POSTED IN Klima

Elektrifisering av verdens bilpark:

Vil ødelegge jorda fullstendig.

79 kommentarer
Print Friendly, PDF & Email

ELEKTRIFISERING AV VERDENS BILPARK ER REN FANTASI OG UTOPI, DA DET IKKE FINNES NOK RÅVARER TIL Å ELEKTRIFISERE MER ENN EN BRØKDEL AV VERDENS BILPARK.

Av HELGE LEIKANGER.

Mange av de med CO2-fobi har fått det for seg at fremtidens bilpark innen bare få år skal være elektrifisert, og at biler som benytter bensin eller diesel må forbys.


Men er dette i det hele tatt mulig å gjennomføre med dagens teknologi og de ressursene/råvarene som kreves?


Eller er også denne proklameringen et fullstendig blindskudd fra hofta fra de klimareligiøse, og fra de sterke kreftene som tjener enorme beløp på klimahysteriet som nå foregår i Vestlige samfunn?

_____________________________________________________________________________

Innlegget er hentet fra Bestefars Klimasannhet

_____________________________________________________________________________

For hele klodens produksjon, og litt til, av flere sjeldne jordarter/metaller, må til for å erstatte fossile biler kun i Storbritannia alene, forklarer britiske forskere.

Eller som Øystein Nordfjeld skriver det:
“Den som fortsatt tror batteribiler er miljøvennlige eller bærekraftige, bør lese denne artikkelen.
Jeg vil for egen del tilføye at dersom landet i tillegg skal lade bilene med vind og sol, må tallene (med unntak av Lithium) minst dobles”.

Knut Borbe oppsummerer:
For å elektrifisere bilparken bare i Storbritannia alene, går det fram av utregningen at det trengs mer enn
* 207 000 tonn kobolt
* 264 000 tonn litiumkarbonat
* 7 200 tonn neodym og dysprosium (metaller av typen lantanoider)
* 2,3 millioner tonn kobber

Dette tilsvarer:
* hele verdens produksjon av neodym
* to ganger verdens produksjon av kobolt
* tre fjerdedeler av verdens produksjon av litium
* minst halvparten av verdens produksjon av kobber.

Og det var altså de enorme tallene, kun for å elektrifisere bilparken i Storbritannia. Så kommer elektrifisering av resten av verdens bilpark, i tillegg.


Og dette er om vi ser fullstendig bort i fra at mange av de samme ressursene også skal benyttes og fordeles ut på produksjonen av en rekke øvrige ting som samfunnet er helt avhengig av, slik som blant annet datamaskiner, mobiltelefoner, elektronisk medisinsk utstyr, og alskens øvrig mer eller mindre livsviktig elektronisk utstyr og hjelpemidler som vi benytter til en hver tid i alle moderne samfunn.

Med andre ord er en slik elektrifisering av verdens bilpark fullstendig umulig, både teoretisk og i praksis, og helt urealistisk med dagens teknologi og nødvendige ressursbruk av en rekke materialer med knapphet og begrensninger i tilgangen.

De ekstreme problemene og konsekvensene med eksempelvis den enorme forurensingen og de flere titalls tusen barneslavene (40 000 barneslaver bare i Kongo), i forbindelse med utvinningen av de nødvendige råstoffene som er nevnt over, er også aspekter som de klimareligiøse med CO2-fobi sjelden eller aldri tar i sin munn.


Da det å klage på barnearbeid og slaveri, for mange av de klimareligiøse tilsynelatende kun synes legitimt i forbindelse med produksjon av klær, og ikke i forbindelse med produksjonen av batterier til elbilene som de klimareligiøse selv kjører rundt i.


Ei heller at de samme begrensede naturressursene, også er tvingende nødvendig å benytte i produksjonen av en rekke andre bokstavelig talt livsviktige ting i samfunnene våre.

Sjelden har vel ordet dobbeltmoral kommet mer til sin rett, enn når det kommer til å beskrive de praktiske konsekvensene og paradoksene av klimareligionen, og de forskjellige menneskelige tragediene og miljøkatastrofene i kjølvannet av produksjonen av fjernutslippbiler og vindmøller, m.m.


El-bilene/fjernutslippbilene og vindmølleparkene er med dagens samfunn og teknologi i stor grad kun symbolpolitikk for de klimareligiøse, som i praksis er langt i fra miljøvennlig.

Kilde:
The co-signatories, like Prof Herrington are part of SoS MinErals, an interdisciplinary programme of NERC-EPSRC-Newton-FAPESP funded research focusing on the science needed to sustain the security of supply of strategic minerals in a changing environment. This programme falls under NERC’s sustainable use of natural resources (SUNR) strategic theme.

They are:
Professor Adrian Boyce, Professor of Applied Geology at The Scottish Universities Environmental Research Centre

Paul Lusty, Team Leader for Ore Deposits and Commodities at British Geological Survey

Dr Bramley Murton, Associate Head of Marine Geosciences at the National Oceanography Centre

Dr Jonathan Naden, Science Coordination Team Lead of NERC SoS MinErals Programme, British Geological Society

Professor Stephen Roberts, Professor of Geology, School of Ocean and Earth Science, University of Southampton

Associate Professor Dan Smith, Applied and Environmental Geology, University of Leicester

Professor Frances Wall, Professor of Applied Mineralogy at Camborne School of Mines, University of Exeter.

https://www.abcnyheter.no/nyheter/verden/2019/06/09/195584721/dette-kreves-for-a-el

Tidligere publisert på derimot.no

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.

79 kommentarer. Leave new

 • Ola Henriksen
  27 august 2019 9:56

  «…og at biler som benytter bensin eller diesel må forbys.»

