POSTED IN Norsk politikk

Eldreomsorg:

Fra omsorg til oppbevaring?

3 kommentarer
Print Friendly, PDF & Email

Eldreomsorgen på sotteseng

Av Øyvind Andresen

Vidar Ertzeid og jeg har skrevet en rekke reportasjer på nettstedet Argument Agder om de rystende forholdene for de eldre ved de kommunale leilighetene i Lundeveien 34 i Søgne, en kommune som sammen med Songdalen ble tvangssammenslått med Kristiansand fra 1. januar 2020. Artiklene har vakt stor interesse, men eksemplet Lundeveien illustrerer problemer i eldreomsorgen som peker langt utover kommunegrensene. 

Bildet viser maten de eldre får servert av Kristiansand i de kommunale leilighetene: Mat for sju dager. Én bærepose pr. beboer. Mat i porsjonsposer blir anrettet direkte av hjemmesykepleien fra posene til tallerkener. foto: Vidar Ertzeid

Songdalen og Søgne kommune var tidligere kjent for å ha en god eldreomsorg. Før sammeslåingen til Nye Kristiansand, uttalte kommende kommunedirektør Camilla Dunsæd dette:

– De tre kommunene er altså allerede gode, men har tatt mål av seg til å bli enda bedre sammen. Vi skal ta med oss det beste fra hver enkelt kommune inn i den nye. Ambisjonene er store, sier Dunsæd.

Men dette er direkte galt. Både Søgne og Songdalen har opplevd at tjenestene er blitt dårligere og dyrere, ikke minst i eldreomsorgen.
_____________________________________________________________________________
Innlegget er hentet fra Øyvind Andresens blogg
_____________________________________________________________________________

Forholdene i Lundeveien er et eksempel på det: De ti eldre beboerne ble i sommer fratatt alle tilbud om aktiviteter og sosialt liv. Kjøkken og kantine ble stengt, og sofagrupper, utemøbler, piano, bilder og vevstoler ble rigget ned og flyttet vekk. All underholdning med seniordans og trekkspillkvelder, felles måltider, andakter og ekstra kos ved høytider forsvant.

Artiklene om dette i Argument Agder vakte stor oppmerksomhet. En del endringer ble foretatt. Møbler ble hentet ut fra et lager og satt tilbake på plass på fellesrommene. Det ble innført ett felles måltid og planlagt en del fellesaktiviteter fra frivillige organisasjoner. Noe er altså blitt bedre etter vår publisering.

Likevel er det klart at tjenestetilbudet er mye dårligere enn før kommunesammenslåinga.  Fast kjøkkenhjelp og vaktmester er fjernet. Det er nå en overbelastet hjemmesykepleie som må tilberede maten. Stinkende søppel kan bli liggende i korridoren i over en uke før det blir tømt. (Se bildet under tatt av Vidar Ertzeid). Ingen kunne svare på hvem som hadde ansvaret for søppeltømming.

Fra omsorg til  oppbevaring

Argument Agder er et nettsted som er basert på dugnadsarbeid fra en liten redaksjon og støttespillere. Alt er basert på gratis arbeid, og uten noe offentlig støtte og reklameinntekter. Vi klarte å stikke nåla i en byll. For behandlinga av de eldre i Lundeveien gjelder også andre steder i Kristiansand – og  andre kommuner i Norge.

I  Debatten 28/9  viste Fredrik Solvang til det omfattende problemet med at mange eldre på sykehjem er underernærte. Det skyldes dels dårlig mat, men også underbemanning i eldreomsorgen. Pleierne har ikke tid til å sette seg ned med de gamle under måltidene. Til tross for at problemet har vært kjent i mange tiår, øker antallet underernærte gamle.

Kommunene skylder på dårlig økonomi. Det har vært et mål for Solberg – regjeringen å privatisere mest mulig innenfor helse- og omsorg, og derfor er kommunene underfinansierte. Men glem ikke at beboernes pensjon  nesten i sin helhet går med til å betale institusjonene. Og de eldre har betalt skatt gjennom hele livet.

Det er stor variasjon fra kommune til kommune og fra institusjon til institusjon. Noen steder er forholdene gode, men trenden er at omsorg mer og mer blir oppbevaring på terskelen til døden.

Kampen for en verdig alderdom blir hard framover.

Forsidebilde: Eduardo Barrios

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.

3 kommentarer. Leave new

 • Det må jo sette en støkk i de fleste når vi får vite at flere eldre under pandemien har dødd av underernæring enn av korona. Og mens kommunene ikke har penger til å ansette folk som kan hjelpe dem å spise og å trives, renner milliardene inn støtte til selskapene.

  Svar
 • Viktig at det er fokus på dette. Generelt er det altfor få hender i pleie og omsorg, spesielt i eldreomsorgen. Når tempoet og stressnivået for de ansatte er veldig høyt genererer dette ofte til høyt sykefravær og det blir enda verre.
  For få ansatte i eldreomsorgen, men det er altfor mange ansatte i det enorme byråkratiet vi har her i landet. Dette må på en eller annen måte utjevnes og det er på tide at det blir politisk vilje til det. F.eks.kutte vekk unødvendige byråkrati-stillinger og opprette flere stillinger som er relatert til eldreomsorg.
  Langt flere stillinger kunne f.eks omfatte å besøke hjemmeboende, ofte ensomme eldre, hjelpe dem, handle mat for dem m.m; ulike oppgaver knyttet til å aktivisere eldre på sykehjem, lage god mat til dem, sitte sammen med dem under måltidene for å lette på trykket og stresset for dem som ellers jobber der. De eldre fortjener virkelig verdige forhold!

  Svar
 • Eldreomsorg har blitt mer og mer privatisert, DERFOR har kommuneøkonomien blitt underfinansiert ? Da burde vel kommuneøkonomien bli bedre, når kommunens utgifter til stell faller?
  Og beboernes pensjon går nesten i sin helhet til å betale egen pleie.
  Altså, her må man kjøpe et tilbud der EN tilbyder omtrent har monopol! Det er ikke noe underlig om tjenesten er dårlig.
  Om private greier å tilby bedre tjenester for samme eller mindre del av de pleietrengende sin pensjon, så spiller det vel ingen rolle om noen private får et overskudd av dette. (Som i andre tjenestenæringer i samfunnet.

  Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Fill out this field
Fill out this field
Skriv inn en gyldig e-postadresse.

Neste innlegg

Avgifter er flat skatt.

Flere avgifter betyr at de rikeste slipper lettest.

Forrige innlegg

Er dette falsk alarm?

Eller er det forvarslet om en større helsekrise?

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.