POSTED IN Filippinene

En avgjørelse må snart tas:

Velger Filippinene Kina eller USA?

0
Print Friendly, PDF & Email

Vi har på Derimot tidligere hatt flere kommentarer til utviklingen i Sør-Kina-havet om det som er i ferd med å skje der og hvorfor. Det bygges opp en spenning innad i Filippinene som er kommet i klem mellom Kina og USA. Filippinene har tidligere vært en USA-koloni og har vært en av USAs nærmeste allierte i Asia. Kina har lovet store investeringene i landet, men disse er satt på vent.

Det avgjørende spørsmålet akkurat nå er om Filippinene forlenger forsvarsavtalen med USA eller ikke. Det vil bestemme forholdet til Kina i tiden som kommer. Innad i landet er det naturligvis konflikt om retningen til landet fremover. Men Filippinene må i økende grad ta hensyn til Kina som nå har fått en dominerende rolle i Asia, både økonomisk og etter hver militært.

Filippinene mener de har fiskerettigheter i det omstridte området

Kina definerer store deler av Sør-Kina-havet som kinesisk terrotorialfarvann og har gitt beskjed om å skyte mot de som  seiler inn i området etter advarsler. Filippinene mener at dette ikke er havrettmessig avgjort og bestrider Kinas hevd.

Avgjørelsen om forsvarsavtalen vil bestemme retningen landet velger og om spenningen vil stige i regionen. USA er naturligvis redd for at Filippinene skal knytte seg nærmere til Kina.

Knut Lindtner

Filippinene går inn for å styrke sin marine tilstedeværelse i Sør-Kinahavet.  

Enda et tegn på økende spenninger i området

Filippinas nye militære sjef sier at Manila vil trappe opp marinens tilstedeværelse for å beskytte fiskere etter at Kina har bedt kystvakten om å skyte på båter i territorialfarvannet de hevder å ha retten til.

Manillas kunngjøring kommer i en tid med økende spenninger i regionen og med to amerikanske flåtestyrker i Sør-Kinahavet med felles øvelser akkurat nå.

Filippinene har insigelser mot seg en ny ”horribel” kinesisk lov som trådte i kraft 1. februar som gjør at kystvakten kan åpne ild mot fartøyer som seiler inn i farvannet Beijing krever å ha for seg selv.

Filippinene understreket også at deres innbyggere ikke drar til disse farvannene for å føre krig, men for å tjene penger.

Generalløytnant Cirilito Elola Sobejana er en filippinsk general (Fra Wikipedia)

«Vi vil øke vår synlighet gjennom utplassering av flere marine enheter, men jeg vil også gjøre det helt klart at vår marine tilstedeværelse ikke er for [å] føre krig mot Kina, men å sikre vårt eget folk,» sa generalløytnant Cirilito Sobejana i et media orientering i Manilla.

Kinas ambassade i Manila svarte ikke umiddelbart på generalens kommentarer, men i forrige uke kommenterte de den nye kystvaktsloven på sin Facebook-side og kalte den en «normal innenlands lov legitimert i det aktuelle lovverket til Kina.»

Kina, Vietnam, Filippinene, Malaysia, Indonesia og Brunei har konkurrerende territorielle og overlappende krav til den ressursrike regionen Sør-Kinahavet. Det er også en viktig internasjonal vannvei.

Oversatt av: J Bjoerkmo

Forsidebilde: Toa Heftiba

https://www.rt.com/news/515042-philippines-china-sea-navy/

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Fill out this field
Fill out this field
Skriv inn en gyldig e-postadresse.

Neste innlegg

Når kjønnsforvirringen blir total:

Mor og far eksisterer ikke lenger.

Forrige innlegg

Nye aggressive tiltak av den nye USA-regjeringen:

CIA får på nytt en sentral posisjon for utenrikspolitikken.

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.