  Man trenger hverken å forby forbrenningsbiler eller avgiftslette elektriske biler.
  Vi vet at elektriske biler er mange ganger så effektive i energibruk som olje-forbrenningsbiler og dermed rimeligere for brukerene. Og altså uten lokal forurensning, som , lokalt & globalt, har vært et kostbart problem siden bilens barndom, – og hestedrosjenes avføringsproblematik.
  Hvis verden ikke har nok resurser til de store batteriene ( Selv om teknologiutviklingen ikke er sluttført enda.), vet vi at hydrogen-elektrisk, istedet for 10 x så store batterier som i rene batteribiler, også er 2-3 ganger (!) så effektivt i forhold til forbrenningsmotor innen transport.
  Og hydrogen kan langtidslagres og hentes fra de VIRKELIGE energi-kildene ( en kilde er noe som aldri går tomt, i motsetning til en olje-«kilde».), sol, vind, foss, bølge, og alge-bio.
  Dette går veien.
  Uten konstruerte motsetninger og CO2-religion.

  Svar
  • Bjørnar Bolsøy
   28 august 2019 21:52

   Enig med Heriksen der. Fremtidens energikilder er allsidige. Dagens forbrenningsmotorer er nokså primitive og nye løsninger er på høy tid. Tilgang på råvarer er jo noe som opptar hele industrien, og det investeres store beløper i å utvikle nye batterialternativer. Det ligger i menneskets natur å finne løsninger på problemer, og det er jeg helt sikker på at man vil gjøre i fremtiden også.

   Svar
   • Uhm.. Du vet ikke at elbilen er både eldre og mer primitiv enn fossilbil altså..?‍♂️ Dagens diesel er såpass ren at i en by med mye svevestøv vil den rense luften. Det er bevist. Elbil lager derimot like mye lokalt svevestøv uansett. Elektrifisering av alt vil være katastrofalt for planeten.
    Co2 nivåene er allerede rekord lave. Og med lite co2 slutter ting å gro… Derfor planter og dyr var MYE større når co2 nivåene var 5-10x høyere enn idag. Dette finner man spor av i is-lagene osv.

   • Geir Rustung Frøyland
    4 august 2022 18:34

    Jeg lesede forleden aften att oksygen nivået på vores klode er falt med 70 % siste hundre år ! det skremmer meg langt mer enn co2 verdierne der gnåles over ! begge disse verdier er vores livsbetingelser her på planeten og co2 står sammen med plantene på kloden for oksygen produksjonen og plantene er avhengige av vann for denne vår så livsviktige produksjon !Således kan det gå ille når vi klusser med og legger oss ud med naturen !Mye mer lauvskog må plantes og der må dyrkes mye oksygen anrikende plantemateriale så ordner naturen resten bare vi stanser disse vær og klima forsøk som foregår fra fly og holder orden i våre sysaker kan kloden rotere lenge etter vi har vast oss vekk herfra 😉

   • Hei!
    Det finnes et prosjekt som gjelder hele menneskeheten Creative Society. Problemet er at ikke alle tør å snakke åpenbart om det som virkelig skjer med og på planeten. Absolutt alle bør være med på den. Det er våres ansvar for at vi bevarer livet på kloden, og alle må bidra. Hjelper ikke å sitte og vente på at noen finner et bedre løsning.. Som regel, «noen» er du.

   • Hei Julia.Jeg har bokmerket siden.Jeg skal se närmere på den.Det slo meg at samarbeidspartnerne til Creative society var fri for de vanlige skurkene,så dette er klart interessant.
    Jeg har akkurat sett ett program som omhandler det moderne landbruket og dets bruk av kunstgjödsel som gir oss smaklöse,energifattige produkter og i filmen påstås det at vi fint kan klare oss med halvparten av det som produseres,da produktene vil väre mer ernäringsrike.
    Böndenes protester i nederland er vel om retten til å bruke nettopp kunstgjödsel og annet fint som f.eks ikke reproduserbare frö og knoller,så det her er ting man virkelig må tenke over.
    Ellers så påstås det i filmen jeg så at i dagligvarebutikken vi handler i er det kun 20 % av varene ,produkter vi trenger for å leve ett bra liv,resten er skrap.
    Det er jomen mye jeg ikke har tenkt på.Takk for tipset.

   • Demonstrasjonene i Nederland,handler det om middelklassens(grådighetens )rett til å produsere söppelmat og er det i bankenes interesse at de vinner frem ?.

  • Tim Mathiesen
   18 oktober 2019 12:37

   Bare trekk ut vindkraft er du snill. Vindkraft er miljøkriminalitet. Vann er bra, Thorium er best.

   Svar
   • Frederik von Bülow
    26 oktober 2019 14:17

    Det mest alarmerende er at den gennemsnitlige vindhastighed er faldet med 25 % fra 1980 i takt med den grønne omstilling. Dermed har vinden reelt mistet ca. 58 % af den kinetiske energi og effektmæssigt svarer det ret præcist til den effekt der er hentet ud med de «grønne» alternativer. Konsekvensen ag lavere vindhastighed er højere temperaturer grundet mere solopvarmning og mindre afkøling af jordoverfladen, mindre skydannelse samt flere solskinstimer. Bygeskyer vil afgive mere regn umiddelbart efter vindkraftværker og vejrsystemer afvikles langsommere og når dermed at afgive mere nedbør og påvirke andre vejrsystemer.

  • Nå må du heller skrive om noe du har greie på eller så må du holde kjeft

   Svar
   • Ola Henriksen
    20 oktober 2019 21:50

    Det var da en pussig måte å samtale på. (?)

   • Tullet måte å svare på. Hva har du greie på som andre ikke har. ?

   • Lytt til Petter Helleren! Han viser både en enorm kunnskap og en frapperende evne til å dele sin kunnskap med oss uvitende vesener. Han holder også en høy standard når et gjelder saklighet og human tilnærming til saken!

