POSTED IN Latin-Amerika

Egentlig er det en liten politisk bombe.

BRICS-lederen Lula kritiserer Russlands militæroperasjon.

2 kommentarer
Print Friendly, PDF & Email

Verden er ikke alltid rett frem og det er viktig å være orientert om alt som skjer. Andrew Korybko bruker ordet «fordømte» i sin artikkel som vi i forkortet form har gjengitt under. Det gir en annen forståelse enn ordet «kritiserte» som virker mer rimelig ut fra gjengivelsen av Lulas uttalelser. Likevel fremkommer det kritikk fra Lulas side og sammenligningen med Venezuela er mer enn tvilsom.

Men det er mye vi ikke vet. Valget i Brazil ga han en mikroskopisk seier og det kan godt hende han har fått drahjelp fra noen utenfra som så seg mere tjent med han enn hans forgjenger. Da må han betale tilbake politisk. I politikken er økonomien svært ofte viktigere enn moral og følelser.

Knut Lindtner
Redaktør

LULA ble nettopp den første BRICS-lederen som offentlig fordømte Russlands spesieloperasjon.

Av Andrew Korybko

Den nylig tre ganger gjenvalgte brasilianske lederen Luiz Inácio Lula da Silva, som er populært kjent som Lula, knuste nettopp de utenrikspolitiske forventningene til sin multipolare base ved å bli den første BRICS-lederen som offentlig fordømte Russlands spesielle operasjon . I motsetning til sin forgjenger Jair Bolsonaro som nektet å gjøre det og derfor fikk mye kritikk i de USA-ledede Western Mainstream Media (MSM) for sin pragmatisme, krysset Lula grensen og sammenlignet til og med Russlands engasjement i Ukraina med USAs i Venezuela.  

bemerkninger han kom med mens han var i Buenos Aires på mandag, erklærte en av de grunnleggerne av BRICS sjokkerende at «På samme måte som jeg er imot territoriell okkupasjon, som Russland gjorde mot Ukraina, er jeg mot for mye innblanding i den venezuelanske prosessen .» Helt tydelig antydet han at Russlands militære innsats for å gjenopprette integriteten til de røde nasjonale sikkerhetslinjene i Ukraina etter at NATO krysset dem der, er moralsk likeverdig med USAs uprovoserte aggresjon mot Venezuela.

Brasil bør forsøke å pragmatisk balansere mellom begge de facto blokkene i den nye kalde krigen,  som følger veien som BRICS-medlemmet India har utviklet det siste året, i stedet for at dets leder blander seg inn i debatten slik Lula nettopp gjorde for å komme med en hyperpartisk uttalelse som vil åpenbart fornærme sin russiske kollega. Det er liten tvil om at Lula er nasjonalt på linje med USAs regjerende demokraters liberal-globalistiske ideologi, men han hevder fortsatt i det minste offentlig at han deler Russlands multipolare internasjonale perspektiv.

Han kunne ha uttrykt en mye mer balansert tilnærming til denne konflikten hvis han ønsket akkurat som hans kolleger i BRICS-medlemmene Kina, India og Sør-Afrika har gjort det siste året. I stedet valgte den samme mannen som er kjent for sin mesterlige bruk av ord å sammenligne Russlands spesielle operasjon i Ukraina med USAs hybridkrig mot Venezuela, noe som får en til å lure på om dette var en sjelden faux pas (glipp, red.) fra den berømte offentlige foredragsholderen eller en bevisst uvennlig uttalelse.

Uansett hva hans sanne intensjoner kan ha vært, er det ingen tvil om at kommentaren hans sender blandede signaler, spesielt siden det kom samme dag som han erklærte Brasils interesse for å skape en felles valuta for BRICS. Han vil snart være på vei til USA tidlig i neste måned. Brasil og USA er låst i et forhold med kompleks økonomisk og militær gjensidig avhengighet og som førte til fengslingen hans for noen år tilbake.

Denne artikkelen ble opprinnelig publisert på  Andrew Korybkos nyhetsbrev .

Andrew Korybko er en amerikansk Moskva-basert politisk analytiker som spesialiserer seg på forholdet mellom USAs strategi i Afro-Eurasia, Kinas One Belt One Road globale visjon om New Silk Road-tilkobling og hybrid krigføring. Han er en hyppig bidragsyter til Global Research.

Artikkelen er maskinoversatt, bearbeidet og forkortet av redaksjonen.

Forsidebilde: Raphael Nogueira



1 har lest innlegget i dag.
Innlegget er lest totalt 487 ganger.

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.

2 kommentarer. Leave new

  • Lula: valgfusk, opprøret var ekte med vanlege folk, Biden og US-demokratane sin mann, svakt maktgrunnlag med mange motstandarar i eigen regjering, er redd for USA, men ser nok på BRIKS som ein redningsplanke.
    Vårt bilde av Lula og Brasil er prega av våre fakenewsmedia.
    Bolsonaro: fri som Trump, populær drittsekk, vant valg.
    (min kunnskap er begrensa)

    Svar
    • Istemmer med det du sier her, har hatt og har fortsatt samme tanker.
      Lula, fengslet for korrupsjon, sluppet fri for å bli president? Klinger i mine ører ikke «helt OK».
      Dominion stemmetellermaskiner i bruk under valget?
      Det brazilianske folket gjør opprør, blir arrestert, internert og vaxet som «straff».
      OBS! Når ble det å ta en «vaksine» en straff? Merkelige greier som foregår, men Lula slapp vel «katta ut av sekken» med den «bestemmelsen» om tvangsvaksinering.

      Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Fill out this field
Fill out this field
Vennligst skriv inn en gyldig e-postadresse.

Next Post

Vil føre til totalovervåkning av alle:

De planlagte 15-minutters byene.

Previous Post

Vindkraft og naturen

Regjeringen gir blaffen i samenes rettigheter

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.