POSTED IN EU, USA

Forsøket feilet.

En amerikansk trojansk hest ble forsøkt plassert i EU.

5 kommentarer
Print Friendly, PDF & Email

Av Daniel Ducrocq

Nominasjon av Fiona Scott Morton som sjeføkonom i EUs Generaldirektorat for konkurranse har skapt uro og utløst protester fra flere hold, skrev AFP den 13 juli.

For å forstå uroen, må en først tilbake til Romatraktaten av 1957 som fortsatt er det grunnlaget den europeiske unionen er tuftet på.

Ett av de grunnleggende mål for «det europeiske felleskapet» står å lese i traktatens artikkel 3A: «iverksettelsen av en økonomisk politikk som bygger på en nær samordning av medlemsstatenes økonomiske politikk (…) og som føres i samsvar med prinsippet om en åpen markedsøkonomi med fri konkurranse.» (min uthevelse)

For å påse at prinsippet om fri konkurranse blir respektert, ble Generaldirektoratet for konkurranse (Directorate General for Competition) opprettet i 1958. Direktoratet er EUs forfatningsorgan som skal sikre at markedet fungerer i tråd med unionens grunnleggende prinsipp om fri konkurranse. Direktoratet er en instans med stor autoritet og som de siste årene har bøtelagt flere dataselskap for å ha misbrukt sine dominerende posisjoner på markedet.

En kontroversiell kandidat

Hvorfor har nominasjon av Fiona Scott Morton til en av EUs nøkkelstillinger skapt uro og utløst protester?
Fiona Scott Morton er nemlig amerikansk statsborger, tidligere medlem av Obamas administrasjon, tidligere sjeføkonom for USAs Justisdepartementets antitrustavdelingen, og konsulent for Amazon, Apple og Microsoft.
Reaksjoner lot seg ikke vente på, skrev AFP:

«Det er uhørt å ville ansette en amerikansk lobbyiste for GAFAM (Google, Apple, Facebook, Amazon, Microsoft) på et tidspunkt hvor EU endelig har bestemt seg for å begrense deres maktposisjoner» (Geoffroy Didier, medlem av den konservative gruppen i EU parlamentet).»

«Regulering av digitalsektoren er av stor betydning for Frankrike og for Europa. Kommisjonen må vurdere på nytt denne nominasjonen».
(Catherine Colonna, Frankrikes utenriksminister)

Også innad i selveste EU kommisjonen ble det reaksjoner. Fem kommissærer har adressert et brev til Ursula von der Leyen hvor de oppfordrer til en ny vurdering av nominasjonen av Fiona Scott Morton til en av unionens nøkkelstillinger.

Une Américaine à un poste clé de l’UE, Paris demande à Bruxelles de revoir son choix

Kandidaturet trukket tilbake

Reaksjonene ble til slutt så omfattende at Fiona Scott Morton trakk sitt kandidatur (onsdag 19 juli). De fleste europeiske mediekanaler hevder at det er primært den franske regjeringen som har presset frem hennes avgjørelse. Noen anklager Macron for ikke mindre enn «å kaste EU ut i kaos etter at en amerikansk økonom ble tvunget til å avvise toppjobbtilbudet».

Macron throws EU into chaos as US economist forced to reject top job offer

Midt i ferietiden (når oppmerksomheten rundt politikk er laber) ble det satt i gang en nominasjonsprosedyre (som har fått kritikk for å være for hastig) med sikte på å ansette fra 1. september en kontroversiell kandidat i en nøkkelstilling. Nominasjonen av Fiona Scott Morton er uttrykk for et ønske om å binde EU tettere mot USA. Kommisjonens leder Ursula von der Leyen, noen kommissærer og noen regjeringer i EU arbeider for denne linjen. Andre ønsker fortsatt «et selvstendig Europa», som Macron, arving av en Gaullist-tradisjon.

Det er sannsynlig at vi vil i fremtiden se mer av splittelsen mellom disse to linjene som er et eksistensielt spørsmål for unionens fremtid.



1 har lest innlegget i dag.
Innlegget er lest totalt 531 ganger.

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.

5 kommentarer. Leave new

  • Vi må innse at USA ikke er Europas venn, vi er bare en samling undersåtter. USA har faktisk ingen venner, bare vasallstater og fiender. Vi bør derfor se mot øst i stedet for vår sedvanlige underkastelse overfor USA og EU.

    Svar
    • Torfinn Slettebø
      25 juli 2023 13:47

      Dagens beste kommentar! Noreg er skakk-køyrt av underkasting mot vest og krig mot aust. Det må vera råd å finna ein mellomveg, det vil seia normale tilhøve til alle land. Då må me ut av Nato og EØS. Stoda i dag er unormal og usunn.

      Fiendskapen vår mot Russland vil i beste fall kosta oss mykje og vel fortent ugreie.

      Svar
  • Vi/Norge har (hadde) vår egen trojanske hest. En positiv sak visstnok, – i følge hesten:

    ‘For tiden leser jeg «Min historie» (2016) av Jens Stoltenberg. På side 127 sier han at EØS-avtalen «har vært en trojansk hest inn i norsk strukturkonservatisme. Avtalen har tvunget oss til å gjennomføre omstillinger det ellers ikke hadde vært mulig å få tilslutning til».

    «Trojansk hest» brukes vanligvis om inntrengere eller infiltratører med skumle hensikter. Om fiender. Men her gir altså Stoltenberg begrepet en positiv vri. Og det fordi EØS-avtalen har endret Norge på måter som HAN ønsket seg. Og det gjennom tvang. Vi snakker om endringer som det i mange tilfeller ikke hadde vært mulig å få til på demokratisk vis, med Norges folkevalgte organ, Stortinget, og langt mindre med folkeavstemninger. Så hvem er Norges og demokratiets fiender, egentlig?

    Dette viser i alle fall hvor lite demokratisk Jens Stoltenberg er. Det samme gjelder dessverre en stor andel av andre norske politikere. For de vedtok avtalen og de blir SINTE hver gang noen foreslår å si den opp. Det at politikere blir valgt på demokratisk vis er kort sagt ikke det samme som at de oppfører seg demokratisk.’
    steigan.no/2023/07/jens-stoltenberg-en-trojansk-hest/

    Svar
  • Ikke no nytt under solen.

    ‘ Vi gir ikke denne krigen bare økonomisk støtte som hele krigsproduksjonen er basert på, vi gir ikke bare vår fulle propagandamakt som utgjør den moralske energi som får denne krigen til å fortsette. Garanti for seier er basert på en svekkelse av de fiendtlige styrkene, å ødelegge dem i sine egne land, innen motstanden. Og vi er den Trojanske hest innenfor fiendens forlegninger.
    …og bringe det tyske folk til fornuft gjennom å ødelegge deres eksporthandel, en eksporthandel som er deres eksistensgrunnlag. ‘
    – Samuel Untermeyer i en radiosending på WABC i New York, 6 august 1933. Gjengitt i New York Times, 7 august 1933.

    Svar
  • De trenger ikke å plassere sine trojanske hester der. Det er nok at slike land som Polen og Litauen er med i EU.

    Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Fill out this field
Fill out this field
Vennligst skriv inn en gyldig e-postadresse.

Next Post

Nærmere en innrømmelse kommer en ikke:

«Jeg er veldig glad for at North Stream er nå metallskrap.»

Previous Post

James Cameron, regissøren av Terminator-filmene om kunstig intelligens:

«Jeg advarte dere allerede i 1984!».

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.