  • «Vi vet at elektriske biler er mange ganger så effektive i energibruk som olje-forbrenningsbiler og dermed rimeligere for brukerene.»
   Hvordan ved vi det? Så vidt jeg er informeret, Skal en Mercedes E klasse køre mere end 100.000km, før den har indhentet en Tesla i co2 udslip.
   I Danmark tror jeg der er mange det kører under 10.000km om året. Der vil altså gå mere end 10 år, bare for at regnskabet går i 0. Hvor mange år mon et Tesla batteri kan holde?
   Jeg synes det er fremragende med grønne alternativer, men at gå fuldstændig amok, for minimal vinder, er i min vej ikke den korrekte fremgangsmåde.

   Svar
   • Verden går videre enten fossile bileiere liker det eller ei. De vil finne ut nye måter å lagre energi, bedre batteri og kjøretøy som krever mindre energi. Dette er bare begynnelsen, bil industrien har hvilt på at det ikke har vært etterspørsel av renere transport midler. Nå er alle fabrikantene i gang. Men det er en ting jeg ikke forstår, hvorfor er så mange imot elbiler? Det er fritt frem for å kjøpe det en ønsker, jeg bryr meg ikke om hva du eller andre kjører. Jeg kjører en egolf som bruker lite energi, koster meg mindre enn 200 kroner i måneden.

   • Du må gjøre et energiregnskap. Hvor mye energi går det med fra produksjon av bilen starter til den destrueres. Først da får du oversikt over energibruken. Du tar ikke med at det er begrenset med sjeldne metaller som gjør at el-biler i dag bare kan være en mulighet for svært få her på jorden. Hvis alle skulle hatt el-bil ville systemet brutt sammen.

    Det argumentet gjelder forsåvidt for hele privatbilismen. Løsningen er kollektive transportmidler.

   • Bjørnar Bolsøy
    3 november 2019 13:19

    «Hvis alle skulle hatt el-bil ville systemet brutt sammen.
    Det argumentet gjelder forsåvidt for hele privatbilismen. Løsningen er kollektive transportmidler.»

    Det argumentet kan man jo putte på hva som helst som krever plutselige økninger i globale ressurser, infrastruktur og logistikk. Ergo: Skulle alle kjørt kollektivt ville hele systemet brutt sammen.

   • Kanskje. Kollektive transportmidler ville bare utsette problemet til lenger ut i historien på grunn av energimangelen. Skal menneskeheten overleve med nåværende velstand – og for alle – trenges langt mer energi enn vi nå disponerer. Dermed en ny energikilde. I den forstand er jeg enig.

    Men det mest kortsiktige valget gjør vi i dag med el-biler som overhode ikke er bærekraftig.

   • Jeg er uenig. Løsningen på mindre utslipp fra biltrafikken er at antall sjåfører og antall mennesker som skal tilveiebringes mellom A og Å settes i revers. Klimautfordringene på kloden kan ikke løses med mindre jordens befolkning halveres. Hvert år de siste 8 år har vi i gjennomsnitt blitt 92 millioner og 625 tusen nye munner å mette – det utgjør 253.767 flere mennesker hvert døgn. Det sier seg selv at dette ikke kan fortsette uansett hvilke energikilder fremtiden vil komme til å ta i bruk.

   • Jeg er forsåvidt enig. Men det ene utelukker ikke det andre.

   • Hvis du bor på en plass som har et bra tilbud på kollektiv transport, har du tenk på det. Alle har ikke samme tilbud som de i byer.

   • De sjeldne mineralene finnes bare i jordskorpa nord i Kina, – de vil ikke sprenge fjell og ødelegge naturen sin.. De tar iallfall vare på den ..

   • Privatbilismen kveler folk si forståing for miljøavtrykket på kloten vår.. nisselua høver perfekt for den.. .Folkens, bruk kollektivtransporten mykje meir, – ikkje som no, då det mest er sett på som flautt å ta buss !

   • Ja, det er privatbilismen som er elefanten i rommet som ingen vil snakke om.

   • Ulf Larsen
    22 april 2021 3:27

    Jada, alle bor jo i Oslo

   • Vil offentlige transportmidler komme til å være tilgjengelige for uvaksinerte? Kjerkol signerer antagelig WHOpapirene 22. mai. Nå har hun sikkert vært med de andre helseministrene for å simulere neste pandemi sånn som plandemi nr. 1 også på forhånd ble øvet ved event201 høsten 2019.

    Andre bekymringsverdige faktorer som truer liv på kloden faller i skyggen av CO2, som mikroplast, genmanipulering av planter, dyr og nå også mennesker, 5G-stråling og insektdød. For å nevne noe.

   • Jan Edmund Gjerstad
    27 november 2019 18:21

    Du kjører E Golf. Ja billig å kjøre da andre betaler kjøre-regningen for deg Ikke betaler du Mva, ikke engangsavgift, ikke vegavgift. Regningen betaler fossildrevne bileiere for at du skal kjøre en bil som lades av elektrisitet fremstilt gjennom bruk av brunkull. Vår fossekraft selges til Europa som rein kraft med gode priser. Fremstilling av elektrisitet ved hjelp av brunkull gir liten virkningsgrad og i tillegg får en overføringstap så el biler er lite «miljøvennlig»

   • Vel. De fleste er nok imot elbilene fordi de ikke er ett fullgodt produkt å bytte til. Samtidig som at de absolutt ikke har den vakreste historien å skilte med når det kommer til produksjonen. Folk flest synes det er forkastelig at man produserer noe ved hjelp av barnearbeid/slavearbeid. Og når dette arbeidet samtidig også er farlig blir det litt usmakelig.
    Vi har allerede ett energibehov langt større enn hva som kan tilbys av ren energi. Så for å kunne produsere nok må man ty til kullkraft osv. Hvilket jo betyr at når man innfører enda en strømforbruker, så bruker denne i realiteten skitten strøm. Hvorfor? Jo, fordi ett stadig høyere forbruk av strøm må forsynes av nettopp den skitne strømmen. Man strekker seg jo så langt som mulig med ren strøm. Men når det ikke rekker til må man ty til skitne knep!!
    Altså går egentlig Europas elbiler på kull!! Norske elbiler kunne gått på vannkraft om ikke strømmen ble solgt til EU.
    At elbilene i Norge fikk ett avgiftsfritak, samtidig som de er med på å øke strømforbruket i landet, og således fører til høyere strømpris for alt og alle som ikke har noe elbil også er selvfølgelig også riv ruskende galt moralskt sett.
    Men. Det hjelper jo ikke verden stort at man kjører elbil i Norge. Resten av verden ligger fremdeles langt bak. Og teknologien må komme mye lenger før det kan fungere for de fleste.

