POSTED IN Novorussia, Ukraina

Egentlig dreier dette seg om våre medier:

Tausheten om krigen i Donbass.

1 kommentar
Print Friendly, PDF & Email

Sju år etter at Maidan delte landet, intensiverer Ukraina beskytninga av Donbass til lyden av øredøvende stillhet fra vestlige medier.

Eva Bartlett
Eva Bartlett

Av Eva Bartlett.

Mens mye av verden er fokusert på Covid-relaterte spørsmål, fortsetter Ukrainas sju år lange krig mot folket i Donbass. De siste ukene har Kievs beskytning av sivile blitt intensivert, møtt av den forutsigbare vestlige medietausheten.

Etter Minsk-avtalene var det tilsynelatende våpenhvile. I virkeligheten er Donbass-innbyggere i landsbyer som grenser til kontaktlinja utsatt for uavbrutt ukrainsk beskytning.
____________________________________________________________________________
Innlegget er hentet fra steigan.no
____________________________________________________________________________

Ukraina bruker tunge våpen i strid med avtalen, inkludert mortergranater på 82 mm og 120 mm, som rutinemessig skytes om natta når Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa (OSSE) observatører ikke patruljerer i området.

Restene av en 82 mm ukrainsk mortergranat. Foto: Eva Bartlett.

Men ukrainske styrker skyter også om dagen, og har gjort det mye mer i det siste, inkludert angivelig med fosfor, og beskytning lenger bak frontlinjene.

De fleste kan være tilgitt for ikke å være klar over hendelsene i Ukrainas utbryterrepublikker Donetsk og Lugansk (DPR / LPR) i Donbass-regionen, med hovedstrømsmedier som enten ikke berører saka eller gjør det med briller som er tungt farget av den ukrainske regjeringen.

Det finnes faktisk journalister og nyhetssider som regelmessig gir oppdateringer, men de er ikke så kjent som de burde være.

Fra min egen september 2019-rapportering fra frontlandsbyene i DPR, opprettholder jeg kontakt med journalister og innbyggere som oppdaterer meg om situasjonen der.

En av disse var borgermesteren i Gorlovka, en by nordøst for Donetsk, som på sin Telegram-kanal 19. februar fortalte detaljert om de nærliggende landsbyene Zaitsevo og Gruve 6/7 under kraftige beskytning fra tunge våpen (fra Ukraina). 20. februar skrev han om Gruve 6/7 og en annen landsby som var hardt beskutt siden tidlig om morgenen, og lokalbefolkninga sa at det var mer enn hundre treff.

Restene av et hjem i Zaitsevo som ble beskutt av ukrainske styrker. Foto: Eva Bartlett.

Samme dag, skrev Alexey Karpushev, som er bosatt i den nordlige byen Gorlovka, “Fra om fem om morgenen til nå, det er tung beskytning av byen fra Flyvåpenets artilleri. 

Ifølge Karpushev – som tidligere var førstesekretær for Gorlovkas komité for det kommunistiske partiet i Ukraina – «økte antall angrep fra den ukrainske hæren betydelig.” Han nevnte at en 22 år gammel sivilist nylig ble alvorlig skadet i angrepene. 

Jeg spurte hvorfor den økte beskytningen nå.

«Ukrainas aggresjon ble forsterket akkurat da Biden kom til makta i USA.» Det er ganske sannsynlig at president Volodymyr Zelenskyj føler seg mer trygg nå som krigshisserne er tilbake til Det hvite hus. Ikke lenge etter at Biden tok makten, gjenopptok USA den illegale bombingen av Syria.

Vi lever ikke, vi overlever

I landsbyer nordvest og nord for Gorlovka, forbi mange gjenspikrede og ødelagte hjem (inkludert en som fortsatt ulmet etter den brannen som granatbombardementet satte i gang), møtte jeg innbyggere som ble boende til tross for nattlig beskytning og skader på hjemmene sine, fordi de hadde ikke noe annet alternativ.

En av disse var en 74 år gammel kvinne. Hjemmet hennes hadde rast sammen etter å ha blitt beskutt ved flere anledninger. “Jeg er redd om natta; det er da de begynner å beskyte oss tungt. Mannen min er død. Jeg har ingen steder å dra. 

I en annen landsby traff jeg en mann som var i ferd med å gå nedover veien som jeg ble advart om å unngå på grunn av risikoen for å bli skutt av ukrainske snikskyttere. Huset hans var i et distrikt stort sett var ubebodd nå fordi å komme dit betydde å være i skuddlinjen, men som andre jeg møtte hadde han ingen andre steder å gå.

Han godtok å snakke med meg, men uten filming, og sa at Ukraina hadde beskutt hjemmet hans direkte etter at han gjorde et videointervju. Han sa også at han en gang hadde blitt skutt i beinet av en skarpskytter, og mange andre ganger måtte kaste seg ned på bakken da skarpskyttere begynte å skyte

En annen mann i området var ikke bekymret for å snakke i kamera, selv om huset hans også hadde blitt skadet av ukrainske angrep.

Hvorfor støtter dere nazister hvis du husker annen verdenskrig? Hvorfor støtter dere nå nazistene? Åpne nazister … Hvorfor er Europa stille? Alle kommer hit og er enige med meg, men ingenting endres. OSSE roper, men når de er under beskytning, tier de stille, de sier ikke at Ukraina angriper dem . ”

Eva Bartlett i Zaitsevo.

I Zaitsevo, en annen frontlandsby, fortalte administrasjonssjefen Irina Dikun meg om helvete de hadde bodd de siste seks årene og sa at våpenhvilen aldri nådde landsbyen hennes.

Her lever vi ikke, vi overlever. De som kunne dra, har dratt. De som er igjen er for det meste eldre. 

