POSTED IN Norsk politikk, Olje-Energi

El-kraften produseres på Vestlandet.

Prisen på el-kraft på Vestlandet dobbelt så dyr som i Trondheim.

4 kommentarer
Print Friendly, PDF & Email

Hva i helvete er det Nordpool holder på med ?


Til tross for at fyllingsgraden på Vestlandet er nær det meste den har vært, har kraften på Vestlandet kostet opp mot dobbelt så mye som i Trondheim nå i vår. Og det er definitivt grunn til å spørre seg hvordan noen klarer å få til dette. Skyldes det at kraftkablene til utlandet går fra Vest- og Sør-Norge?
_________________________________________________________________________________
Innlegget er hentet fra hvamenerpartiene
_________________________________________________________________________________

I så fall har folket blitt holdt for narr når det ble sagt at kablene bare ville føre til at kraften skulle bli «noen øre dyrere». Det kan se ut som at kraftspekulantene nå styrer prisene i markedet i Norge.

Dagens kraftpris på Nordpool

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.

4 kommentarer. Leave new

 • Olav Sæther
  17 april 2021 20:45

  Det er snart 25 år siden siden politikere begynte å snakke om at strømmen skulle bli dyrere, og det var visst veldig viktig å få til. Og etter det jeg kan huske så var alle partiene enige i det. Men folk stemmer på disse partiene og da er det vel slik vi vil ha det da.

  Svar
 • Reidar Kaarbø
  17 april 2021 20:51

  «og det var visst veldig viktig å få til»
  Selvfølgelig er det viktig å få 45 til 100 øre kilowatten pluss 50 øre nettleie pluss moms og ENØKavgift og El-avgift («grønne» sertifikater) for Stat, fylker og kommune som står som eiere av vannkraftverk som produserer i 100 år for 10 – 15 øre kilowatten. Dette kan gi netto nærmere 50 milliarder kroner ekstra i kassen fra vanlige folk.

  Politikerne er ikke til for folket sin del, det er folket som er til for politikerne sin del. Jeg er redd dette også gjelder arbeiderparti-politikerne.

  Svar
 • Man bør se på hele perioden for mars 2021. I denne perioden har strømprisen sydpå i Norge ligget på rundt 41 euro pr MWh og lenger nord i Norge på (kun) 25 euro pr MWh. I Syd-Sverige og Danmark har strømprisen i samme periode ligget på 45-46 euro pr MWh (altså på omtrent samme nivå som strømprisen i Syd-Norge i mars). Tydeligvis skjer det en harmonisering av priser på tvers av land som er koblet sammen med linjer og kabler. Dette er helt i overensstemmelse med standard frihandelsteori om utjevning av priser når handelshindringer fjernes. Jeg tror det har vært en del problemer med overføringslinjer i Norden tidligere i år som nå har blitt rettet.
  Man bør følge med på disse pristallene fremover for å se hvordan den langsiktige trenden i år blir (og det er jo valgår i år).

  Nå har man selvfølgelig sesongvariasjoner som påvirker strømprisen.
  Hvis det blåser mye i Nord-Europa faller strømprisen i hele Nord-Europa.
  I Tyskland er det planer om å bygge en overføringslinje mellom syd og nord, det er noe som trolig kan påvirke hvor billig strømmen blir når det blåser mye i Nord-Europa (og man skal vel også sette i gang med hydrogen produksjon vhja overskuddstrøm).
  Både Tyskland og Sverige (og Belgia og Frankrike) faser ut atomkraft. Dette skaper økt behov for å importere strøm i disse land (og kanskje spesielt i Tyskland hvor atomkraft i 2019 stod for 75 TWh, men skal nå fases helt ut i løpet av 2022). I tillegg øker CO2-avgiftene i EU slik at kullkraft og gasskraft blir stadig dyrere i EU, og denne prisstigning på strøm forplanter seg videre til (Syd-)Norge. NVE snakker om en prisstigning på bare 2-3 øre pr KWh pga utenlandskabler, men dette forutsetter nok at mye annet med strømproduksjon i EU er konstant, noe som det altså ikke er (slik som utfasing av atomkraft, økte CO2-avgifter og eventuelt økt pris på gass og kull).

  Skal man satse på ny kraftkrevende industri i Norge er det trolig bedre å gjøre det nordover i Norge (hvor strømprisen er lav) fremfor i Syd-Norge (hvor strømprisen er høy).

  Svar
  • Reidar Kaarbø
   18 april 2021 9:13

   Kanskje på tide å få en kraft-harmonisering mellom Nord-Norge og Syd-Norge? Med dagens praktisering av «harmonisering» vil en slik overføringsmulighet føre til at Nord-Norge får høyere kraftpris, ikke at Sør-Norge får billigere, altså at det er den dyreste kraften som styrer prisene, ikke den billigste. Nordlendinger, gled dere …

   Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Fill out this field
Fill out this field
Skriv inn en gyldig e-postadresse.

Neste innlegg

To flystyrt:

Et med vrakrester, et uten.

Forrige innlegg

Britisk vindkraft til havs:

Uten store subsidier ville det stoppet opp.

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.