   • Og nettopp derfor bør du betale de samme bilavgiftene som alle andre bileiere må betale.

    Bilen din forurenser like mye som en bensinbil. NAF viste nettopp i en artikkel i Motor at i løpet av en 16 – årsperiode, så slipper en ny Skoda Octavia med DIESEL-motor ut MINDRE Co2 enn en elektrisk Ford Mustang. Listen over de enkelte bilenes totale Co2-utslipp, viser at flere bensin / diesel-biler slipper ut MINDRE Co2 enn enkelte biler med elektrisk-/hybrid drivlinje

    Så – jo, det er fint at du liker den elektriske bilen din, men du bør bidra like mye til fellesskapet i form av bilavgifter som alle andre bileiere.

   • Geir Rustung Frøyland
    4 august 2022 18:56

    Egentlig bra man kan kjøpe alternativ bil uten moms men eierne må nok begynne å betale mer av morroa selv nå som mengdene øker av el kjøretøy ! Mye har så langt blitt sponset og gitt kompensasjon fordi det var så grønt og smart liksom,mange har tjent gode penger på miljø og klima og staten tok det tapte tilbake på strømregningen ! Via grønne sertifikater har milliarder skiftet eier for miljø og klima !men nå som vi ser hva det er verdt må regningen fordeles på brukerne og med den kullbaserte strømmen vi importerer mister el bilen noe av futten som grønn og mange av dem vil aldri i sin levetid i norge bli klimanøytrale ! De minste bilene med de små batteripakkene kan ha noe for seg i byene for luftkvaliteten og varebiler på el er kjempesmart der ti mil er avstanden ! Men å kjøre rundt med strøm nok å drive huset ei langhelg på bilen i tilfelle du skulle få brukt for det er tullete og fryktelig ressurskrevende !

   • Er det noen som tenker naturens konsekvenser av vindmøller?? Insektene, fuglelivet, dyrelivet??? Hvor lenge overlever de/vi uten insekter???

   • må slutte å snakke om CO2 dette er bare en skatt kilde til staten der ifra finansiere sin egne forsknings medarbeidere med apokalyptisk konklusjoner , en ( ideologi of fear)

  • Det du skriver er en teoretisk drøm. Og det er jo fint å tenke slik. I realiteten vil det dog ikke være gjennomførbart i nærheten av på så kort tid som vi ønsker det. Skal Kongo kanskje tømmes på «batterimaterialer» produsert av barn, mens vesten tar allt de produserer, mens de selv må kjøre bensin og dieselbiler som vi eksportert til dem? Utslipp er globalt, ikke lokalt. Som et tillegg kan jevnlig også bare nevne at CO2 er byggesteinene for alt lovpålagt jorda. Ikke en farlig klimaødeleggende gass.

   Svar
   • Jan Edmund Gjerstad
    27 november 2019 18:36

    Endelig en som skjønner hva som skjer og retter kritiske blikk på denne idiotien. Riktig vi sender utrangerte fossilbiler til Afrika og tvinges selv å kjøpe el biter Fossilbilene får vel bedret sine avgassgrav når de går uten servise og justeringer der nede. Latterlig at vi går på slike floskler. Dersom en tenker miljø burde en sørge for tilveksten av afrikanere og folk fra Midt østen. Ut fra prognoser blir de ca 500 millioner flere afrikanere frem til 2030 . I tillegg kommer de fra Midt Østen og Sør Amerika. Disse trenger hverken mat,klær eller bolig? Start barnebegrensning tiltak Det gir miljøgevinst, men det gir ikke makt og penger i kassa ., derfor utelates det

   • Helt enig. Gi økonomiske incentiver til de som velger prevensjonsmidler. Og sats gjerne på en ekstra reklamekampanje for prevensjonsmidler i Afrika og Asia. Sikkert noe politisk ukorrekt å foreslå det siste, tenker jeg. Det er nok bare å glemme jobben i FN..

    Imdlertid: Færre personer på planeten gir:
    Mindre utslipp, mindre forurensing, lavere forbruk, mindre uro, færre kriger.

    Det gir også: Mer plass, flere ressurser, bedre økonomi, samt andre fordeler.

   • Så sant, Peter, politikere må være både døve og blinde.. Alt dreier seg om penger ..

  • Det kreves jo en god del energi for å fremstille hydrogen. Etter det jeg forstår er energibehovet omtrent like stort uansett hvilken metode som nyttes. Og lagring og transport av hydrogen er jo heller ikke uproblematisk.

   Svar
  • No skal jo både vindturbina produserast, transpoterast og koplast opptil nettet, og innsatsfaktorane til produksjonen skal utvinnast, transporterast og bearbeidast og fraktast til vindturbinfabrikkane för den produksjonen kan kome i gang. Og produksjonen av vindkraft krev store arealar (öydelagt natur og okuoasjon av andre näringer sine areal). I tillegg er dei negative sidene til dömes med forureining (olje, koppar mellom anna), fugledöd, lyd- og lys-forureining svärt lite fokusert på. Vindkraftselskapa blöffar også om levetida for ein kraft-turbin – opptil 25 år, men utelet at pga av slitasje vil ein ha måtte skifte ut komponentane i kraftverket fleire gonger i löpet av den tida.

   Svar
  • Leif Jakobsen
   2 oktober 2020 11:04

   Hydrogen er ikke en energikilde. Det er en energi bærer! Om du synes det er lurt å betale kr 100,- for en 20 kroning, så er det greit nok, selv om det for meg virker helt idiotisk. For det er nemlig det som er energi forholdet mellom elektrisitet og hydrogen. Det kreves enorme energimengder for å framstille hydrogen.

