareres, det er en forståelse for at generelt kan alt repareres igjen sa Kreml-talsmann Dmitrij Peskov, ifølge Tass.

    Forrige uke erklærte Pavel Zavalny, som leder den russiske statsdumas energikomité, at en reparasjon vil ta minst seks måneder eller et år. Ifølge ham kan det gjøres på to måter; ved å bruke en såkalt synkeboks som brukes til undervannsarbeid, eller ved å bare løfte gassledningene til overflaten. Sistnevnte ville kreve en kran med en løftekapasitet på 3000 tonn.

    – Under konstruksjonen ble det tatt hensyn til risikoen for at arbeidet ble sabotert, og følgelig ble det tatt hensyn til muligheten for reparasjoner. Av den grunn ble rørene lagt på en slik måte at de kunne heises opp. Dette vil også ta tid, teknisk utstyr, kraner, skip og så videre. Men etter min mening er det teknisk mulig. Det kan ta lang tid, ikke en måned eller to, men seks måneder eller et år, i hvert fall, sier Zavalny ifølge Tass. Men trolig er disse rørleggingsfartøyene under sanksjoner, derfor vil de ikke få lov til å brukes, påpeker Zavalny.

    Samtidig meldes det nå at en linje av Nord Stream 2 kan være uskadd. Dette etter en pressemelding fra Gazprom, som sier: «Trykket har stabilisert seg i de skadede gassrørledningene i Nord Stream-systemet. Trykket i linje A i Nord Stream 2-gassrørledningen og begge ledningene i Nord Stream 1-gassrørledningene har blitt stabilt etter hullene som oppsto, og gasslekkasjene har stoppet. Gazprom arbeider med å redusere trykket i linje B i Nord Stream 2-gassrørledningen.

    Nå pumper selskapet naturgass ut av røret. Dette vil gjøre det mulig å trygt inspisere linje B om den er intakt, og å redusere potensielle miljørisikoer i tilfelle gasslekkasjer. Hvis det blir tatt en beslutning om å starte leveranser gjennom Nord Stream 2s linje B, vil naturgass pumpes inn i rørledningen etter at systemets integritet er kontrollert og verifisert av tilsynsmyndighetene».

    Pressemeldingen betyr, ifølge Bloomberg, at «en del av det skadede Nord Stream-rørledningsnettet fortsatt kan transportere gass – men bare med den nye rørledningen som Tyskland stoppet i februar i protest mot Russlands aggresjon mot Ukraina». Selv Reuters tolker det slik: «Gazprom sier at Nord Stream 2s «B»-rørledning fortsatt kan eksportere gass til Europa dersom det ble tatt en beslutning om å starte leveranser», skriver nyhetsbyrået.

    Dette har skapt reaksjoner i sosiale medier. Noen mener at dette beviser at det var Russland som sprengte gassrørledningene. Andre mener at den potensielt brukbare gassrørledningen bør åpnes umiddelbart, for å redde Europas energiforsyning før vinteren.

    Fra swebbtv, publisert 4 oktober 2022, skrevet av Swebbtv redaksjon.
    Oversatt fra svensk, linker i orginalartikkelen.
    Orginalartikkel: ”Ett av Nord Stream 2-rören kan vara oskadat”, kan i så fall skicka gas till Europa.

    Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Fill out this field
Fill out this field
Vennligst skriv inn en gyldig e-postadresse.

Next Post

Med US-soldater på vår statsministers pressekonferanse melder spørsmålet seg.

Hvem er det som styrer i Norge?

Previous Post

Tydeligere kan det nesten ikke sies. Vi er blitt en USA-delstat.

USA-soldater på Støres pressekonferanse skal understreke alvoret.

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.