Ambulanser kunne ikke rekke fram til boliger nær frontlinja der Ukraina drev sin beskytning, så hun lærte å kjøre og tok førstehjelpsopplæring for å hjelpe skadde beboere. I tillegg til å detaljere Ukrainas ødeleggelse, «gate for gate«, av landsbyen, la hun vekt på at det vestlige media hevder at Russland invaderer utbryterrepublikkene var falskt.

Det er ingen russisk invasjon her. Bare normale, fredelige mennesker som ønsket å leve på en annen måte. I begynnelsen ønsket vi ikke å lage en republikk; vi ville bare være autonome. Men vi ble ikke lyttet til. Ukraina sendte sine væpnede styrker mot folket og brukte artilleriet mot oss. 

Jeg snakket også med mange DPR-soldater og spurte dem blant annet hvorfor de hadde plukket opp våpen.

“ På grunn av drapene på mennesker i Odessa. Det var det som fikk oss til å bli med i militæret, for å forsvare vårt område , ” sa en soldat.

En annen mann sa at han opprinnelig hadde sluttet seg til protester mot kuppet i Kiev, at han «ikke støttet naziregimet» og til slutt tok til våpen for å forsvare DPR.

I områdene i frontlinja, 500 meter fra de ukrainske styrkene, brukte jeg skuddsikker vest og hjelm. Da jeg lyttet til forskjellige eldre mennesker som snakket om beskytninga nesten hver ensete natt og den tunge maskingeværilden de var utsatt for, slo det meg hvordan disse modige sjelene ikke hadde noe å beskytte dem, ingen global organisasjon som forhindrert Ukraina i å lemleste og drepe dem, og skade eller ødelegge hjemmene deres, år etter år.

I mellomtiden har vestlige nasjoner hvitvasket forbrytelsene sine og sendt våpen.  

Vestlige ambassadører på propagandatur ved forntlinja

11. februar rapporterte Ukraina at president Zelensky og en flokk vestlige ambassadører besøkte frontlinja på den ukrainsk-kontrollerte sida, med Zelensky som plapret om viktigheten av at hans partnere i desinformasjon så «med egne øyne» hva som skjer i Donbass .

Ja, nei. De så ikke noe utover det sterile besøket de fikk tildelt. De ville absolutt ikke ha hørt de skrekkslagne beretningene jeg hørte på den andre sida av frontlinja.

De ville ikke vite om de mange menneskene, hvorav mange er eldre, som bor i skjell av hjem eller i kjelleren på en skole, fratatt strøm, vann, kokegass og er avhengige av hjelp for å overleve. Heller ikke at Ukraina angivelig har blokkert FN- og Røde Kors-hjelp fra å komme inn i DPR, inkludert nylig.

24. februar og 25. ukrainske styrker bombarderte Yelenovka, sør for Donetsk, et punkt der humanitær hjelp fra FN og Røde Kors skulle ha kommet inn, hindrer levering av hjelp.

Å hindre at hjelpen kommer inn, på toppen av kontinuerlig beskytning av sivile områder, er langt fra at Ukraina » oppfyller sine forpliktelser om å etablere et våpenhvile-regime «, som president Zelensky hevdet overfor vestlige ambassadører.

Mens russiske tjenestemenn advarer om den fryktelige skjebnen til 4 millioner mennesker under ukrainsk beskytning, forblir vestlige tjenestemenn tause eller finner på flere beskyldninger mot Russland og mot forsvarerne av Donbass.

Vestlige medier har helt forutsigbart forholdt seg fullstendig tause om Ukrainas forbrytelser, og svartmaler forsvarerne av Donbass som «pro-russiske separatister » uten sammenheng med hva folk i Donbass faktisk ønsker. Etter det jeg hørte der, er alt de ønsker autonomi fra den kriminelle regjeringa i Ukraina, og framfor alt en slutt på krigen.

Og mens vestlige tjenestemenn og media maser om en angivelig “russisk invasjon” av republikkene, la til og med styrelederen for OSSEs spesielle overvåkingsmissjon nylig vekt på at det var usant.

En av soldatene i Donbass spurte meg om reaksjonen fra folk i Vesten til Ukrainas åpne vifting med nazistiske symboler. Svaret mitt var at takket være vestlige medier vet de fleste ikke om dette.

Nylig advarte lederen for DPR : «Vi trenger å være klar for hva som helst» fra Ukraina. Faktisk, med den krigerske Biden-administrasjonen, kan vi sikkert forvente mer vestlig støtte til Ukraina og ytterligere bombing av folket i Donbass.

Følg Eva Bartlett på Twitter.

Forsidebilde: Eva Bartlett

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.

1 kommentar. Leave new

  • Tor Larsen
    10 mars 2021 9:05

    Jeg vil med ettertrykk melde at av alle de yrkesgrupper jeg kan komme på så er journaliststanden den med verdens mest blodige hender. Hørte jeg noen si «soldater og offiserer»? Eller politikere? Nei, det kan ikke stemme, for fikk ikke politikerne sine unnskyldninger og påskudd så kunne heller ikke offiserene gi ordrer om drap til sine soldater. Journalister, de er yrkesstanden som herrene og profitørene bak krigene simpelthen må ha for å kunne utløse sine forbrytelser.

    Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Fill out this field
Fill out this field
Skriv inn en gyldig e-postadresse.

Neste innlegg

Når vinden stilner og mørket faller på:

El-strømmen kobles ut i «grønne California».

Forrige innlegg

Kampen mot Kina er helt sentral.

Virkemidler brukes helt ukritisk.

Teksten står for forfatterens mening, ikke nødvendigvis www.derimot.no sin.