   Svar
   • Forbrenningsmotorer er mindre effektive enn hydrogen-elektriske. Og prisen pr.km. vil bli lavere med hydrogen-elektrisk. Og forurensning koster, både i penger og opplevd velferd.

    ‘– 23 prosent av Norges totale CO2-utslipp kommer fra drift av rundt 160 gassturbiner på norsk sokkel. Deep Purple-prosjektet utvikler teknologi som kan redusere CO2-utslippene fra olje- og gassinstallasjoner med over 80%. Dette er et konkurransedyktig alternativ til landkabel for felt langt fra etablert strømnett. Hydrogen kan også erstatte fossil energibruk i skipsfarten og i andre næringer. ‘
    https://energiogklima.no/spirprisen/vil-lage-hydrogen-fra-havvind-og-lagre-pa-havbunnen/

   • Kjell Wærholm
    19 mai 2022 20:46

    Det kreves enormt med energi for å lage hydrogen. Dessuten er det også et sikkerhetsproblem. Den må lages under høyt trykk- og blir fort knallgass. I Sandvika gikk en hydrogenstasjon i luft for noen år siden.

   • «Hydrogen er ikke en energikilde. Det er en energi bærer! «

    Hydrogen er omdannet energi fra dagens sol/vind/regn/biomasse. Fornybart, og en kilde – fordi sol/vind/biomasse ikke vil ta slutt.
    Olje er omdannet/lagret energi fra millioner av års sol/vind/regn/biomasse. Og er ingen kilde ( En kilde : noe som aldri renner tomt), fordi den oppsamlede energien en gang vil ta slutt.

    Slik sett er både olje og hydrogen energibærere.

  • Morten seeberg
   6 oktober 2020 16:54

   Det er feil at elektriske biler er mange ganger så effektive som biler drevet av hydrokarboner. Det er omvendt.

   Svar
   • Jeg mener jeg har lest 2-3 ganger så effektivt som en bil med forbrenningsmotor, tidligere. Og rene batteribiler er mange ganger mer effektive, men da tilkommer store batterier og ladeproblematikk.
    Men her sies det ihvertfall at hydrogen-eektrisk er dobbelt så effektiv som bil med forbrenningsmotor:
    https://www.hydrogen.no/ressurser/hva-er-hydrogen/

    Og:
    Toyota oppgir et hydrogenforbruk på 0,76 kg/100km for Mirai. Med dagens hydrogenpris i fyllestasjoner på 90 kr/kg gir dette en drivstofføkonomi som er sammenlignbar med en moderne dieselbil. Utsiktene for prisfall på hydrogen sees imidlertid som langs større enn for prisfall på fossile drivstoff, så på sikt bør det forventes at hydrogenbiler vil ha bedre drivstofføkonomi enn fossilbiler.

  • Roar Svendsen
   26 april 2021 17:51

   Jeg har fra begynnelsen av dette med elbiler,vært tvilende til at dette er en løsning på problemet.Etter som tiden har gått har jeg blitt overbevist om at dette er ei blindgate. Alt tyder på at dette ikke lar seg gjennomføre.

   Svar
  • Det som skaper innovasjon er ikke statlig inngripen, det eneste man oppnår da er et enormt sløseri. Det som historisk sett har ført til fremgang, inkludert mer miljøvennlige fossilbiler, det har vært konkurranse i et fritt marked. Kort fortalt: om staten bare slutter å blande seg inn med denne meningsløse og kontra-produktive symbolpolitikken, da vil det være mye bedre for innovasjon.

   Svar
  • Wasan Totland
   22 mai 2022 12:50

   Elektriske biler vrakes etter 6,4 år. Det sier sitt. La ingeniørene og fremskritt innen teknologiske løsninger avgjøre fremtiden og Ikke politikerne.

   Svar
 • Karl Johan Grimstad
  30 august 2019 8:48
  Svar
 • Med tanke på Venstres nye slagord «Menneskeskapte klimaløsninger» sier dette bildet det meste:

  https://drive.google.com/open?id=17kl67Cr7w-D0iYP85oU33tTVIfLBU9Jb

  Svar
 • Dybt uenig, dette forudsætter at teknologien ikke ændre sig og at elbil implementeringen sker fra den ene dag til den anden med stagneret batteriteknologi.
  Det der har været med til at reducere prisen på elbil batterier over de sidste 20 år er blandt andet at man har forfinet teknologien så man løbende har kunne slippe af sted med at komme mindre og mindre Litium og Kobolt i batterierne. Batteriteknologier der helt er uafhængig af disse sjældne metaller er også under udvikling, eksempelvis Graphene batterier.
  En elbil udleder i gennemsnit 15% mere CO2 at producere end en Benzin eller Dieselbil.
  I Norge er elektriciteten 98% vedvarende og i Danmark er den 66% vedvarende, så CO2 regnskabet så vel som forurenings regnskabet kompenseres hurtigt for en elbil.

  Svar
 • Begynner nesten å være straffbart å være menneske på denne kloden…hester fugler og dyr stort sett er bedre bskyttet enn for eksempel de eldre

  Svar
 • Odd Arne Mitander
  22 oktober 2019 9:23

  Hvor mange barn skal vi ta livet av før vi finner en teknologi som funker. Er dette greit??

  Svar
  • Lars Erik Klemets
   10 november 2019 12:30

   Ta livet av barn? Kjører dieselambulanse og har gjort det i over 20 år. Finnes ikke en elbil foreløpig som hadde klart de strenge vintrene og ha så lang rekkevidde i Finnmark. Skremselspropaganda.

   Svar
 • Tor Ø. Fjeldstad
  22 oktober 2019 10:58

  Jeg fant tallmaterialet merkelig og gjorde et kjapt søk på kobberproduksjon. Den var i 2017 på over 20 mill. tonn. Og dermed rakner hele artikkelen. Null seriøsitet.

