POSTED IN Media, Ytringsfrihet

Eier-konsentrasjonen i mediene:

Den største trusselen mot ytringsfriheten.

0
Print Friendly, PDF & Email

Rasisme, karikaturer, ytringsfriheten.

Av Daniel Ducrocq

 

Den siste tiden har NRK satt fokus på rasismen i den såkalte bredde fotballen. Flere spillere har stått frem og fortalt om deres møte med rasistiske ytringer på idrettsbaner. Bekjempelsen av rasistiske ytringer fordrer en erkjennelse: ytringsfriheten er ingen absolutt frihet. Grensen går ved krenkelser av andre menneskers verdighet.


Det er nettopp dette som den kanadiske statsministeren Justin Trudeau, i en pressekonferanse 30.10, ga uttrykk for i sin analyse av de drapene som har rystet Frankrike nylig. Trudeau forsvarer ytringsfriheten men appellerer også til »en fornuftig bruk av denne friheten». Han føyde til : »I et pluralistisk og inkluderende samfunn som vårt, bør vi være bevisst på konsekvensene av våre ytringer og våre handlinger på andre, spesielt på de befolkningsgruppene som fortsatt opplever høy grad av diskrimering.» 

I ytringsfrihetens navn »kan man ikke rope brann i en stappfull kinosal», konkluderer Trudeau.Dette er kloke og modige kommentarer fra den kanadiske statsministeren! 

Det er eier-konsentrasjonen av de store mediene som er den største trusselen mot ytringsfriheten.

I vår del av verden er det en utbredt oppfatning om at medienes ytringsfrihet står og faller ved friheten til å lage karikaturer av hvem man vil.

Men det som truer medienes ytringsfrihet er heller deres gradvis tap av meningsmangfold.  Å stenge annerledes standpunkter fra avisene og TV kanaler, å systematisk tie  nyhetene »som ikke passer», å refse en journalist for å stille ubehagelige spørsmål til en statsråd, å konsentrere eierskap av mediekanaler i få hender, er langt mer alvorlige trusler mot medienes ytringsfrihet enn friheten til å krenke andre med karikaturer.

Forsidebilde: Kyndall Ramirez


Kilde: https://francais.rt.com/international/80221-caricatures-mahomet-liberte-dexpression-nest-sans-limites

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Fill out this field
Fill out this field
Skriv inn en gyldig e-postadresse.

Neste innlegg

Dette er ikke mors beste barn:

«De grå ulvene» demonstrerer i Frankrike.

Forrige innlegg

Forakten for Trump

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.