  Svar
  • Stig Berntsen
   22 oktober 2019 14:52

   Nja, han refererer jo til England – så om du tar med resten av verden, så stemmer det vel. Er vel en miks av forutsetninger han blander litt i artikkelen, kontra hva faktisk mengde vil være. Men at vi vil slite med å skaffe råvarer til el-biler, det er det vel liten tvil om, med mindre det skjer en revolusjon på batterier innen kort tid.

   Svar
 • Johan S. Husjord
  24 oktober 2019 17:16

  Jeg synes hele denne saken er rar. En ting er at tallene i artikkelen ikke stemmer, så det ødelegger jo litt av troverdigheten. Men det jeg ikke får til å stemme, det er problemstillingen om å «bruke opp alle jordas ressurser». Det er jo en grunn til at produksjonen av alle disse materialene er på det nivået di er, og det skyldes vel markedets vilje til å betale? Hvis elbilprodusentene har så enorme behov, så er det jo bare å grave opp mer, det er jo ikke sånn at jorden snart er tom for mineraler. Om prisen da stiger for f.eks kobber eller neodym, vil man jo enten bruke mindre av disse, eller stimulere til økt utvinning. Og man skal da vel heller ikke omgjøre alle biler til elbiler over natten?

  Svar
  • Ola Henriksen
   24 oktober 2019 20:11

   Når vi vet at det er mulig, å lettere, å resilkulere materialer enn å grave de fram, så kan vi ane at behov i årene framover er greit lett å tilfredstille.
   Så vet vi også at elektriske biler er mange ganger så effektive, i forhold til energi, enn forbrenningsbiler.
   Og velger vi å benytte 1/10 batteri-størrelse og hydrogen som energibærer- og samme fyllemønster som med bensin/diesel. – Så er hydrogen også 2-3 ganger så effektivt som en forbrenningsmotor. – Og dermed uten lade & rekkeviddeangst eller å over-oppgradere el-nettet for elbil-lading. Eller lokal forurensning.
   Hydrogen burde bli den nye oljen. Alltid tilgjengelig, over jorden, med energi fra sol, vind, foss og bølge.
   Vi trenger transport, selv om hestene er døde. ( og med det deres hestemøkk-problem.)
   Dette går veien. Noen ser problemer. Andre ser muligheter.

   Svar
  • Ja, det er et viktig poeng som ofte oversees.Mengden mineraler er egentlig ubegrenset men vi graver ut der de største konsentrasjonen befinner seg. Sjeldne mineraler er mineraler det krever mye energi å konsentrere eller samle. Kobber er det mye av og mange gruver drives ikke fordi konsentrasjonen er for liten til at de er lønnsomme.

   Hovedpoenget i denne artikkelen er at om verdens bilpark skulle elektrifiseres med dagens batteriteknologi ville det ikke være kjente mineralforekomster til dette. Og da melder spørsmålet om det er hensiktsmessig. Hvor skulle en hente energien fra til slike utgravinger å til å fylle alle batteriene?

   Enda verre: Hvis hele menneskeheten skulle ha den samme levestandarden som vi i Norge, hvor store utgravinger vi det kreve?

   Svar
   • Ola Henriksen
    25 oktober 2019 15:07

    » Hvis hele menneskeheten skulle ha den samme levestandarden som vi i Norge…»
    Ja, tenk om alle skulle ha like mange ski som i Norge, eller like mange vinterjakker… 😉
    Men verden er ikke et fat med ris, det er et spennende mangfold av nasjoner som er ( burde være) i stand til å bygge EGNE velstandsmål ut fra tilgjengelige egne arbeidskrefter/arbeidsyst, kultur, geografi og nasjonens resurser.

 • Aleksander Stensen
  29 oktober 2019 12:21

  Vi bruker kobolt i mobiltelefoner, rafinereier, flymotorer, kreftbehandling og farging av glass for å nevne noe. Vi i den vestlige verden har vært storforbrukere av dette i lange tider. Hvorfor er det noen som først nå bryr seg om at dette blir delvis utvinnet under svært dårlige kår i enkelt gruver med blant annet barne arbeid. Er ikke det fryktelig hyklerisk? Istede for å bruke dette som tidenes mest dobbeltmoralske argument mot elbil burde man ikke heller kreve at produsentene av kobolt skjerper seg? Det letes og åpnes forøvrig stad nye gruver rundtom i verden slik at utvinning av metaller nødvendig til batterier øker med etterspørselen.

  Svar
 • Er du blitt så elfrelst at du ikke kan se påstander som går imot din egen overbevisning.

  Svar
 • Birger Jørgensen
  4 november 2019 15:32

  Godt at der endelig kommer noget fornuft frem.Hvis vi ser på hvordan at naturfolkene opfordrer til at vi endelig skal passe på med at smide vores brugte Litium batterier ud i naturen i nutid.Hvad skal der så ikke ske når bilbatterierne skal skrottes.

  Svar
 • Bjørnar Bolsøy
  4 november 2019 23:29

  «Men det mest kortsiktige valget gjør vi i dag med el-biler som overhode ikke er bærekraftig.»

  Langt på vei enig der. Se mitt innlegg a 28. august: Systemet er i stadig endring og det jobbes iherdig for å løse disse problemene. Sånn sett er prinsippet om tilbud og etterspørsel en mekanisme som sørger for balanse og innovasjon, så fremt politikere gir insentivene og forbrukerene følger opp.

  Svar
  • Takk: et fritt marked vil ordne dette selv. All verdens statlige reguleringer vil bare kvele innovasjonen og gjøre alt dårligere og dyrere.

   Svar
 • Kommentarene fra presumptive elbileiere/ tilhengere i kommentarfeltene minner litt om de som kom i kjølvannet av kritikken mot tobakk eller DDT i sin tid, vi husker alle påstanden « DDT is good for me». Eller « 9 av 10 leger røyker Camel». Begge deler litt krampaktige forsvar av egne intensjoner. Artikkelen fokuserer på den meningsløse utnyttelsen av begrensede jordmineraler, og når man i tillegg vet at «ren» elenergi også bare fins i meget begrenset omfang i global målestokk, fremstår propagandaen for elbil som temmelig urealistisk. I tillegg kommer at ingen andre land har økonomisk evne eller incentiver til å favorisere en elbilsatsing på linje med den norske. Promoteringen av elbil som kjøres frem av norske rød-grønn- blå politikere som vårt fantastiske bidrag i miljøkampen fremstår i en slik sammenheng som det berømte fikenbladet.

  Svar
 • Jan Edmund Gjerstad
  27 november 2019 18:39

  Du kjører E Golf. Ja billig å kjøre da andre betaler kjøre-regningen for deg Ikke betaler du Mva, ikke engangsavgift, ikke vegavgift. Regningen betaler fossildrevne bileiere for at du skal kjøre en bil som lades av elektrisitet fremstilt gjennom bruk av brunkull. Vår fossekraft selges til Europa som rein kraft med gode priser. Fremstilling av elektrisitet ved hjelp av brunkull gir liten virkningsgrad og i tillegg får en overføringstap så el biler er lite «miljøvennlig»

  Svar
 • Helge Leikanger
  28 november 2019 0:28

  Det finnes en rekke artikler opp gjennom de seneste årene, som tar for seg denne problematikken.
  Om noen ikke vil ta dette innover seg og på alvor nå, vil man etter hvert sannsynligvis måtte forholde seg til dette i mer eller mindre grad likevel, dersom man ønsker å ta del i og leve i den moderne sivilisasjonen.
  https://www.abcnyheter.no/penger/naeringsliv/2018/12/26/195483651/ikke-nok-metaller-til-fornybarsatsing-ma-stole-pa-kina

  Svar
 • Dette virker mer som enda et religiøst skrift fra sekten av klimafornektere, enn et seriøst innlegg i debatten for å løse klimaproblematikk og overforbruk.. Kunne kanskje tas inn som et vedlegg i bibelen og Koranen?

  Svar
 • En kar jeg kjente sa det slik; «teknologi brukes for å bøte på skadevirkningene av teknologi». Ferdig snakka!

  Svar
 • Lindner:
  «…privatbilismen som er elefanten i rommet som ingen vil snakke om.»

  Privabilisme har man vel snakket (negativt) om lenge? Altså ingen elefant i rommet.
  Hva er alternativet når/hvis vi ønsker å forflytte oss?
  Kollektivt er for dyrt og dårlig, uten subsidiering. Hester/okser har større forurensningsproblematik og er mindre energieeffektivt.
  Det er lokal luftforurensning fra forbrenning som eventuelt er et problem, men dette kan vi atså løse nå ved hjelp av (f.eks) fornybar hydrogen og elektrisitet.
  Sjeldne ( og mindre sjeldne) Jord-mineraler kan gjennvinnes.
  Privatbilisme gir oss velstand og frihet. At vi ikke innrømmer dette, – er eventuelt elefanten.

  Svar
 • Hvorfor er det ingen som
  nevner batteriens dårlige egenskaper
  i kuldeperioden i Norge. Tror mange
  har høstet bitre erfaringer i vinter.
  Dette problemet ser det ikke ut som
  produsentene av batterier har løst ei heller
  bilprodusentene nevner.

  Svar
  • Rekkevidden er lavere i kulden, ja. I vinter har vi lagt på ca 40 mils rekkevidde med vår Tesla Model 3. Det er ikke så ille, og har fungert perfekt for oss. Selvsagt ikke like bra som sommer-rekkvidden som er 55-60 mil.

   Svar
 • NB her var konstruksjonsteoretikkere, det allså geit med barne arbeid det er greit. Det må stoppe dette tullet med miljø vennlig biler . Dette med el biler er status. Hvordan skal de produserer intøret på bilene uten olje? Og har noen svar på hvorfor lenge du kan ha en el bil??? Kan den resikuleres? Hvordan den tåle kalde vintre i Norge over lengder tid??

  Svar
 • Så er det gått en tid.
  Elektriske biler har fortsatt å ta sin del av markedet. Og vi VET at elektrisk transport er mange ganger så energi-effektivt som forbrenningsmotor. Slik sett kunne vi brukt bensin/diesel på stasjonære energifabrikker for å produsere elektrisitet eller hydrogen med effektiv rensning, og sluppet unna med godt under halvparten av energiforbruket.
  Om store batterier er et problem kan vi bruke hydrogen-elektriskk og bygge ut hydrogenstasjoner . ( som er billigere enn å bygge ut nettet for kun batteri-biler)
  Allikevel vil energiforbruket bli langt under forbrenningsbilenes.
  Eller? Skal vi begynne med hest/okse-transport? Med sykkel på vinteren?
  Skal vi slutte å forflytte oss, ikke ha kontakt med andre enn husstanden, slik det politiske Covid-hysteriet prøver å få oss til?

  » Med andre ord er en slik elektrifisering av verdens bilpark fullstendig umulig.»

  Jassågitt. Men hva er det som er mulig, forbrenningsmotorer?
  Nei, det er å gjøre som menneskeheten/menneskene alltid har gjort; søke nye løsninger. Og løsningene er der, utviklet av enkeltmennesker, ikke statsadministrasjoner.
  Dessverre er (parti-) politikk og religion som dyrker problemer istedet for løsninger et fordyrende hinder.
  DET er elefanten i rommet.

  Svar
  • «politikk og religion»
   Dvs. stivnet politikk som er blitt religion. ( Også økonomisk penge- politikk.)

   Svar
 • Ivar Johansen
  3 desember 2021 14:39

  Etter å ha lest gjennom en lang rekke synspunkter om både det ene og det andre, dukker ett gammelt ordtak opp: «Menneske spår – Gud rår». Den som tror at jeg med dette vil forsøke å bringe religion inn i debatten, tar feil. «Gud» får i denne sammenheng være et samlebegrep for hva som faktisk skjer på jordens overflate og i de lavere luftlag. I mange sammenhenger har jeg lett for å se meg tilbake og se på hva som har skjedd fram til nå. Jeg har bl.a. sett på vitenskapsprogrammer på tv om jordens utvikling fra dens tilblivelse og fram til nåtid. Da er det min uærbødig påstand at «vi» har levd i en tidsperiode med bare godvær. Med «godvær» mener jeg at det har vært f.eks. lite vulkansk aktivitet. For noen år siden var det en liten «fjert» av et utbrudd på Island. Til tross for at det var et lite utbrudd, skapte det store omveltninger bl.a. i flytrafikken. Vi fikk da et nytt ord: Askefast! Dette alene kan stå som et eksempel på hvor uendelig små vi mennesker er og hvor ubehjelpelig vi er når naturkreftene spiller opp. Hvor mye CO2 dette ene lille vulkanutbruddet tilførte atmosfæren, er det ingen som vet. Dette kommer inn under begrepet «Gud rår». Naturen har sin egen dynamikk som vi mennesker har liten innflytelse på. «Vi» tror f.eks. at «vi» kan styre temperaturen på jordens overflate. Jeg er nøye med å sette vi i hermetegn! Hva vil skje dersom vi får flere vulkanske utbrudd? Hva med CO2-en da? Og enda har jeg ikke nevnt Yellowstone-kalderaen. Vi har alle erfart hvor fort en sykdom kan spre seg. Det gjorde det før i tiden også. Historien har lært oss at store deler av verdens befolkning har blitt utryddet som følge av epidemier. Coronaen (Gud om man vil) har tatt mange liv – også her i landet. Det kan se ut som naturen «rydder opp» når det oppstår ubalanse. Blir det for mange mennesker på jordens overflate, griper naturen inn med «utryddingstiltak». Naivt? Hva kan historien lære oss? El-biler er et menneskeskapt redskap i likhet med dampmaskinen og hjulet. Det hevdes at oljen er en begrenset ressurs og et argument for å gå fra fossilt til elektrisk energi. Umiddelbart synes det logisk. Jeg vet ikke hva slags råstoffer som trengs for å produsere batterier, men jeg er sikker på at det meste av dette må hentes en eller annen plass ute i naturen. Gull finnes også ute i naturen, men det må graves ut enorme mengder gråstein for å finne ett kilo gull. Slik er det trolig også med mineraler som skal til i produksjonen av batterier. Som alt annet, er det neppe ubegrensede ressurser av disse råstoffene heller. Hva skjer med batteriproduksjonen når det blir knapphet på råstoffer? Det vet vi alle – prisene stiger! Det er første trinn. Andre trinn er at det ikke finnes drivverdige forekomster. Det er mye jeg ikke vet, men en ting vet jeg; Der ingen ting er å hente, har selv keiseren tapt sin rett! Og et annet ordtak: «Når det er fritt for høy i krybba, bites hestene». Med andre ord – knapphet på ressurser kan medføre stridigheter for å si det forsiktig. Med dette har jeg forsøkt å sette el-bilen i en mer overordnet kontekst. Når man hører uttalelser fra folk her i landet som er opptatt av «miljøet» og den globale oppvarming, så sitter jeg igjen med ett inntrykk av at bare «vi» går over fra diesel- og bensinbiler til el-biler, så vil den globale temperatur verden over synke – «vi» er reddet! Da vil jeg til slutt sitere ei dame som holdt et svært interessant innlegg på en konferanse hvor hun sa følgende: I Norge er vi i overkant av fem millioner innbyggere – det er MINDRE enn det som regnes som en normal feilmargin ved valg i India!

  Svar
 • Veldig bra, gjennomreflektert fremstilling av bakgrunnen for klimahysteriet og hvor maktesløse vi mennesker er overfor naturkatastrofer og klimaendringer.
  Det er kjent at CO2 er en svak klimagass med som overskygges av vanndamp, og det lar seg ikke bevise at den (ca. 0,5% av atmosfæren – derav kanskje 5% «menneskeskapt») er en vesentlig årsak til den siste menneskealders temperaturøkning. Mer sannsynlig er den i hovedsak en følge av økt (varierende) solaktivitet, men hvordan skal en få informert en vettskremt befolkning om dette, når dagspresse, kringkasting og politikere gjør sitt beste for å «fyre opp» under hysteriet?

  Svar
 • Afton bladet hadde i forrige uke to artikler på samme dag,i den ene sto det å lese at det går mot full krise i elbil bransjen grunnet at de greiene som er bärebjelken i batteriproduksjonen er på vei til å ta slutt.Lithium og ett eller annet sjeldent stoff til,så det kan fort bli sånn at dette elbilgreiene sammen med vindkraft blir jordas störste skraphaug.
  I den neste artikkelen i Aftonbladet sto det å lese at de forteffelige el bilene nå hadde tatt over markedet totalt og at miljöbevisste svensker nå valgte rett.
  Enten er de bipolare i Aftonbladet eller så er det schisofreni,det går da ikke an å hevde to forskjellige ting på forsiden i Sveriges störste avis,eller ?.

  Svar
 • BartusKlomp
  27 mai 2022 13:41

  En programvarefunksjon består av en eller flere logisk relaterte https://pullahiiri.no systemfunksjoner som gir verdi til en bruker og er beskrevet av et sett med funksjonelle krav.

  Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Fill out this field
Fill out this field
Skriv inn en gyldig e-postadresse.

Neste innlegg

FN-forslag:

Fri flyt av alle mennesker.

De skal ha fulle rettigheter der de slår seg ned.

Forrige innlegg

Fullstendig mislykket sanksjonspolitikk.

Russisk olje går som hakka møkk!

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.